News

Curiozităţi legate de ziua inaugurării preşedinţilor americani

Curiozităţi legate de ziua inaugurării preşedinţilor americani

Donald Trump, cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, va fi investit astăzi în funcţie, evenimentul fiind marcat printr-o serie de manifestări, baluri şi spectacole. Deşi acest ceremonial respectă o anumită regie, de peste 200 de ani încoace, nicio învestitură nu seamănă cu cealaltă. Iată cele mai tari curiozităţi despre acest eveniment important în America.

GettyImages-632123942 (1)

La învestirea sa, în 1793, George Washington a avut cel mai scurt discurs din istorie, doar 135 de cuvinte.

În 1829, după una dintre cele mai urâte şi grele campanii prezidenţiale, Andrew Jackson a câştigat alegerile în faţa lui John Quincy Adams. La ceremonie, porţile Casei Albe s-au deschis pentru toţi cei care doreau să-l felicite. Numai că autorităţile nu s-au aşteptat ca mulţimea să vină într-un număr atât de mare şi să dea buzna în interiorul Casei Albe, distrugând tot mobilierul, ameţită de punch-ul oferit la intrare. Se spune că, din raţiuni de sigueranţă, preşedintele trebuia evacuat, aşa că Andrew Jackson a trebuit să fugă... pe geam.

La polul opus, William Henry Harrison a rămas în istorie cu cel mai lung discurs de învestitură, care a ţinut aproape două ore. El a refuzat să poarte palton, deşi era o zi foarte rece pe 4 martie 1841, astfel că pneumonia cu care s-a ales i-a fost fatală, după doar o lună.

Prima paradă la care au participat afro-americanii a fost la cea de-a doua învestitură a lui Abraham Lincoln. Forţele de securitate au fost sporite pentru siguranţa preşedintelui. Încă de atunci, John Wilkes Booth, cel care avea să-l asasineze pe Lincoln pe 15 aprilie 1865, îşi pregătea planul odios şi fusese văzut în mulţime urmărind discursul de învestire, pe 4 martie 1865.

dada
John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln, la discursul de învestire al acestuia.

Woodrow Wilson a fost primul preşedinte care a inclus femei în parada de după depunerea jurământului.

Jimmy Carter a fost primul preşedinte care a mers pe jos în cadrul paradei de învestire.

Modifică Setările