News

Daciana Sîrbu: "În 25 de ani, nu cred că am ratat o masă în familie duminica" VIDEO

Daciana Sîrbu: "În 25 de ani, nu cred că am ratat o masă în familie duminica" VIDEO

Într-un interviu acordat chef-ului Adrian Hădean pentru Europa FM, soţia lui Victor Ponta a vorbit despre mesele în familie şi despre importanţa alimentaţiei sănătoase.

Ca europarlamentar în Comisia pentru Agricultură, dar mai ales ca mamă, Daciana Sîrbu este de mulţi ani preocupată de hrana bio, alimentaţia sănătoasă, în special pentru copii, şi de metodele de reducere a obezităţii în rândul populaţiei.

Invitată la Europa FM să discute despre problemele de nutriţie şi soluţiile pentru o viaţă sănătoasă, soţia lui Victor Ponta a detaliat problemele cu care se confruntă

"În fiecare an, rata obezităţii creşte şi la nivel european, şi în România. Politicile de prevenţie sunt lăsate la latitudinea statelor europene şi asta înseamnă că fiecare stat abordează cum consideră problema, de obicei e lăsată undeva la capătul priorităţilor. Sunt ţări care au luat măsuri, ca cele din nordul Europei (Danemarca, Suedia), unde există politici de prevenţie şi legi precum cea care interzice ca orice produs să conţină mai mult de 2% grăsimi nesănătoase şi s-a văzut că a dat rezultate în timp, a scăzut rata obezităţii, a bolilor de inimă. (...) Asocierea dintre desene animate şi mâncare este toxică, mai ales că vorbim de cele mai multe ori de mâncare nesănătoasă, cu foarte mult zahăr sau foarte multe grăsimi, care înseamnă o manipulare a copiilor, dar şi a părinţilor".

"Dacă îi învăţăm pe copii să mănânce sănătos de la vârste foarte mici îşi creează obiceiuri alimentare pe care mai târziu e greu să le mai uite", crede ea.

"De obicei, eu gătesc duminica la prânz, asta când nu avem evenimente mai speciale. Duminica aceasta am făcut somon cu salată şi cartofi dulci la cuptor", a dezvăluit ea pentru emisiunea radiofonică "Medium Rare".

Întrebată dacă găteşte des acasă, soţia lui Victor Ponta a recunoscut că "îmi place să gătesc şi când sunt acasă prefer să gătesc. Şi Irina (fiica sa şi a lui Victor Ponta) e obişnuită cu mâncarea gătită de mine, ceea ce uneori creează probleme, pentru că nu prea mai mănâncă în alte părţi şi e dificil dacă mai avem ieşiri sau în timpul săptămânii preferă să mănânce seara acasă şi nu e prea sănătos."

În ceea ce priveşte mesele în familie, Dacia Sîrbu spune că "eu vin din Banat şi în 25 de ani nu cred că am ratat o duminică în care să nu mâncăm împreună eu cu părinţii sau familia mai extinsă. Când m-am mutat în Bucureşti, a fost puţin mai dificil. Sigur că am menţinut tradiţia şi, de fiecare dată când putem, vin şi părinţii la masă, dar ritmul de viaţă s-a schimbat şi uneori nu se mai întâmplă, din păcate. Nu exista duminică fără supa de găină cu tăiţei şi salată de boef. Asta era sfânt, pot să spun. Restul mai schimbam. Mai facem şi acum."