News

De ce n-a vrut Jackie Kennedy să se schimbe de costumul pătat cu sângele lui JFK, după asasinarea preşedintelui?

De ce n-a vrut Jackie Kennedy să se schimbe de costumul pătat cu sângele lui JFK, după asasinarea preşedintelui? camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

În fatidica zi de 22 noiembrie 1963, Jackie sosea în Dallas alături de preşedintele Kennedy, purtând un superb costum roz de la Chanel.

Era, de fapt, o replică autorizată a unui design Chanel, realizată în State, căci Primele Doamne ale Americii erau încurajate să poarte designeri născuţi în Ţara Unchiului Sam. Cine-ar fi ştiut, atunci, că, peste ani, acest costum va deveni un simbol dureros al uneia dintre marile tragedii ale Americii?

Jackie şi John F Kennedy au salutat mulţimea strânsă pe străzile din Dallas de pe bancheta din spate a unui maşini decapotabile, într-o paradă a coloanei oficiale care urma să traverseze centrul oraşului. După cum bine ştim, la un moment dat, JFK a fost împuşcat în cap şi în gât, iar sângele preşedintelui rănit a împroşcat-o pe Jackie cu tot cu costumul ei de un roz vibrant.

După ce soţul ei a fost declarat mort, vice-preşedintele aflat atunci în funcţie, Lyndon B. Johnson, a fost învestit ca şef de stat chiar în avionul Air Force One care transporta familia prezidenţială şi pe ceilalţi oficiali de la Dallas la Washington. Jackie Kennedy a fost prezentă la momentul depunerii jurământului de către Johnson îmbrăcată tot cu costumul murdărit de sângele soţului ei. De ce a făcut asta, când angajaţii ei îi pregătiseră alte haine curate?

Într-un interviu acordat peste ani revistei Life, Jackie mărturisea că a refuzat să poarte alte haine dintr-un motiv cât se poate de emoţionant: a vrut ca cei implicaţi în asasinatul lui JFK să vadă ce au făcut. Jackie transmitea un mesaj refuzând să schimbe hainele pătate de sânge, unele pe care le-a purtat şi când a coborât din avionul prezidenţial la Casa Albă. Întrebată de angajaţii de acolo dacă dorea să iasă din avion fără să fie fotografiată, Jackie a refuzat şi a cerut să fie văzută de presă în acel de-acum faimos costum Chanel.

Costumul se află şi acum la Arhivele Naţionale ale SUA, fără să fie curăţat de sângele lui JFK, şi va fi expus publicului de-abia în anul 2103.

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările