Descoperă misterele culturii arabe

13 noiembrie, 2017
5e9e8abe75d9d6e0bac705af5183475b jpeg

Pentru europeni, lumea arabă a fost întotdeauna o provocare, o lume a contrastelor şi întrebărilor de tot felul. Odată cu dezvoltarea turismului, au apărut şi o serie de lămuriri menite să desluşească regulile pe care aceştia încă le respectă.

82651282 m jpg jpeg

Mare parte din identitatea culturală a populaţiei Emiratelor vine din acele haine lungi pe care noi le numim rochii, ele fiind portul tradiţional arab încă de pe vremea în care această zonă a Dubaiului era locuită de beduini. Mulţi dintre cei care reprezintă populaţia locală tradiţională continuă să poarte aceaste ţinute din motive cultural-religioase, climaterice şi pentru a evita praful specific zonelor cu deşert.

Pentru a înţelege mai bine cultura arabă şi regulile de conduită ale acesteia, te poţi programa la un prânz interactiv în cadrul Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (mai multe detalii pe http://cultures.ae). Contra sumei de 30 euro poţi avea parte de o masă cu specific emirati, cu produse gătite în stil tradiţional şi de o discuţie cu unul dintre reprezentanţii centrului,

care va povesti despre tradiţiile lor şi îţi va răspunde la întrebări. Centrul este situat în Dubaiul vechi, tradiţional, în satul Al Bastakiya din cartierul Al Fahid. După prânzul tradiţional poţi vizita zona extrem de pitorească, ce include Muzeu Monedelor, Dubai Museum, un fel de muzeu al satului în care sunt reprezentate vechile case, meşteşugurile şi evoluţia acestui emirat. Foarte aproape se află pontoanele cu gondola tradiţionale care traversează canalul, ducând turişti spre zona de bazar. Bazarul de mirodenii, aur sau argint şi material tradiţionale te va fascina cu siguranţă şi te va face să negociezi pentru produse pe care numai aici le vei găsi.

 Tradiţiile emirati, între contrast şi controversă

 Rochia tradiţională masculină constă într-o parte lungă, albă, numită Kandura sau Dishdasha. Culoarea a fost aleasă pe vremea beduinilor pentru a rezista cât mai mult la căldură. Maro sau gri se poartă în sezonul mai rece. Este ceva normal pentru un arab să aibă în jur de 50 de Kanduras şi să le schimbe de mai multe ori pe zi, pentru a evita transpiraţia şi murdăria din cauza prafului.

70998096 m jpg jpeg

Bărbaţii mai poartă şi Guthra, eşarfa rulată de pe cap. Cele mai întâlnite culori sunt alb sau alb cu pătrăţele roşii. Aceasta are scopul de a-i proteja de insolaţie şi de praf. Pe vremuri, aceasta era purtată în diverse feluri şi marca importanţa familiei din care făceai parte şi statutul social.

Costumul tradiţional mai include şi câteva elemente precum Agal, funia neagră cu care se fixează pe cap Guthra. Aceasta era folosită să se lege peste noapte picioarele cămilelor, ca să nu plece în deşert. Alte obiecte vestimentare întâlnite sunt: Faneela, o vestă purtată sub Kandura, Woozar, o bucată de material înfăşurată în jurul taliei, care, pe vremuri, înlocuia lenjeria intimă şi Bisht, un fel de jachetă purtată la ocazii speciale sau doar de cei care au putere în stat. În picioare, localnicii poartă Na-aal, sandale tradiţionale. În prezent, cei din zona Dubaiului poartă mai mult pantofi sau papuci, în timp ce locuitorii din Abu Dhabi preferă sandalele.

Portul tradiţional al femeilor emirati este Abaya, o rochie lungă, neagră, care poate fi adesea decorată sau brodată. Pe sub aceasta, femeile pot purta ţinute extrem de scumpe şi elegante, specifice locuitorilor lumii moderne. În plus, femeile arabe sunt recunoscute pentru pasiunea pentru bijuterii, iar sub ţinuta clasică pot avea diverse accesorii extrem de scumpe. Bijuteriile se pot purta şi peste Abaya în semn de prosperitate. De asemenea, femeile poartă eşarfa pe cap numită Shela, care le acoperă părul şi mare parte din frunte. De obicei este de culoare neagră şi dintr-un material subţire. În prezent, multe aleg produse de brand: Dior, Givenchy, care pot fi asortate cu geanta.

33047738 m jpg jpeg

Putem întâlni şi astăzi femei care au toată faţa acoperită de Gishwa, un văl negru, transparent, prin care femeia poate vedea tot, dar nu i se poate vedea nimic din faţă. O a treia opţiune este Burga, care lasă să se vadă doar ochii. Toate cele trei obiecte destinate capului şi chipului se numesc Hijab.Deoarece mare parte a chipului sau a corpului nu sunt vizibile, ele folosesc creion kohl pentru a-şi pune în evidenţă ochii şi se tatuează temporar cu hena pe mâini. Deşi pare o corvoadă purtarea acestor ţinute tradiţionale, locuitorii emiratului suţin că o fac din respect pentru cultura lor, iar femeile pentru bărbaţii lor, nu pentru că sunt obligaţi. Este interzis să fotografiem femeile arabe ce poartă costumul tradiţional, iar în unele zone poţi fi arestat pentru asta.

36979452 m jpg jpeg

Familia tradiţională este unul dintre cei mai importanţi stâlpi ai societăţii arabe. Căsătoria cu drepturi depline nu se poate realiza decât între cetăţenii de aceeaşi naţionalitate şi deşi s-au modernizat, multe dintre acestea sunt aranjate pe criterii stabilite de familiile celor care se căsătoresc. În general, femeia nu trebuie să se întâlnească singură cu bărbatul înainte de nuntă, iar pentru a-i asigura viitorul, bărbatul se angajează să îi plătească o pensie alimentară consistentă în cazul unui divorţ.

45761366 m jpg jpeg

Monogamia nu este o regulă, bărbaţii putând avea mai multe neveste, dar un maximum agreat de patru. Cu excepţia cazurilor în care un bărbat este atât de bogat încât îşi permite mai multe. Motivul pentru care patru sunt suficiente este pentru că trebuie să asigure acelaşi confort fiecăreia şi să petreacă la fel de mult timp cu fiecare dintre ele. Ele nu stau la comun, iar perioada de vizitare a unei soţii nu trebuie să depăşească două săptămâni.

Dacă familiile cad de acord şi se stabileşte data nunţii, viitorii miri nu se vor mai vedea în perioada următoare, până la ceremonie. În timpul ritualului de pregătire, mireasa este spălată în apă parfumată, iar rochia tradiţională este ţinută peste fum de ambră şi iasomie pentru a mirosi cât mai plăcut. Cetăţenia nu se obţine după căsătorie, dacă unul dintre soţi nu este din zona Emiratelor. Un copil născut din părinţi provenind din culturi diferite nu va fi niciodată 100% cetăţean arab.

46181465 m jpg jpeg

Ramadanul este o altă tradiţie importantă pentru populaţia emirati şi are loc o dată pe an, timp de o lună. În această perioadă, musulmanii mănâncă şi beau doar până la răsăritul soarelui, masa aceasta fiind fel de mic dejun numit suhoor, dar şi după apus, cina numită iftar. În timpul acestor mese, musulmanii pot mânca orice, cu excepţia produselor interzise în mod normal: carnea de porc şi alcoolul. În timpul zilei, cei care postesc nu au voie să bea apă sau să mestece gumă.

64002345 m jpg jpeg

Foto: 123rf



Recente pe Ok! Magazine

5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg