OK! goes to Dubai

Descoperă misterele culturii arabe

Descoperă misterele culturii arabe

Pentru europeni, lumea arabă a fost întotdeauna o provocare, o lume a contrastelor şi întrebărilor de tot felul. Odată cu dezvoltarea turismului, au apărut şi o serie de lămuriri menite să desluşească regulile pe care aceştia încă le respectă.

Mare parte din identitatea culturală a populaţiei Emiratelor vine din acele haine lungi pe care noi le numim rochii, ele fiind portul tradiţional arab încă de pe vremea în care această zonă a Dubaiului era locuită de beduini. Mulţi dintre cei care reprezintă populaţia locală tradiţională continuă să poarte aceaste ţinute din motive cultural-religioase, climaterice şi pentru a evita praful specific zonelor cu deşert.

Pentru a înţelege mai bine cultura arabă şi regulile de conduită ale acesteia, te poţi programa la un prânz interactiv în cadrul Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (mai multe detalii pe http://cultures.ae). Contra sumei de 30 euro poţi avea parte de o masă cu specific emirati, cu produse gătite în stil tradiţional şi de o discuţie cu unul dintre reprezentanţii centrului,

care va povesti despre tradiţiile lor şi îţi va răspunde la întrebări. Centrul este situat în Dubaiul vechi, tradiţional, în satul Al Bastakiya din cartierul Al Fahid. După prânzul tradiţional poţi vizita zona extrem de pitorească, ce include Muzeu Monedelor, Dubai Museum, un fel de muzeu al satului în care sunt reprezentate vechile case, meşteşugurile şi evoluţia acestui emirat. Foarte aproape se află pontoanele cu gondola tradiţionale care traversează canalul, ducând turişti spre zona de bazar. Bazarul de mirodenii, aur sau argint şi material tradiţionale te va fascina cu siguranţă şi te va face să negociezi pentru produse pe care numai aici le vei găsi.

 Tradiţiile emirati, între contrast şi controversă

 Rochia tradiţională masculină constă într-o parte lungă, albă, numită Kandura sau Dishdasha. Culoarea a fost aleasă pe vremea beduinilor pentru a rezista cât mai mult la căldură. Maro sau gri se poartă în sezonul mai rece. Este ceva normal pentru un arab să aibă în jur de 50 de Kanduras şi să le schimbe de mai multe ori pe zi, pentru a evita transpiraţia şi murdăria din cauza prafului.

Bărbaţii mai poartă şi Guthra, eşarfa rulată de pe cap. Cele mai întâlnite culori sunt alb sau alb cu pătrăţele roşii. Aceasta are scopul de a-i proteja de insolaţie şi de praf. Pe vremuri, aceasta era purtată în diverse feluri şi marca importanţa familiei din care făceai parte şi statutul social.

Costumul tradiţional mai include şi câteva elemente precum Agal, funia neagră cu care se fixează pe cap Guthra. Aceasta era folosită să se lege peste noapte picioarele cămilelor, ca să nu plece în deşert. Alte obiecte vestimentare întâlnite sunt: Faneela, o vestă purtată sub Kandura, Woozar, o bucată de material înfăşurată în jurul taliei, care, pe vremuri, înlocuia lenjeria intimă şi Bisht, un fel de jachetă purtată la ocazii speciale sau doar de cei care au putere în stat. În picioare, localnicii poartă Na-aal, sandale tradiţionale. În prezent, cei din zona Dubaiului poartă mai mult pantofi sau papuci, în timp ce locuitorii din Abu Dhabi preferă sandalele.