News

Dincolo de faimă: Harrison Ford, ”Han Solo” la 73 de ani

Dincolo de faimă: Harrison Ford, ”Han Solo” la 73 de ani

În spatele figurii sobre a lui Ford s-a ascuns mereu un spirit tânăr şi puternic, dependent de adrenalină. Aşa e şi acum, altfel n-ar fi putut să reînvie legendarul său personaj din Star Wars, la aproape patru decenii de la lansare.

[caption id="attachment_391066" align="alignnone" width="550"]harrisonfordgettyimages-480308812 Harrison Ford[/caption]

În 1977, când era relativ necunos­cut, Harrison Ford primea 7.000 de lire sterline pentru rolul lui Hans Solo. În cel mai recent film al seriei stelare, Star Wars: The Force Awakens, care rulează şi pe ecranele noastre, Ford a re­venit în calitate de megastar, la vârsta de 73 de ani, primind 16,7 milioane de lire sterline, plus 0,5% din încasările filmului, estimate la peste 1,3 miliarde. Dacă adăugăm şi milionul primit drept compensaţie fiindcă şi-a rupt piciorul în timp ce filma pentru peliculă la Pinewood Studi­os, putem spune, conform calculelor celor de la The Independent, că Ford a fost plătit cu aproa­pe 23 de milioane de lire sterline. De 76 de ori mai mult decât nou-veniţii în distribuţie, Daisy Ridley şi John Boyega. Dar este exact diferenţa străbătută în aceste aproape patru decenii de la lansarea Star Wars de către superstarul Harri­son Ford. Atunci era şi el un debutant. Acum e regele. Unul neînfricat, care anul trecut în mar­tie, pilota un avion vintage cu care a fost nevoit să facă o aterizare forţată foarte violentă, ce l-a lăsat cu răni. Şi totuşi, şi-a revenit, în ciuda unei vârste problematice pentru majoritatea oamenilor.

STAR WARS (1977) - CARRIE FISHER - MARK HAMILL - HARRISON FORD. Credit: LUCASFILM/20TH CENTURY FOX / Album
Harrison Ford în Star Wars

„Acum prăbuşesc avioane, nu le mai pilotez“, comentează cu umor actorul. S-ar putea spune că dacă Han Solo a ajutat la înfrângerea imperiului malefic al lui Darth Vader pilotând nava Mille­nium Falcon, în viaţa privată nici Harrison Ford nu duce lipsă de aventuri aviatice... „Pilotez avi­oane de 20 de ani şi aşa ceva se întâmplă extrem de rar. Millenium Falcon poate ateriza oriunde şi nu se strică niciodată. Dar acest avion m-a dez­amăgit!“, a mai declarat starul care a avut răni la cap şi şi-a rupt piciorul drept. Dar să nu vă-nchi­puiţi că asta l-a oprit din a reveni la bordul unei aeronave... O încăpăţânare, un elan şi o energie cu care partenera lui de viaţă, actriţa Calista Flockhart (51), s-a obişnuit după 13 ani de relaţie, aşa încât nici n-a mai protestat. Unde mai pui că şi ei îi place să zboare alături de soţul ei...

02 Mar 2014, Hollywood, Los Angeles, California, USA --- March 2 2014: Harrison Ford and Calista Flockhart attending the 86th Annual Academy Awards held at the Dolby theater in Hollywood, California. Mandatory Credit: Jennifer Graylock/INFphoto.com Ref: infusny-142|sp| --- Image by © infusny-142/INFphoto.com/Corbis
Harrison Ford şi Calista Flockhart

Dar de unde vine acest temperament al incre­dibilului septuagenar? Din mixul de rădăcini ir­landeze şi germane din partea bunicilor paterni şi iudaice ruseşti, din partea celor materni. Har­rison s-a născut în Chicago din părinţi care pro­fesaseră ca actori – tatăl trecând apoi în indus­tria publicităţii. „Ca om, m-am simţit întotdeauna irlandez, iar ca actor, evreu“, a declarat amuzat cel care la 22 de ani punea prima oară piciorul în Los Angeles, sperând să obţină o slujbă de voice over în radio. N-a primit-o, dar a reuşit să intre în programul de noi talente al Columbia Pictures, pentru 150 de dolari pe săptămână. Abandonase colegiul chiar înainte de absolvire (şi refuzase di­ploma onorifică) şi era proaspăt însurat cu iubita lui din liceu, Mary Marquardt, cea care avea să-i dăruiască doi copii până la divorţul din 1979: pe Ben şi pe Willard. Dependenţa lui de adrenalină şi-a spus cuvântul încă de pe-atunci, căci în 1968, Harrison s-a angajat în echipa rockerilor de la The Doors, plecând cu ei în turneu (se ocupa de echipamentele lor). „Când s-a încheiat turneul, aproape că-mi venea să mă retrag la mânăstire. Experienţa a fost cool, dar foarte puternică. N-am putut ţine pasul cu băieţii. A fost prea mult“, a mărturisit viitorul star.

27 Aug 1982, Los Angeles, California, USA --- American director, screenwriter and producer Steven Spielberg at home in Los Angeles with actor Harrison Ford and his wife, screenwriter and producer Melissa Mathison. --- Image by © Bruce McBroom/Sygma/Corbis
Harrison Ford alături de fosta soţie, Melissa Mathison.

Cinci ani mai târziu îl găsim ca... tâmplar la Hollywood, făcând dulapuri pentru nimeni altul decât George Lucas. Pare amuzant, dar acesta a fost, de fapt, momentul cheie care l-a lansat pe Ford, fiindcă aşa a ajuns Lucas să-i dea un rolişor în American Graffitti. Şi tot Lucas e cel care, patru ani mai târziu, în 1977, avea să-i dea paşaportul pentru celebritate: personajul Han Solo, din Star Wars. Iar legenda distribuirii lui e şi mai amu­zantă. Lucas şi-l dorea pe Christopher Walken în acest rol şi se spune că s-a răzgândit când Ford a trecut pe la studio... ca să repare o uşă! Ulterior, ac­torul a mai jucat în două filme ale seriei - The Em­pire Strikes Back (1980) şi Returns of the Jedi (1983) - până la revenirea de acum. Au urmat şi roluri ca cel din Apocalypse Now (1979), dar şi Indiana Jones, al doilea personaj cu care fanii îl identifică după Han Solo. Credibilitatea de actor a câştigat-o, însă, la drept vorbind, cu alte roluri – cel din Wit­ness (1985), pentru care a fost nominalizat la Os­car, Working Girl (1988) şi The Fugitive (1993).

Harrison Ford in a scene from the film 'Indiana Jones And The Temple Of Doom', 1984. (Photo by Paramount/Getty Images)
Indiana Jones. Rolul care l-a adus printre sex simboluri

Când vine vorba de viaţa personală, însă, se dovedeşte că americanul n-are în zadar această figură serioasă. Extrem de discret cu viaţa sen­timentală, a avut la acest capitol un parcurs mai mult decât normal pentru un star hollywoodian. Căsătorit cu iubita din liceu, Ford s-a angrenat într-un prim mariaj care n-avea cum să dureze, dată fiind turnura pe care a luat-o viaţa sa când a devenit celebru. Mai devreme sau mai târziu pe­ricolul de-a se îndrăgosti de cineva din industrie tot avea să apară. Şi s-a întâmplat în 1976, pe pla­tourile de la Apocalypse Now, unde a cunoscut-o pe scenarista Melissa Mathison. O iubire care s-a înfiripat pe nesimţite, destrămându-i mariajul cu Mary Marquardt. Divorţul avea să fie pronun­ţat oficial trei ani mai târziu, în 1979. După alţi patru ani, Melissa a devenit noua doamnă Ford, dărundu-i, la rândul ei, doi copii: pe Malcolm şi pe Georgia. Nici acest mariaj n-a fost, însă, pentru totdeauna, în 2001 cei doi separându-se şi invo­când la tribunal diferenţele ireconciliabile.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1634719a) Witness,  Harrison Ford,  Jan Rubes Film and Television
Witness. Cu această peliculă a obţinut o nominalizare la Oscar în 1986

A urmat o cruntă luptă în justiţie care l-a fă­cut pe Ford să regrete enorm că nu semnase un contract prenupţial. Astfel, după înţelegerea la care au ajuns abia în 2004, Melissa, la rândul ei un profesionist realizat (ea a semnat scenariul pentru celebrul E.T.) a primit 90 de milioane de dolari. Între timp, Harrison s-a implicat în altă relaţie – cea cu vedeta din Ally McBeal, de care a fost foarte impresionat când a cunoscut-o la Glo­burile de Aur din 2002. Iar cârcotaşii au comentat că i-a luat opt ani lui Ford s-o ia de nevastă fiindcă a trebuit să-şi refacă conturile după usturătorul divorţ de Melissa. Cert e, însă, că aşteptarea a me­ritat. Cei doi sunt părinţii fiului ei adoptiv, Liam (14), iar împreună alcătuiesc o familie care trăieş­te frumos în propriul univers, după cum îi descrie un apropiat. Când Harrison a avut accidentul de avion anul trecut, Calista nu s-a desprins de la că­pătâiul soţului. Dar în ciuda şocului, nu i-ar putea interzice să piloteze. „Îi place să mă vadă fericit!“, spune Ford. „Recunosc că şi mie-mi place să zbor. Îl luăm cu noi şi pe Liam. Şi lui îi place la nebunie asta!“, completează Calista.

Modifică Setările