Vedete

Discurs neaşteptat de direct la nunta Principelui Nicolae - ÎPS Calinic: “Regele Mihai l-a destinat pe Nicolae ca urmaş!”.

Discurs neaşteptat de direct la nunta Principelui Nicolae - ÎPS Calinic: “Regele Mihai l-a destinat pe Nicolae ca urmaş!”.

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a oficiat sluja de cununie a Principelui Nicolae cu Alina Binder la Biserica Sfântul Ilie din Sinaia – ocazie cu care părintele a ţinut un discurs deopotrivă amuzant, dar şi usturător prin francheţea şi curajul cu care acesta a făcut trimitere directă chiar la lucrurile care au destrămat familia regală a României.

Arhiepiscopul a povestit despre curajul Reginei Ana de a se căsători cu Regele Mihai când acesta rămăsese fără tron: „Regina Ana, caracter şi sentiment zeiss! Eu să fi fost ca Regina Ana, la primul semn spuneam: bună ziua, frate, plec în Australia!'. Trecând peste limbajul părintelui, criticat de mulţi ca fiind mult prea relaxat pentru această ocazie, cuvântarea lui a fost neaşteptat de îndrăzneaţă – dorindu-se a fi un fel de recunoaştere din partea bisericii a lui Nicolae ca urmaş al Regelui Mihai şi, în acelaşi timp, o grea lovitură la adresa Principesei Margareta – care nu a participat la nuntă.

"Un adevărat român rege şi un rege adevărat român. Este rege istoric (...) Model de familist. El era necăjit că a avut doar fete, cinci, nu a avut un băiat, dar i-a dat Dumnezeu un nepot. Pe Nicolae, pe care l-a destinat urmas, în sfârşit, cu dragoste şi cu multă atenţie. Singurul din familie, după Constituţie. Trebuie reaşezate lucrurile pe făgaşul lor, dacă vrem asta şi suntem serioşi, că aşa, să ne dăm cu părerea putem…", a declarat inaltul prelat. Mai mult, ÎPS Calinic a vorbit şi în calitate de fost duhovnic al Regelui Mihai, care i-a spus că Principele Nicolae ar trebui să-i unească pe români, făcând trimitere directă la Principesa Margareta şi sugerând că dorinţa Regelui Mihai nu este, de fapt, respectată. “Dacă se vor martori pentru asta, aduc şi martori”, a punctat arhiepiscopul, contestând astfel comunicatul oficial al Casei Regale, potrivit căruia însuşi Regele Mihai l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune şi i-a retras titlul monarhic acordat în 2010 (Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta).

Tot arhiepiscopul a făcut un apel şi la mama Principelui cu puţin timp înainte de nuntă, declarând:  “La înmormântarea Reginei Ana şi la cea a Regelui Mihai, Principele Nicolae a plâns de-a binelea, nu s-a ascuns. La fel şi râde din toată inima, atunci când are motive. E foarte sincer. Şi are o educaţie aleasă. Dar sunt probleme la ei în familie, ştie lumea. Însă cel mai important lucru este să fie el împăcat cu mama lui. O nuntă nu poate avea loc cu adevărat în bucurie dacă şi mirele, şi mireasa nu au binecuvântarea părinţilor. A fost intransigent mama lui, poate o fi avut motivele ei, nu ştiu, dar l-am văzut necăjit pe Nicolae. Mama e mamă şi ca să faci nunta fără mamă…” Totuşi, la nunta de la Sinaia nu au participat Principesa Elena, mama lui Nicolae, nici Principesa Margareta, pe care mirele şi-ar fi dorit-o naşă – dar care a ales să plece în Franţa.

Modifică Setările