Lifestyle

Dispozitivul IQOS, declarat sigur în Statele Unite. Ce au arătat testele

Dispozitivul IQOS, declarat sigur în Statele Unite. Ce au arătat testele

Gigantul Philip Morris International (n.r., PMI) a primit acordul FDA (n.r., Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite) pentru a vinde dispozitivul IQOS pe piaţa americană.

Compania a adresat până în acest moment două cereri către FDA, una pentru a putea vinde dispozitivul, iar o alta pentru a putea promova acest produs drept unul care e mai puţin dăunător decât ţigările clasice. FDA nu a dat, momentan, niciun verdict în privinţa celei de-a doua cereri adresate de PMI, însă aprobarea comercializării e deja o victorie importantă pentru IQOS.

„Procesul de evaluare asigură că vânzarea acestor produse corespunde protejării sănătăţii publice, ţinând cont atât de riscurile, cât şi de beneficiile pentru populaţie, în ansamblul lor”, a spus Mitch Zeller, directorul FDA pentru produsele din tutun, citat de presa americană.

Cum se traduce decizia FDA în practică

Decizia FDA înseamnă, în cuvinte mai simple, că PMI are, începând din acest moment, dreptul să vândă în Statele Unite dispozitivele IQOS alături de rezervele de tutun HEETS.

Comunicatul FDA a mai arătat că, potrivit analizelor efectuate, IQOS produce mai puţine substanţe chimice în raport cu ţigările obişnuite. De asemenea, FDA a mai precizat că aerosolul din IQOS are un nivel de toxine aflat sub cel prezent în ţigările clasice şi că nivelul de nicotină e asemănător celui din ţigări. Cu alte cuvinte, fumătorii adulţi care vor decide să îşi schimbe stilul de viaţă şi să treacă la IQOS vor putea face această tranziţie fără niciun fel de probleme, de vreme ce diferenţa la nivel de nicotină e una aproape insignifiantă.

În ceea ce priveşte comercializarea, produsul va trebui să respecte un set de reguli foarte stricte. Compania producătoare, PMI, va fi obligată să trimită rapoarte periodice către FDA şi să dea detalii despre mesajul care va apărea pe etichete, precum şi despre modul în care va urma să fie promovat produsul. Autoritatea de reglementare americană vrea să se asigure în acest fel că aceste produse vor fi promovate doar în direcţia fumătorilor adulţi.

Dispozitivele IQOS sunt disponibile în acest moment pe aproximativ 47 de pieţe la nivel internaţional şi, potrivit unor experţi citaţi de site-ul CNBC, ponderea acestora va creşte cu până la 42% în următorii şase ani.

Foto: Shutterstock