Vedete

Dispută cruntă între Marina Almăşan şi Cristina Ţopescu. De la ce s-au încins spiritele?

Dispută cruntă între Marina Almăşan şi Cristina Ţopescu. De la ce s-au încins spiritele? camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Cuvinte grele, replici acide şi afirmaţii greu de uitat. Asta şi-au împărţit cele două vedete de televiziune într-un "dialog" online fără precedent.

Totul a pornit de la un articol publicat de Marina Almăşan, pe site-ul femeiede10.ro şi intitulat "Cristina Ţopescu versus Viorica Dăncilă …sau Ce pot învăţa filologii de la primul ministru al României". De ce ar fi vrut să o aducă vedeta TVR în discuţie pe realizatoarea de programe de la Canal 33? Ei bine, Marina Almăşan spune în textul său că "a pornit de la o postare a unei persoane pe care o simpatizam. Poate şi prin prisma faptului că tatăl său a fost unul din modelele mele, în ale televiziunii."

"Colega mea de breaslă, Cristina Ţopescu, dorindu-şi, probabil, să iasă de sub conul de umbră al ultimilor ani, îşi oferea, în scris, pe pagina sa de socializare, serviciile de “meditator” pro-bono, pentru primul ministru al României. Citez din postarea care mi-a atras atenţia şi mi-a perturbat, iată,  hotărârea de a nu mai reacţiona, la subiecte politice: “Mă ofer să o învăţ pe doamna premier să-şi citeasca discursurile corect, i le pot corecta (sunt filolog) şi cunosc şi terminologia politică, fac asta de vreo 20 de ani. Îi pot explica sensul cuvintelor pe care nu le cunoaşte, îi pot construi fraze mai simple, dar logice şi coerente, o pot ajuta să frazeze corect, să pronunţe corect, să citească mai puţin robotic şi o mai pot scoate şi din limba de lemn. Am răbdare, fac orice ca să nu ne facem de râs în astea 6 luni, în faţa întregii Europe. Aş face-o pro bono, că dacă accept să fiu retribuită, o să ziceţi că m-a plătit PSD. Vorbesc serios, doamna premier, vă pot ajuta, mi-aş ajuta ţara, în fond!”. Cam aşa spune Cristina, de care chiar nu mai ştiam nimic, de ani buni. Reacţia sa mi-a părut răutăcioasă şi, mai ales, gratuită. Dar trăim vremuri în care lumea aleargă după tot ceea ce e gratuit…"
Dezvelind însă spusele domnişoarei Ţopescu de haina veninoasei ironii, m-am căznit în zadar să rimez cu vreuna din spusele sale….N-am reuşit decât să mă întristez şi să-mi găsesc alinare în faltul că, plecat prea departe, tatăl său nu va fi atins de aceste inepţii. "

Textul continuă, câteva paragrafe mai jos, cu ideea că "Am încetat demult să fac legătura între felul în care se exprimă un om, în public şi zestrea sa intelectuală. Între felul în care îşi alege cuvintele şi buna sa credinţă. Între înclinaţia spre “limbi” şi capacitatea de a face bine ţării sale."

Mai jos, ideea este adânc subliniată: "Schimbarea nu va veni dinspre saltimbancii care ştiu să cucerească publicul, asortând cuvinte şi strecurând zâmbete în discursuri care nu ar trebui să aibă, de fapt, nicio legătură cu divertismentul."

Textul semnat de Marina Almăşan se încheie cu aceste două paragrafe: "Ne aflăm intr-o perioadă în care, în mod surprinzător, fără să şi-o dorească, doamna Viorica Dăncilă a reuşit să câştige bile albe chiar şi din partea adversarilor săi declaraţi. De genul Cristinei Ţopescu.  Povestea copilului adoptat, în tinereţe, de primul ministru şi crescut cu atâta devotament,  a miscat o ţară întreagă. Pe mine, personal, m-a impresionat chiar şi prin aceea că premierul nu a făcut niciodată caz de acest gest admirabil, care i-ar fi procurat, fără îndoială, simpatia multora din cârcotaşii săi de astăzi.
Cei care îşi oferă astfel de servicii de “meditatori pro-bono” sugerează, printre rânduri, că situaţia lor financiară este una relaxată. Le sugerez atunci să încerce să înlocuiască gesturile teatrale de atragere a atenţiei, cu altele mult mai necesare celor din jur. Poate chiar îndreptate către un amărât de copil, abandonat într-un centru de plasament. Şi, cu limbă de lemn sau nu, să-i cânte acestuia un cântec de leagăn, noaptea, la culcare, în calitate, eventual, de părinte adoptiv….Şi abia apoi.. “să ridice piatra”."

Modifică Setările