News

Dolly Parton la 70 de ani. Totul despre viaţa reginei country

Dolly Parton la 70 de ani. Totul despre viaţa reginei country

DETROIT - SEPTEMBER 1977: Country Singer Dolly Parton poses for a portrait by her tour bus before performing in September 1977 in Detroit, Michigan. (Photo by Michael Marks/Michael Ochs Archives/Getty Images)

La 70 de ani, este neobosită. Tot pe drumuri, în turnee, schimbând oraşele şi scenele, aşa cum o făcea în tinereţe, acum 50 de ani. The old gal încă mai poate. Despre diva muzicii country nu se poate vorbi, încă, la trecut, căci Dolly Parton trăieşte prezentul şi încă cum. Dolly Parton, în aprilie 2016 Pe parcursul lunii decembrie, legenda cu voce inconfundabilă plănuieşte să cânte în mai mult de 60 de oraşe în Statele Unite, ca promovare a celui mai recent album al ei, „Pure & Simple“. Cu alte cuvinte, la 70 de ani, Dolly porneşte în cel mai mare turneu al ei din ultimii 25 de ani şi o face, parţial, old style. Între oraşele aflate la distanţă scurtă unul de altul, Dolly va călători aşa cum o fac toate starurile country care se respectă: în autobuzul de turneu decorat pe gustul ei. Extravagant, bineînţeles. Se-nţelege că Dolly va fi tratată ca o regalitate, căci nu mai puţin de 50 de oameni o însoţesc în această aventură pe patru roţi, printre care bucătarul personal, asistenţi de tot felul, stilişti şi, mai ales, prietena ei cea mai bună, Judy Ogle. „Judy face totul pentru Dolly, atunci când aceasta este în turneu. Are grijă ca ea să mănânce cum trebuie, o ajută să se machieze, organizează lucrurile, totul“, declară o sursă despre mâna dreaptă a reginei muzicii country.

Şi cum să nu-i spui regină acestei dive cu look încremenit în timp, care se poate lăuda cu opt trofee Grammy, mai mult de 100 de milioane de albume vândute în toată lumea şi peste 3.000 de cântece compuse până acum? Că a venit vorba de cântece, ştiaţi că celebrul hit al lui Whitney Houston, „I Will Always Love You“, a fost scris de Dolly, în 1973? Pe blondă n-a deranjat-o niciodată că mulţi n-o asociază cu acest cântec, atât timp cât primeşte drepturi de autor consistente.

DETROIT - SEPTEMBER 1977:  Country Singer Dolly Parton poses for a portrait by her tour bus before performing in September 1977 in Detroit, Michigan. (Photo by Michael Marks/Michael Ochs Archives/Getty Images)
Dolly în anul 1977

Cum spuneam, Dolly îmbătrâneşte împotriva trendurilor, căci nimeni n-o va convinge vreodată să-şi poarte părul altfel decât expandat, să se îmbrace altfel decât în costume de scenă ostentative, să se machieze altfel decât intens şi să nu-şi scoată celebrele „fete“ la înaintare. Cele cumpărate şi plătite de ea, ca să-i folosim propriile cuvinte.

„Nu eşti country dacă nu ai părul mare şi un Cadillac“, spune Dolly, care are, într-adevăr, şi o astfel de maşină, aurie chiar.

Dar înainte de Cadillac şi înainte de faimă, Dolly era unul dintre cei 12 copii ai familiei Parton, una deosebit de săracă, la fel ca toţi locuitorii din orăşelul sudist Locust Ridge, din Tennessee.

„Eram ceea ce unii numesc azi într-un mod jignitor gunoi alb. Nu-mi place ca cineva să-mi spună aşa, dar mă mândresc când mi se spune că sunt de la ţară“, vorbeşte Dolly despre originile ei. Să fie mândră de sărăcie şi lipsuri? Da, legendara artistă îşi aduce aminte cu afecţiune de micuţa ei casă din munţii statului Tennessee, fără electricitate sau instalaţii sanitare. Mai mult, cântăreaţa a cumpărat, peste ani, această casă şi l-a angajat pe fratele ei Bobby să o renoveze, astfel încât să arate ca atunci când erau copii. „Am cheltuit câteva milioane ca s-o fac să arate ca şi cum aş fi renovat-o cu 50 de dolari!“, spune Dolly.

Talentată de la o vârstă foarte fragedă, Dolly nu era la fel de mulţumită de aspectul ei fizic, frumuseţea naturală nu era de ea. „Voiam să fiu provocatoare. Este vorba asta preferată de mulţi: less is more. Pentru mine nu era aşa. Pentru mine less is less şi more is more. Eu nu voiam să fiu simplă“, mărturiseşte cântăreaţa. Şi cum putea să fie aşa, când tânăra Dolly o admira în secret pe târfa oraşului şi voia să arate ca o astfel de femeie?

Editorial Use Only. Consent Required for Commercial Use and Book Publications Mandatory Credit: Photo by Newspix/REX/Shutterstock (853007a) Dolly Parton and Porter Wagoner Dolly Parton and Porter Wagoner - 1970
1970. Dolly Parton şi Porter Wagoner, cântăreţul country care a descoperit-o

„Se machia, avea unghiile roşii, pantofi roşii cu toc înalt, haine mulate. Pentru mine, era cea mai frumoasă persoană pe care o văzusem. Îmi spuneam că aşa vreau să arăt şi eu când voi creşte“, dezvăluie astăzi, mai în glumă, mai în serios, cântăreaţa. E de admirat cum a reuşit Parton să facă din look-ul de târfă a oraşului un brand de milioane de dolari.

Drumul spre succes a început odată cu mutarea unei Dolly de doar 18 ani în capitala muzicii country, Nashville.  Descoperită de cântăreţul country Porter Wagoner în 1967, blondina a început să scrie şi să înregistreze cântece care au avut un succes moderat, până la momentul „Jolene“, nemuritorul ei hit lansat în 1973.

dolly-parton-with-husband-carl-dean
Alături de soţul Carl Dean, cu care nu apare niciodată în public

„Versurile erau bazate, într-o oarecare măsură, pe un aspect din viaţa mea. La puţin timp după ce eu şi soţul meu ne-am căsătorit, exista o fată frumoasă, roşcată, cu picioare lungi care lucra la bancă. Lui i se părea cea mai drăguţă femeie din lume. Avea tot ceea ce eu nu aveam. N-a fost vorba despre vreo aventură sau ceva de genul, dar nu puteam să nu-mi zic: «Nu e cazul să meargă atâta la bancă, nu avem chiar aşa mulţi bani!»“, spune Dolly.

Or fi existat tentaţii de fiecare parte, dar ce ştim cert şi în mod oficial este că diva country şi soţul ei, Carl Dean, aniversează anul acesta 50 de ani de mariaj, un record din orice unghi l-ai privi. În vârstă de 74 de ani, soţul lui Dolly s-a pensionat dintr-o afacere cu asfaltări pe care o avea în Nashville şi a fost rareori văzut alături de soţia sa în public. Mai mult, chiar Dolly spune că partenerul ei de-o viaţă a văzut-o cântând doar o dată. Cam greu de crezut… Unii merg până acolo şi spun că acest soţ nici n-ar exista, de fapt. Nici copiii n-au existat şi se pare că nici n-au fost doriţi. „Cred că am devent mai productivă muzical fără să am copii. Nici nu mi-am dorit prea mult să fiu mamă şi nici soţul meu, aşa că ne-am înţeles“, se scuză astăzi Dolly.

Cu toate acestea, hitul „I Will Always Love You“, care a ajuns pe primul loc în topuri în 1974, nu a fost despre soţul ei, Dolly dedicându-l lui Wagoner, de sub aripa căruia s-a desprins profesional, căutându-şi singură drumul. Însuşi Elvis a fost interesat de cântecul ei, propunându-i să facă un cover, însă pretenţiile Regelui erau exagerate. Voia 50% din câştigurile din drepturile de autor.

Şfârşitul anilor ‘70 şi începutul următorului deceniu o vedeau pe Dolly înflorind profesional. Un alt mare hit al ei, „9 to 5“, de pe coloana sonoră a filmului cu acelaşi nume din 1980, îi aducea nu doar primul loc în topurile pop şi country, cât şi o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original.

UNITED STATES - JANUARY 01:  (AUSTRALIA OUT) USA  Photo of Kenny ROGERS and Dolly PARTON, Dolly Parton & Kenny Rogers  (Photo by GAB Archive/Redferns)
Kenny ROGERS şi Dolly PARTON

„E una dintre cele mai sexy femei pe care le-am întâlnit vreodată. Exista o puternică atracţie între noi şi fiecare seară petrecută pe scenă împreună era o încântare. O voi iubi mereu“, este declaraţia suspectă a unui alt mare al acestui stil muzical, Kenny Rogers, cel care a cucerit topurile în anul 1983 prin duetul cu Dolly Parton, „Islands in the Streams“.  Nimeni nu va şti niciodată dacă tensiunea sexuală care se simţea pe scenă s-a consumat sau nu în culise. Cei doi susţin sus şi tare că nu! Cu toate acestea, despre presupuse iubiri ale lui Dolly cu bărbaţi faimoşi precum Sylvester Stallone sau Burt Reynolds s-a tot vorbit, şi-ncă cum, însă cântăreaţa avea să susţină că n-a mers niciodată mai departe de un flirt nevinovat.

În anii ’90, s-a simţit o schimbare în lumea muzicii country, după ce piesele artiştilor veterani precum Dolly nu mai reuşeau să domine topurile aşa cum o făceau cu zece ani în urmă. Însă Parton era deja regină şi fabrica ei de hituri încă funcţiona. La sfârşitul deceniului, Parton reuşea să se facă auzită şi pe o serie de albume inspirate din muzica bluegrass, una înrudită cu country-ul, în care se pune foarte mult accent pe instrumente precum banjo şi mandolina. Artista câştiga două noi premii Grammy, unul pentru cel mai bun album bluegrass (The Grass is Blue) şi unul pentru cea mai bună performanţă vocală a unei cântăreţe country (piesa Shine). În sfârşit, anul 1999 însemna recunoaşterea a ceea ce a însemnat şi încă înseamnă Dolly Parton, prin introducerea ei în Country Music Hall of Fame. Au trecut 17 ani de atunci, şi această fată simplă din sud vorbeşte încă pe limba succesului. Visul ei este să fie mereu acolo sus, în top, şi la fel şi fizicul ei, chiar dacă asta înseamnă să piardă numărul operaţiilor estetice. „Voi apela mereu la bisturiu, căci nu vreau să-mi atârne nimic. Vreau să arăt la fel şi la 100 de ani!“. Noi o credem…

Foto: guliver/getty images/rex features