News

Draga Olteanu Matei l-a cunoscut pe Nicolae Ceauşescu, a mers chiar şi cu maşina dictatorului. Viaţa actriţei pe timpul regimului comunist

Draga Olteanu Matei l-a cunoscut pe Nicolae Ceauşescu, a mers chiar şi cu maşina dictatorului. Viaţa actriţei pe timpul regimului comunist camera-retro icon Vezi galeria 7 poze

În cei 50 de ani de carieră a trecut printr-o mulţime de experienţe, o mulţime de ipostaze. Draga Olteanu Matei a fost actriţă şi pe timpul regimului comunist, l-a cunoscut pe dictatorul Nicolae Ceauşescu chiar a mers şi cu maşina lui. 

Draga Olteanu Matei a cucerit publicul cu roluri în peste 90 de filme, 100 de producţii de televiziune şi 50 de piese de teatru. Avea 50 de ani de carieră şi împlinise vârsta de 87 de ani pe 24 octombrie. A lăsat în urma sa o adevărată comoară pe care generaţiile următoare o vor preţui. Regretata actriţă urca pe scene mari şi în timpul regimului comunist, era adorată, avea mulţi fani printre care şi Nicolae Ceauşescu. 

Celebra actriţă era invitată la diferite evenimente la care lua parte şi dictatorul. Acolo, ea spunea glume, întreţinea atmosfera, ba chiar l-a făcut pe acesta să râdă. În general, actriţa a fost distribuită în roluri de comedie, fapt care a salvat-o de la includerea forţată în Partidul Comunist. „Cine ne-ar fi permis nouă sa recităm versuri patriotice pentru Ceauşescu şi să izbucnească lumea în ras?”, declara ea acum ceva vreme. 

Cum a reuşit să nu se implice în politică? Ea a spus: „M-aş face membră de partid, dar nu merit fiindcă nu am făcut ceva atât de extraordinar încât să merit, acest grad înalt. Aşa am spus şi aşa am scăpat de fiecare dată. Politica a fost întotdeauna departe de mine.”, adăuga ea. 

Se ştie că Draga Olteanu Matei l-a întâlnit de două ori pe Nicolae Ceauşeşscu, ba chiar a mers şi cu maşina dictatorului. La un moment dat a rememorat o întâmplare: ”M-am plimbat cu însuşi maşina lui Ceauşescu, eram la Turnu Severin, cu spectacole de divertisment. Şi, la un moment dat, ne-au dus pe şantier, la Porţile de Fier 2, unde lucrau deţinuţi. Am recitat acolo, am stat cu ei, am băut un pahar de vin. Şi s-a pornit o furtună straşnică, ne-am adăpostit acolo, şi când am plecat ne-au dat maşina tovarăşului Ceauşescu, care trebuia să se ducă a doua zi să-l ia pe el de nu ştiu unde. Şi i-am zis şoferului <<Îţi dai seama cine sunt eu dacă merg cu maşina lui Ceauşescu?>>”.

Draga Olteanu Matei şi soţul au primit o casa naţionalizată de la Nicolae Ceauşescu

Draga Olteanu Matei şi soţul ei au primit o casa naţionalizată, unde plăteau chirie la stat. Când s-a dat Legea 112, prietenii i-au sfătuit să cumpere casa pentru că altfel vor rămâne pe stradă. Au cumpărat-o, însă la scurt timp s-au trezit cu o persoană care le-a spus că e locuinţa ei.

“De multă vreme am vrut să mă mut definitiv la Piatra Neamţ, dar am aşteptat să iasă şi soţul meu la pensie de la «Cantacuzino». Am avut necazuri îngrozitoare cu locuinţa din Bucureşti… Stăteam într-o casă cu chirie pe care a demolat-o Ceauşescu şi, până ne-au dat alta, am stat la hotel nu ştiu câte luni. Ne-a costat o avere, toată leafa noastră mergea pe chiria la hotel. Ne-au dat apoi altă casă în care am stat cu chirie”, povestea Draga Olteanu Matei.

“Nu aveam de gând să cumpărăm casa, dar în anul 1995 s-a dat Legea 112 şi lumea spunea că e bine să o cumpărăm. Ni s-a spus că o va lua altcineva şi ne va da afară din casă. Şi atunci am cumpărat-o… cu vreo 21 de milioane de lei (la vremea respectivă – n.r.). Apoi ne-am pomenit cu un fost locatar care pretindea că e casa lui. Am găsit o avocată prietenă de familie care a ştiut să ne escrocheze îngrozitor, a făcut un gest oribil şi asta a coincis şi cu ieşirea soţului meu la pensie. Atunci am hotărât să plecăm definitiv la Piatra Neamţ”, declara actriţa.

Foto: Facebook, Click

Modifică Setările