Agenda

Drama neştiută a Shirei Haas, protagonista serialului “Unorthodox” difuzat de Netflix

Drama neştiută a Shirei Haas, protagonista serialului “Unorthodox” difuzat de Netflix camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Luna martie a adus în casele izolaţilor din întreaga lume o mini serie revelatoare, ce are ca subiect principal rigorile comunităţii hasidice din Brooklyn, New York. Producţia are la bază cartea autobiografică semnată de scriitoarea Deborah Feldman.

Cea mai mare provocare pentru Shira Haas, actriţa israeliană de numai 25 de ani şi 1,52 m înălţime, a reprezentat-o rolul interpretat într-o altă limbă decât cea maternă, idiş: "Mă duceam la culcare cu limba idiş pe buze, mă trezeam cu ea pe buze", a declarat actriţa pentru indiewire.com. „Am petrecut ore întregi studiind. Am înregistrat şi am urmărit videoclipuri şi le-am transcris. A fost foarte important pentru mine să-mi cunosc bine replicile şi să ştiu ce spun, ca să mă pot concentra pe interpretare, pe ceea ce trebuia să joc”, a adăugat aceasta.

Unorthodox suprinde rigorile comunităţii hasidice din Brooklyn

Shira a cunoscut succesul în ţara ei natală încă din 2014, când a luat premiul pentru cea mai bună actriţă cu rolul din Princess. De altfel, CV-ul ei este unul generos, având la activ, până în prezent, 19 roluri. Însă Unorthodox ne-a făcut să îi descoperim talentul abia acum şi a prezentat-o lumii întregi pe carismatica actriţă. Rolul este unul plin de substanţă şi o portretizează pe tânăra Esty Saphiro din comunitatea evreilor hasidici din America, supusă rigorilor familiei adoptive. Descoperim o comunitate plină de reguli absurde, în care ea se simte prizonieră şi din care evadează la un an de la nunta aranjată de familie cu tânărul Yanky Shapiro, interpretat de actorul Amit Rahav. 

Shira Haas alături de Deborah Feldman, scriitoarea care a inspirat scenariul filmului

Deşi mini-seria Netflix îşi propune să nu demonizeze comunitatea religioasă conservatoare pe care o prezintă, o parte din decizia lui Esty de a pleca este motivată de faptul că nu este fericită în plan personal din cauza căsătoriei de convenienţă. Când Esty refuză sexul cu soţul ei şi nu poate rămâne însărcinată după un an, soacra ei trimite un fel de profesoară a comunităţii să o înveţe despre relaţiile conjugale. După ce foloseşte dilatatoarele şi soţul ei pune presiune pe ea, se consumă şi căsătoria într-o zi de vineri, ziua în care aceştia au dezlegare la sex. Un moment intim ratat, dar care surprinde esenţa acestei comunităţi: până şi relaţia intimă are mai multe reguli decât plăceri. „Aceasta este o poveste despre o femeie care încearcă să se regăsească, iar o parte din serial este şi despre cum să te regăseşti şi tu, ca femeie, aşa că scenele intime au fost foarte importante”, a spus Haas. 

Esty se decide să plece în Berlin, acolo unde fugise şi mama ei biologică, cândva, şi unde visează la o viaţă liberă. Însă rabinul decide că răzvrătirea ei trebuie pedepsită şi îl trimite pe un reprezentant al comunităţii să o aducă înapoi. Acesta pleacă împreună cu soţul lui Esty, iar firul acţiunii dezvăluie trăirile revelatoare ale fiecăruia dintre protagonişti, pe fundalul rigorilor hasidice de care unii se pot îndepărta, alţii nu. Pe lângă interpretarea fără cusur, privitorul poate observa o lume necunoscută, cea a sectanţilor descendenţi dintr-un sat unguresc de pe lângă Satu Mare, decimat aproape în întregime în perioada Holocaustului, ai căror urmaşi au populat acest carier renumit din New York. De altfel, chiar bunicul Shirei este unul dintre supravieţuitorii de la Auschwitz. 

Povestea de viaţă a Shirei, dincolo de viaţa de actriţă, este impresionantă şi chiar dacă astăzi o vedem în producţii de succes, copilăria ei a fost una extrem de tristă. La vârsta de trei ani a fost diagnosticată cu cancer la rinichi şi până la vârsta de cinci ani a făcut un tratament extrem de dur pentru a se vindeca. Aceasta este foarte apropiată de familia ei, în special de sora ei, Dotan şi de fiica acesteia. Şi deşi preferă să nu îşi expună prea mult viaţa privată, presa israeliană menţionează că, din 2017, Shira trăieşte o poveste de dragoste alături deShira alături de iubitul ei, Daniel Moreshet..

Aşadar, Shira Haas face parte din noul val de actori din Israel, care a cunoscut deja succesul internaţional. Şi deşi a mai jucat în producţii hollywodiene precum A Tale of Love and Darkness, regizat de Natalie Portman şi alături de Jessica Chastain în Zookeeper’s wife, cu siguranţă Unorthodox i-a deschis larg uşile către cinematografia american

Comentarii

Modifică Setările