Descoperă misterele culturii arabe

Pentru europeni, lumea arabă a fost întotdeauna o provocare, o lume a contrastelor și întrebărilor de tot felul. Odată cu dezvoltarea turismului, au apărut și o serie de lămuriri menite să deslușească regulile pe care aceștia încă le respectă.

Mare parte din identitatea culturală a populației Emiratelor vine din acele haine lungi pe care noi le numim rochii, ele fiind portul tradițional arab încă de pe vremea în care această zonă a Dubaiului era locuită de beduini. Mulți dintre cei care reprezintă populația locală tradițională continuă să poarte aceaste ținute din motive cultural-religioase, climaterice și pentru a evita praful specific zonelor cu deșert.

Pentru a înțelege mai bine cultura arabă și regulile de conduită ale acesteia, te poți programa la un prânz interactiv în cadrul Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (mai multe detalii pe http://cultures.ae). Contra sumei de 30 euro poți avea parte de o masă cu specific emirati, cu produse gătite în stil tradițional și de o discuție cu unul dintre reprezentanții centrului,

care va povesti despre tradițiile lor și îți va răspunde la întrebări. Centrul este situat în Dubaiul vechi, tradițional, în satul Al Bastakiya din cartierul Al Fahid. După prânzul tradițional poți vizita zona extrem de pitorească, ce include Muzeu Monedelor, Dubai Museum, un fel de muzeu al satului în care sunt reprezentate vechile case, meșteșugurile și evoluția acestui emirat. Foarte aproape se află pontoanele cu gondola tradiționale care traversează canalul, ducând turiști spre zona de bazar. Bazarul de mirodenii, aur sau argint și material tradiționale te va fascina cu siguranță și te va face să negociezi pentru produse pe care numai aici le vei găsi.

 Tradițiile emirati, între contrast și controversă

 Rochia tradițională masculină constă într-o parte lungă, albă, numită Kandura sau Dishdasha. Culoarea a fost aleasă pe vremea beduinilor pentru a rezista cât mai mult la căldură. Maro sau gri se poartă în sezonul mai rece. Este ceva normal pentru un arab să aibă în jur de 50 de Kanduras și să le schimbe de mai multe ori pe zi, pentru a evita transpirația și murdăria din cauza prafului.

Bărbații mai poartă și Guthra, eșarfa rulată de pe cap. Cele mai întâlnite culori sunt alb sau alb cu pătrățele roșii. Aceasta are scopul de a-i proteja de insolație și de praf. Pe vremuri, aceasta era purtată în diverse feluri și marca importanța familiei din care făceai parte și statutul social.

Costumul tradițional mai include și câteva elemente precum Agal, funia neagră cu care se fixează pe cap Guthra. Aceasta era folosită să se lege peste noapte picioarele cămilelor, ca să nu plece în deșert. Alte obiecte vestimentare întâlnite sunt: Faneela, o vestă purtată sub Kandura, Woozar, o bucată de material înfășurată în jurul taliei, care, pe vremuri, înlocuia lenjeria intimă și Bisht, un fel de jachetă purtată la ocazii speciale sau doar de cei care au putere în stat. În picioare, localnicii poartă Na-aal, sandale tradiționale. În prezent, cei din zona Dubaiului poartă mai mult pantofi sau papuci, în timp ce locuitorii din Abu Dhabi preferă sandalele.INAPOI LA PRIMA PAGINA