Case Regale

Duelul fraţilor regali în Iordania. Soţul Reginei Rania l-a plasat în arest la domiciliu pe fratele său, mai popularul Prinţ Hamzah?

Duelul fraţilor regali în Iordania. Soţul Reginei Rania l-a plasat în arest la domiciliu pe fratele său, mai popularul Prinţ Hamzah? camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Ceva e putred în Regatul Iordaniei.

Fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, în vârstă de 41 de ani, fratele de tată al actualului rege Abdullah al II-lea, a fost plasat în arest la domiciliu. Potrivit presei internaţionale, prinţul ar fi fost implicat într-un complot pentru detronarea fratelui său regele. Într-un mesaj video pe care avocatul său l-a transmis BBC, Hamzah neagă aceste acuzaţii, dar îi critică vehement pe liderii acestei ţări, una pe care o descrie ca fiind cuprinsă de frică, căci oricine critică guvernul riscă să fie arestat de poliţia secretă.

„Am fost vizitat în această dimineaţă de şeful Statului Major al armatei iordaniene care m-a informat că nu am voie să ies, să mă întâlnesc sau să comunic cu oamenii, pentru că la unele reuniuni la care am participat sau în comentariile de pe social media în legătură cu vizite pe care le-am făcut au existat critici la adresa guvernului sau a regelui”, a declarat acesta în mesajul lui video. Cumnatul Reginei Rania completează că el şi familia sa au fost plasaţi în arest la domiciliu în Palatul al-Salaam, din apropierea capitalei Amman, şi că i-a fost tăiat orice mijloc de comunicaţie. 

Cine este Prinţul Hamzah bin Hussein?

Este primul născut al defunctului Rege Hussein al Iordaniei şi al soţiei sale preferate, Regina Noor, o americancă pe numele ei adevărat Elizabeth Halaby, supranumită Grace Kelly a Orientului, a patra nevastă a suveranului. Hamzah nu este şi cel mai mare copil al fostului Rege Hussein. Pe linie masculină, cel cu drept de moştenire a coroanei este actualul Rege Abdullah al II-lea, de 59 de ani, soţul Reginei Rania, născut din al doilea mariaj al lui Hussein cu o femeie britanică.

Cu toate acestea, Hamzah era favoritul fostului rege, care spunea în public că băiatul este „încântarea ochilor” săi. Totuşi, Hamzah a fost considerat mult prea neexprimentat pentru a fi numit succesor în momentul morţii Regelui Hussein, în 1999, aşa că pe tron a ajuns Regele Abdullah, iar Hamzah a devenit prinţ moştenitor. Abdullah i-a retras lui Hamzah, în 2004, titulatura de prinţ moştenitor al regatului în favoarea fiului său cel mare, Prinţul Hussein.

Prinţul Hamzah este căsătorit din 2012 cu Basmah Bani Ahmad, a doua sa soţie, cu care are patru fiice şi un fiu. Hamzah mai are o fiică şi cu prima sa soţie, Prinţesa Noor bint Asem bin Nayef, de care a divorţat în 2009.

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările