News

După ce a a fost înfometată ani de zile la lotul de gimnastică, Diana Teodoru face cursuri de patiserie şi cofetărie în Belgia

de admin

După ce a a fost înfometată ani de zile la lotul de gimnastică, Diana Teodoru face cursuri de patiserie şi cofetărie în Belgia camera-retro icon Vezi galeria 15 poze

Fosta gimnastă oferă o nouă mărturie despre abuzurile suferite de sportive la lotul naţional.

Povestea Dianei Andreea Teodoru e similară multor gimnaste care au visat să facă performanţă, dar care au rămas cu gustul amar al anilor petrecuţi la lotul naţional. A început gimnastica la 4 ani, la SCM Bacău, iar de la 10 ani s-a antrenat la Oneşti, Deva şi Izvorani. Înainte de-a împlini 16 ani, s-a retras.

”La început, totul a fost bine şi frumos, dar apoi, după câteva luni, s-a dezlănţuit iadul. Unii oameni din sală au început să mă numească vacă grasă, deşi aveam doar 29 de kilograme la 12 ani, adăugând că nu sunt în stare să fac ceva şi că sunt un nimeni, spunându-i mamei că ar trebui să fie recunoscătoare că nu mă bat, spunea Diana Andreea Teodoru anul trecut, alăturându-se şirului de foste sportive ale căror poveşti şochează.

Şi detalia pentru gsp.ro: ”Antrenorii m-au ţinut în sală, deşi aveam o ruptură musculară, am fost aproape să concurez cu un deget rupt. Ultima accidentare a fost la spate, durerile au început cu patru zile înainte de vacanţă şi, când m-am întors, unul dintre antrenori m-a întrebat cum de mă mai doare. La doctor, mi s-a spus că aveam o vertebră deplasată cu 6 milimetri. Desigur, am făcut şi lucruri rele. Am trişat la antrenamente? Da, de multe ori. Am adus dulciuri pe ascuns? Da. Am fost o gimnastă cu care se lucra uşor? Desigur că nu. Am meritat tot ce mi s-a întâmplat? Nu cred”.

Presiunea mare de la antrenamente era dublată de invective: ”Aveam doar 12-13 ani, aşa că atunci când antrenorii ajung să te numească în mod repetat «putoare infectă» dacă nu-ţi ieşea ceva la repetiţii, e ca şi cum îţi cade cerul în cap. Sincer, uneori aş fi preferat să mă bată decât să mă trateze cu astfel de cuvinte dure. Şi mai primeam ameninţări. «Dacă vrei să faci şcoală, fato, du-te acasă!». La lot, nimeni nu te încurajează să te ocupi şi de şcoală, ceea ce mi se pare nefiresc. Pe afară, altele termină facultăţi şi tot ies campioane, adică se poate”, a spus Diana Teodoru în exclusivitate pentru playsport.ro.

Ea îşi aminteşte că ”în ultimele luni petrecute la Izvorani plângeam aproape zilnic, dar evitam să spun ceva antrenorilor despre cum mă simţeam”. Diana n-a făcut parte niciodată din lotul olimpic mare de gimnastică, ci a ajuns maximum în grupul B, cel de rezervă, şi la juniori, fiind colegă de generaţie cu Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă, Asiana Peng, Silvia Zarzu sau Mădălina Blendea".

Despre dieta gimnastelor s-a tot vorbit şi e de înţeles de ce dulciurile trebuiau evitate, dar Diana Teodoru vorbeşte deja despre un meniu extrem de restrictiv:Am mâncat atâta salată verde chioară, de nici n-am mai vrut s-o văd ani de zile după ce m-am lăsat. De multe ori, nu avea nici oţet, nici sare, doar foile goale. Nu mai spun peste câte mese de seară am sărit ca să nu cumva să ratez testul de greutate de a doua zi dimineaţă. Când am ieşit din activitate, aveam 1,43 metri şi 34 de kilograme. Apoi, în mai puţin de un an m-am îngrăşat brusc 20 de kilograme! Acum am 48 kilograme, dar mă lupt să ajung la 45”.

”Ciocolata însemna aur în condiţiile în care eram controlate la sânge pentru fiecare gram în plus la greutate. Într-o noapte, una dintre antrenoare a plecat acasă, n-a rămas cu noi în cantonament. Am pândit-o, iar câteva fete au reuşit să intre la ea în cameră şi să ia toate dulciurile. A fost de vis! Dar a doua zi ne-a aşteptat şi pedeapsa, la pachet. Curse până la epuizare de jur împrejurul sălii”.

Într-un final, Diana Andreea Teodoru a fost retrasă de părinţii ei de la Izvorani, când şi-au dat seama că devine tot mai periculos, pentru sănătatea ei fizică şi mentală, ca fiica lor să mai stea în lot. Lucruri pe care părinţii Dianei le-au descris şi într-o scrisoare oficială în care descriau şi comportamentul antrenorilor faţă de Diana.

În 2014, familia ei s-a stabilit în Belgia, în oraşul Herentals, unde sportiva nu a reluat gimnastica, dar a abordat tumblingul, o disciplină nouă, care presupune executarea a opt elemente de gimnastică pe un culoar de 25 de metri lungime. "Am făcut o vreme, dar m-am oprit, pentru că aveam o problemă cu spatele, dar şi din pricina şcolii – stăteam câte 7-8 ore la şcoală, ca să recuperez, pentru că la Izvorani nu făceam cursuri cum trebuie, iar eu am fost mereu ambiţioasă", povestea ea, în 2017, pentru ilfov.ro.

Interesant este că, după 7 ani petrecuţi în Belgia, Diana Andreea Teodoru şi-a descoperit o nouă pasiune, patiseria şi ciocolateria, şi doreşte să-şi deschidă propriul business în domeniu. ”Faptul că ani de zile mi s-a inoculat în gimnastică ideea că nu pot, că sunt «o vacă» şi o incapabilă mi-a rămas întipărit ca o amprentă pe ADN. M-a făcut să nu am încredere în mine, să stau să mă gândesc îndelung la orice pas şi orice decizie, chiar şi atunci când cei din jurul meu mă încurajează şi-mi spun că voi face o treabă bună”, mărturiseşte fosta sportivă, care a făcut multă practică în domeniul brutăriei, patiseriei şi ciocolateriei. "După anul şase mă pot angaja, dar vreau să continuu şi să mă specializez în ciocolaterie, domeniu foarte la modă în Belgia, mai spune fosta gimnastă, care postează pe Facebook minunăţiile dulci care îi ies din mână.

FOTO: Facebook

Comentarii

Modifică Setările