Interviu

Ela Crăciun: „Anul acesta mă întâlnesc personal cu Moşul!“

Ela Crăciun: „Anul acesta mă întâlnesc personal cu Moşul!“

E responsabila cu stările „Numai de bine!“ de la Antena 3 şi-i place la nebunie să cumpere cadouri. Pentru prieteni şi familie, ba chiar şi pentru ea, atunci când Moşul e confuz şi nu mai ştie ce să-i ia. Pare firesc să o întâlneşti în preajma Crăciunului. Doar are un nume predestinat! Dar şi în restul anului, e un soi de Crăciuniţă care are grijă ca toată lumea să fie mulţumită şi să primească câte ceva: un cadou, un răspuns, un zâmbet... Şi de patru ani încoace, împarte sfaturi şi experienţe de mămică pe blogul personal. Acum, în prag de Sărbători, am prins-o în plină goană după cadouri, alături de copiii săi, Alesia (5) şi Alex (11).

 

Mă uitam pe blogul tău şi pari genul de mamă care găteşte zilnic, care se joacă cu copiii ei, care e acasă mereu la povestea de seară... Cât de reală e imaginea asta?
Ela Doar pare, nu reuşesc mereu să le bifez pe toate. De gătit, nu gătesc decât în weekend, pentru că mama mea se ocupă de acest lucru. Însă atunci când gătesc, îmi place să fac ceva sănătos. Caut reţete, le adaptez, fac combinaţii încât să iasă ceva cât mai bun. Cel mai mult îmi place să fac prăjituri, dar şi acelea sunt nişte deserturi sănătoase. Trebuie să le adaptez, pentru că nu toate alimentele sănătoase sunt agreate de copii. De exemplu, Alessia n-a vrut deloc quinoa şi am căutat o cale s-o fac să o accepte. Am găsit o reţetă de paste de quinoa cu broccoli şi muguri de pin. Dacă o întrebi acum... Alessia, care e mâncarea ta preferată?
Alesia Cea sănătoasă sau nesănătoasă?
Ela Cea sănătoasă.
Alesia Paste cu broccoli.
Şi cea nesănătoasă?
Cereale cu lapte.
Cereale cu lapte?
Ela Da, pentru că cerealele clasice au mult zahăr. Important e că îi plac pastele, deşi încă nu ştie că sunt din quinoa, pentru că sosul pe care i-l fac e foarte bun şi aşa am reuşit s-o păcălesc să le mănânce. Alex, în schimb, e la vârsta la care îşi alege ce vrea să mănânce.
Eşti mofturos?
Alex La mâncare, da.
Şi care ar fi preferinţele tale?
Supele.
Ela Dacă vii la noi acasă şi nu avem supă cu găluşte nu e bine.
Dar asta înseamnă că până şi „mofturile“ ai reuşit să le transformi în ceva sănătos. Alt copil ar spune cartofi prăjiţi, burgeri...
Avem şi mese de genul ăsta, dar avem o convenţie să nu mâncăm nesănătos în fiecare zi.
Unele produse mai au ataşate şi personaje din desene animate. Cum le faci faţă?
Nu fac faţă! (râde) Şi atunci negociem. Cu alimentele, mai reuşim. Dar acum Alesia a văzut nişte carioci care nu pătează. Dacă vezi camera ei, e toată colorată şi pictată, are o adevărată pasiune pentru carioci, plastilină... Acasă o mai temperez, dar dacă vine cu mine la magazin nu ne mai înţelegem. Alex, în schimb, e foarte cuminte, el nu-şi doreşte decât jocuri şi are nişte pasiuni foarte frumoase.
Alex Desenez şi îmi plac mult animalele.
Ela Şi-a făcut propria fermă de iepuri!
Alex Am construit singur o cuşcă pentru iepuri, iar în primăvară vreau să am mai mulţi.
Ela Are şi peşti, are şi solar... În weekenduri pleacă cu părinţii mei la Sinaia, unde are grădină, solar. Câteodată mâncăm roşii de acolo... Ai mei i-au insuflat dragostea pentru natură, spre tot ce înseamnă apropierea asta de raw. Alesia e altfel, ar sta numai cu mine, să meargă la mall, la şedinţe foto, la filmări.
Crezi că va deveni mai feminină decât tine?
Clar da! Alesia e deja chiar mai pasionată decât mine referitor la tot ce înseamnă machiaj. Îi place să se joace aplicându-mi fond de ten, ştie produsele, culorile, cum se aplică. Umblă mereu la fardurile mele şi îşi dă cu ojă şi ruj.
Tot pe blogul tău găsesc tot felul de soluţii la tot ce poate întâmpina o mămică. Pe câte dintre ele le-ai testat?
Ooo, pe cele mai multe multe! Sunt adepta testatului. (râde)
Mai intri şi în contradicţie cu alte mămici?
De obicei, cu mine e greu să te cerţi. Le răspund dacă îmi comentează ceva, le respect părerea, dar nu intru în polemici. Eu spun ce fac eu şi, ca să păstrez balanţa corectă, de multe ori cer şi părerea unui specialist, pentru că eu nu dau verdicte şi nici nu ofer modele ideale.

Lecţia de bune maniere. Cu atâtea porţelanuri în jur, cei mici au învăţat şi cum se serveşte ceaiul.

Trebuie să te întreb şi despre subiectul anului: ţi-ai vaccinat copiii?
Da, pentru că aşa mi-a spus medicul. Văd pe foarte multe grupuri de mămici că sunt diverse persoane cu nedumeriri vizavi de sfaturile medicului. De ce s-a mai dus la doctor atunci? Sau mămici care, în loc să ceară opinia specialistului, vor să găsească mai întâi răspunsuri pe internet. Mi se pare că aşa ne punem singuri viaţa copiilor în pericol.
Apropo de asta, tu te panichezi des?
Nu. Acum, la al doilea copil, pot spune asta. La al treilea, probabil deloc.
E în plan?
De ce nu?
Deci eşti o mamă relaxată.
Cred că aşa am fost de la început, asta şi pentru că eram foarte tânără când am devenit prima oară mamă.
Soţul tău cât de mult se implică în treburile casnice, parentale?
Se implică şi ne împărţim treburile. De exemplu, el îl duce pe Alex la şcoală, eu o duc pe Alesia la grădiniţă. Dacă nu-i pot lua eu, se duce el după ei. Merge şi la petreceri de copii, se implică mereu. Foarte rar spune „nu“ atunci când îi cer ajutorul.
Totuşi, îl ţii pitit undeva.
Nu-l ţin pitit, el se piteşte! (zâmbeşte) Nu îi place să apară în public şi ăsta e motivul pentru care unii cred că sunt necăsătorită.
Interesant a fost să aflu că v-aţi căsătorit abia acum un an.
Suntem căsătoriţi de peste zece ani şi plănuiam mereu să facem nunta „la anul“, iar acest „la anul“ a fost abia anul trecut, pentru că ne-am dorit o petrecere într-un cadru foarte restrâns după un botez cu 200 de persoane la Alex şi altul de 80 de persoane la Alesia. Am zis că momentul acesta trebuie să-l trăim doar noi şi cei mai apropiaţi prieteni. Am fost desculţi pe plajă, nu am avut mese la care să stăm, a fost ceva nonconformist. Şi cel mai frumos a fost că i-am avut pe copii martori. Alesia chiar m-a întrebat: „Mami, dar tu de ce nu ai fost mireasă până acum?“, „Pentru că am aşteptat să-mi fii tu domnişoară de onoare“. Şi Alex cavaler.
Cum a fost mami mireasă?
Alex Ca o zână.
Dar înţeleg că aţi tot avut parte de nunţi şi botezuri.
Ela Da, avem mulţi fini.

În pregătiri. Alesia şi Alex şi-au făcut deja lista de dorinţe, dar şi ei pregătesc ceva pentru mămica lor.

De Sărbători, aveţi nişte obiceiuri ale casei?
Ca toată lumea. Dar anul acesta, pentru prima oară, vreau să-mi adun la masă toţi finii, care sunt vreo opt copii mici şi vreo trei mai mărişori, cel mai mare are 19 ani. Deja am început să pregătesc cadourile pentru toţi.
Copiii tăi ce cadou inedit ţi-au făcut?
Alex mi-a pictat un tablou foarte frumos, iar Alesia îmi aduce în fiecare zi câte o inimioară, câte o figurină colorată, câte un „Te iubesc!“ şi asta contează cel mai mult.
Soţul cu ce te-a surprins cel mai tare?
La capitolul cadouri, soţul meu e puţin stângaci. De multe ori, este „ajutat“ să afle ce-mi doresc. Am renunţat să-i mai scriu Moşului, că degeaba îi scriu. Am zis că anul acesta mă întâlnesc personal cu Moşul! (râde) Tot eu mă ocup şi de cadourile de Crăciun de la firma soţului meu.
Ai vrea ca 2018 să aducă vreo schimbare?
Nu-mi doresc schimbări, pentru că sunt mulţumită cu ceea ce se întâmplă în viaţa mea. Mi-aş dori să am mai mult timp să pun în aplicare toate proiectele pe care le am, de exemplu vreau să scot o carte. Am nevoie de un sac cu timp! Altfel, mi-e foarte bine.

Foto: Sorin Stana; make-up: Elena Ciftci; stilist: Madena; Vestimentaţie: Karen Millen, Next, Epica/Magazin Tezyo, Ted Baker, Hugo Boss, Maison Scotch, Converse/Collective; locaţie: mulţumim magazinului Azay, b-dul Unirii, nr. 2, Bucureşti.

Modifică Setările