Body & Soul

Este sushi atât de sănătos? Iată adevărul!

Este sushi atât de sănătos? Iată adevărul!

Sushi este considerat un aliment sănătos, uneori fast food, alteori savurat la o masă cool. Dar la o masă „sushi“ nu savurezi doar celebrele role cu orez, ci şi multe alte ingrediente şi mixuri faţă de care unii sunt pro, alţii sunt contra.

Tempura

Acest cuvânt din cultura japoneză semnifică folosirea unui aluat special pentru legume, sushi sau fructe de mare în care acestea sunt prăjite. Aluatul şi uleiul au, astfel, o contribuţie calorică semnificativă, deloc benefică celor care au fluctuaţii de colesterol.

Sashimi

Sashimi sau, mai bine spus bucăţelele de peşte proaspăt şi crud sunt servite individual şi au un aport caloric generos, de 30-40 de calorii/ bucată, precum şi multe proteine şi grăsimi din categoria Omega 3. Dar să nu uităm că adesea servim tonul ahi, care poate conţine mercur ce, în timp, acumulat în ţesuturi, poate duce la disfuncţii neurologice. Aşadar, este indicat să consumăm sashimi de maximum două ori pe săptămână.

Edamame

Poate cea mai naturală şi sănătoasă opţiune din meniul de sushi, acestea sunt bogate în proteine şi fibre, dar „sărace“ în calorii. Un bol de fasole edamame conţine 60 de calorii şi poate îmbunătăţi profilul nutriţional. În aceeaşi categorie intră şi salata de alge, bogată în nutrienţi şi iod, necesari în buna funcţionare a glandei tiroide.

Supa Miso

Realizată din fasole de soia fermentată, bogată în nutrienţi, vitamine şi minerale datorită algelor conţinute, aceasta este şi un probiotic foarte bun. Şi, deşi este bogată în sodiu - 1000 mg/ porţie - aceasta nu depăşeşte 100 de calorii într-un bol de supă.

Sos de soia şi Sushi rolls

Nelipsit din orice meniu de sushi, acesta are un conţinut de sare mult peste media normală, cantitatea necesară pentru o singură rolă de sushi echivalând cu 1/3 din cantitatea zilnică necesară.

California rolls sau hand rolls sunt, în general, făcute cu orez de sushi, denumit şi sticky rice, avocado, peşte, pui şi alge. Deoarece orezul conţine zaharuri pentru a deveni lipicios şi uşor de modelat, combinat cu avocado, bogat în grăsimi, cu carne procesată, maioneză sau cu brânză Philadelphia, poate conţine până la 170 calorii/rolă şi la fel de mulţi carbohidraţi precum două felii de pâine.

Wasabi

Când vine vorba despre acest ingredient-condiment, poţi consuma cât îţi permit papilele, deoarece este destul de spicy. Plin de antioxidanţi, nu conţine calorii şi este folosit şi în dietele anti-cancer.

Foto: 123rf.com

Modifică Setările