Interviu

Exclusiv! Emanuel Mirea, fostul solist Stigma: "În Canada am lucrat trei luni într-o pizzerie. Şcoala în Vancouver m-a costat o mică avere''

 Exclusiv! Emanuel Mirea, fostul solist Stigma: "În Canada am lucrat trei luni într-o pizzerie. Şcoala în Vancouver m-a costat o mică avere'' camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

"Fraier", "Jumătate tu, jumătate eu", acestea sunt doar câteva dintre hiturile cu care Emanuel şi Cornel (componenţii trupei Stigma) se impuneau pe piaţă în anii '90. Anii au trecut, succesul a continuat, dar, la un moment dat, peste cariera muzicală a celor doi s-a lăsat liniştea. Acum, Emanuel e decis să ajungă la sufletul românilor cu alte piese grele.

Cum a ajuns să plece la studii în Canada, cum l-a schimbat naşterea fetiţei lui şi viaţa de familie, care au fost momentele ce l-au marcat, despre toate astea am povestit cu Emanuel Mirea într-un interviu marca OK!

OK! Emanuel, de ce ai renunţat la muzică? Te-a dezamăgit cineva din domeniu? De ce această pauză?

Emanuel: O lungă perioadă, atât trupa "Stigma", cât şi proiectul meu solo "Emanuel" s-au bucurat de succes şi de multă expunere mediatică. Am trăit intens, am experimentat situaţii diverse, cu multe bune, dar şi rele. Presiunea anilor petrecuţi în lumina reflectoarelor mi-au afectat însă entuziasmul. Am decis atunci să fac un pas înapoi şi am plecat în Canada la Vancouver să studiez şi să iau o diplomă în sound design, într-un loc necunoscut,unde nu mă ştia nimeni. Mi-am dat ragaz să mă linistesc şi să redescopăr bucuria muzicii şi impulsul de a scrie. Am un talent deosebit în a pune presiune pe mine însumi, am fost mereu cel mai aprig critic al meu. Dezamăgirile şi conflictele sunt inerente şi de cele mai multe ori închipuite, dar mi-a luat ceva timp să înţeleg asta. În viaţa fiecărui artist apar momente de recul, semn că e timpul să te reinventezi şi să-ti reconsideri traiectoria. Pauza însă a fost de bun augur, mi-am dat timp să realizez ceea ce contează cu adevărat dincolo de aparenţe şi să revin mai puternic şi mai încrezător în mine însumi.

OK!  Cum a apărut celebra piesa "Fraier"? Ce urmează acum?

Emanuel: Văzusem “Teoria conspiraţiei” (cu Mel Gibson), iar pe coloana sonoră a filmului apare melodia “Can’t take my eyes off of you” reinterpretată de Lauren Hill. Auzisem cu toţii celebra variantă a Gloriei Gaynor. La începutul anilor 2000 era un reviriment al muzicii disco şi împreună cu colegul meu Cornel Sorian am zis să înregistrăm o variantă cu versuri în limba română. Ne-am gândit să readucem în actualitate ceva din exuberanţa si spiritul anilor 80. Şi a fost o decizie cât se poate de inspirată. De curând mi-am relansat proiectul de artist cu melodia “Să facem viaţa mai rotundă”, un cântec cu o vibraţie curată, pozitivă, cu un mesaj simplu, limpede, scris din drag şi respect pentru cei care au nevoie să-l audă. Videoclipul semnat de Isabela Szanto şi Bogdan Zamonea se poate vede pe pagina mea de youtube. La începutul lunii mai urmează să lansez următorul meu single, melodia “Unu amândoi”. Şi nu nu oprim aici! Planul este să promovăm câte patru piese noi pe an.

OK!  S-a întâmplat să încerci şi mai multe joburi? Cu ce te ocupi în prezent?

Emanuel: În perioada liceului lucram la televiziunea locală, aveam emisiuni la radio. La Cluj, în perioada facultăţii, cântam deja cu Stigma şi îmi câştigam banii din concerte. În Canada am lucrat trei luni într-o pizzerie, în weekend-uri mai ajutam un prieten care avea o afacere cu perdele şi draperii. Le instalam la spitale, hoteluri, cazinouri, case de bătrâni. Şcoala în Vancouver m-a costat o mică avere, fiecare bănuţ în plus era binevenit. Aproape toată viaţa mea mi-am câştigat traiul din muzică. Am susţinut spectacole, am cântat la petreceri, am compus pentru mine şi alţi artişti, am produs muzica pentru publicitate. De mult timp, împreună cu trupa mea “Emanuel Mirea Band” suntem activi pe piaţa evenimentelor private, cântăm la cluburi, petreceri şi nunţi. Îmi place să fiu conectat cu oamenii, iubesc ceea ce fac şi mă simt privilegiat să aduc bucurie oamenilor prin muzică.

OK!: Ai stat o perioadă în Canada?  Ai fost tentat să te stabileşti acolo?

Emanuel: Am plecat cu o viza de student şi am stat doi ani. Viaţa e liniştită, oamenii relaxaţi, toleranţi, veniţi din toate colţurile lumii. Mi-a plăcut din start şi m-am acomodat instantaneu. Vancouver e un oraş cu conştiinţa verde, votat de mai multe ori “The Best place to live on Earth” . E un oraş mai scump raportat la restul Canadei, cu şcoli tehnice foarte bune, cu multe studiouri de înregistrări. Un oraş care ţine pasul cu noile tehnologii, un oraş dinamic şi plin de viaţă. Dar nu plecasem din ţara cu gândul să mă stabilesc acolo, m-am întors acasă cu o diplomă în domeniul sunetului, mai optimist şi cu bateriile reîncărcate.

OK!: Te-ai confruntat vreodată cu lipsuri financiare?

Emanuel: Provin dintr-o familie normală, ai mei nu au avut cine ştie ce situaţie financiară însă lucrurile esenţiale traiului nu ne-au lipsit. În timpul studenţiei se întâmpla des să rămân câteva zile fără bani, dar nu era o tragedie, mâncam din borcanele cu zacuscă de la mama. Sunt norocos, Dumnezeu m-a ocrotit şi a avut grijă de mine, nu am răbdat niciodată de foame sau de frig.

OK!:Trei momente grele care te-au marcat de-a lungul timpului?

Emanuel: Ruptura trupei Stigma m-a marcat profund, eram pesemne prea tineri şi aroganţi să înţelegem ce ni se întâmpla, nu am reuşit defel sa ne gestionam succesul. Am trecut prin momente grele când tatăl meu s-a operat de cancer şi a murit câţiva ani mai târziu. Tata a fost actor dăruit cu har, de la care am moştenit pasiunea pentru cărţi, pentru spiritualitate, pentru poezie.

OK!:Te-ai căsatorit. Cum v-aţi cunoscut? Ai renunţat cu greu la burlăcie?

Emanuel: Cu soţia mea Oana ne-am cunoscut în clubul unde cântam şi eram rezidenţi. Când ne-am văzut pentru prima dată am ştiut că între noi este o legătură sufletească pe care nu puteam să mi-o explic. Era scris în stele să fim împreună. Mi-am găsit iubirea, ştiam că vreau să-mi petrec restul vieţii lângă ea, iar renunţarea la burlăcie s-a întâmplat firesc, de la sine. Ne-am căsătorit în toamna lui 2015 şi suntem o familie fericită.

OK!: Soţia ta îţi urmează pasiunea pentru muzică?

Emanuel: Soţia mea nu are înclinaţii muzicale, deşi se ocupă tot cu frumosul, dar pe partea de design, accesorii şi amenajări interioare.

OK!: Cum eşti ca soţ? Ce ţi se reproşează cel mai des?

Emanuel: Am multe defecte, dar imperfecţiunile mele sunt perfecte pentru ea, şi invers. Mă ceartă  mereu când îmi las ciorapii pe unde apuc.Viaţa a fost generoasă cu noi, Dumnezeu ne-a ferit de momente neplăcute. Comunicăm deschis şi găsim soluţii împreună la toate provocările care apar.

OK! :Ai o fetiţă. Cum te-a schimbat naşterea ei?

Emanuel: Fetiţa noastră, Radha, are un an şi zece luni şi ne umple zi de zi casa de lumină. Venirea ei pe lume cred că m-a făcut mai responsabil şi un om mai bun.

OK! :Trei lucruri pe care lumea nu le ştie despre tine?

Emanuel: 1. Îmi plac la nebunie toate sporturile, în special fotbalul şi fotbalul american, iar echipele mele preferate sunt Hertha Berlin şi Cfr Cluj respectiv San Francisco 49’ers si Kansas City Chiefs.

2..Sunt vegetarian, singura carne pe care o consum este peştele.

3. Porecla mea din copilărie şi adolescenţă era Gugu, prietenii vechi mă ştiu de Gugu, nu de Emanuel.

OK!: Mai păstrezi legătura cu fostul tău coleg de la Stigma?

Emanuel: Cornel este unul dintre oamenii foarte dragi sufletului meu, Comunicăm în special pe telefon, pe mesaje. Ne mai vedem la Londra sau în Bucuresti, suntem un fel de suflete muzicale pereche. Este unul dintre cei mai frumosi oameni pe care am avut bucuria să-i întâlnesc.

 

 

Comentarii

Modifică Setările