Interviu

Exclusiv! Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât să-mi ajungă pentru o viaţă”

Exclusiv! Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât să-mi ajungă pentru o viaţă”

După un turneu în America şi vacanţă de vis în Bali, Iulia ne-a vorbit despre provocările întâmpinate ca actriţă şi cântăreaţă, dar şi despre aşteptările din viaţa personală.

De la blonda din Iaşi, care a devenit cunoscută la Bucureşti - mai întâi la pupitrul ştirilor şi apoi ca prezentatoare a emisiunii Dansez pentru tine - până la roşcata care a luat cu asalt Bollywoodul n-a fost decât un pas pentru Iulia (39). Stabilită de câţiva ani buni în India şi văzută tot mai des în compania actorului Salman Khan (53), Iulia profită de orice oportunitate pentru a-şi extinde cariera artistică, în timp ce evită elegant detaliile care-i conturează viaţa sentimentală. Cu mici excepţii, totuşi…  

Ai cucerit România, apoi India, iar acum de-abia te-ai întors dintr-un turneu în Statele Unite! Cum ţi-a venit ideea de-a concerta în America şi de ce în hindi?

Iulia Propunerea a venit din partea lui Mika Singh, cel cu care am fost în turneu în Statele Unite, un artist foarte iubit în India, cu care am lansat deja trei piese. A fost o adevărată experienţă, pentru că o lună de zile am străbătut America în lung şi-n lat, am avut nouă concerte în multe oraşe, printre care Los Angeles, New Jersey, San Francisco şi Dallas. Prima săptămână a fost un adevărat tur de forţă, am avut patru concerte consecutiv, în oraşe diferite. Nu prea am dormit în ultima lună şi jumătate, însă am strâns amintiri pentru o viaţă. De ce în hindi? Pentru că deja am început o carieră în muzică, în hindi, la Bollywood. Cumva simt că muzica m-a ales ea pe mine şi sunt foarte fericită să o am în viaţa mea.

Iei lecţii de canto, înveţi o anumită coregrafie, care-i pregătirea ta muzicală?

Sincer, mi-au trebuit doi ani ca să mă conving, să accept noua postură şi să încetez să mă judec. După doi ani, cineva apropiat, cu experienţă, mi-a spus „ai fost înzestrată cu un talent, nu-l irosi“. Atunci am decis să muncesc şi mai mult, să-mi dovedesc mie, în primul rând, că merit muzica. Am luat lecţii de muzică clasică indiană, mă antrenez cu un vocal coach din Anglia, fac aproape zilnic vocalize, antrenament. E cea mai bună terapie! Orele de muzică îmi aduc o bucurie enormă, uit de toate, sunt absorbită acolo. Să dansezi şi să cânţi live nu e uşor deloc, trebuie să ai condiţie fizică şi vocală impecabile, pe care le obţii prin foarte multă practică şi prin antrenament susţinut.

Cât de greu îţi e să cânţi în hindi, cât de bine cunoşti acum limba?

La început mi-a fost mai greu, acum sunt familiarizată cu sunetele. Limba o pot vorbi, doar că mi-e mult mai confortabil să vorbesc în engleză cu oamenii din jur.

Îţi propui să faci în continuare şi muzică, şi actorie? Te întreb asta pentru că de-abia ai terminat filmările pentru o producţie internaţională...

Nu se exclud una pe cealaltă. După turneul din Statele Unite, voi începe pregătirile pentru două filme noi, dar mai am piese de lansat. Va trebui să mă întorc şi în Londra, să termin filmările pentru serialul de acţiune. Sunt planuri multe, dar atât de frumoase!

Că tot ai adus vorba despre serialul Jack Stall Dead, cum a fost experienţa filmărilor din Londra?

Filmările în Londra au fost mult mai structurate, am lucrat contra timp datorită locaţiilor autentice, a programului. Am avut şansa să lucrez cu profesionişti în domeniu, care au fost parte din producţii de box office la Hollywood: Mission Impossible, Game of Thrones etc. Am învăţat foarte multe de la ei. Pentru că am filmat scene intense de acţiune, a trebuit să fiu foarte disciplinaată, focusată, să mă antrenez riguros pentru a fi cu adevărat credibilă în rolul de agent secret. M-am bucurat să văd că munca mi-a fost apreciată de profesionişti respectaţi în domeniu. Mi-a plăcut foarte mult, de-abia aştept să filmez continuarea!

Vrei să cucereşti şi Hollywoodul? Ai o echipă care se ocupă de tine în acest sens?

Nu am avut niciun plan în India, nu am avut o echipă care să facă strategii, nu am planuri pentru Hollywood. Toate s-au întâmplat firesc, natural, pentru că aşa a fost să fie. Probabil aşa a trebuit să fie parcursul meu, însă viaţa mea se desfăşoară în lumea asta, e firesc să am proiecte în domeniu. Pur şi simplu aşa s-a aşezat viaţa mea pe drumul acesta, eu doar am muncit cu tot sufletul şi am avut curajul să accept anumite provocări. Vom vedea unde va duce acest drum.

Cum te poţi autodescrie? Cine este Iulia Vântur acum?

Sunt o femeie puternică, care crede în ea însăşi, care ştie că oriunde ar fi în lumea asta şi oricare ar fi provocările... ea va face faţă cu brio.

Au existat invidii din partea actriţelor din India atunci când o româncă a ajuns la Bollywood şi a început să le facă concurenţă?

Cred că oricare ar fi domeniul sau ţara, astfel de lucruri sunt inevitabile. Important e că eu mi-am văzut de viaţa mea, de drumul meu, de pasiunile mele, am muncit şi am făcut totul cu drag. Asta stă doar în puterea mea şi nu o poate schimba nimeni.

Care consideri că-i cel mai mare talent al tău?

Implicarea totală în orice fac.

Cum ai compara showbiz-ul românesc cu cel indian?

Cel indian are multă culoare, sunet, este o industrie imensă. Greu de comparat, deşi principiile de bază, după care funcţionează, sunt cam aceleaşi.

Ce ne poţi spune despre relaţia ta cu actorul Salman Khan? Primeşti sfaturi de la el?

Mă bucur că pot să primesc sfaturi de la un om cu o experienţă de 30 de ani în acest domeniu, de la un om foarte creativ şi pasionat.

Sunt multe poze în presa indiană în care sunteţi surprinşi împreună… Nu vorbim nimic despre inelul de logodnă despre care tot citesc în presa internaţională?

După cum ai observat, viaţa mea nu se ghidează după tiparele stricte ale societăţii...

Te-ai întoarce definitiv în România?

Dacă voi primi proiecte frumoase care să mi se potrivească şi să se potrivească şi cu programul meu, le voi face cu drag. Oriunde în lume, cu atât mai mult în România. România îmi este casa.

Dar în televiziune?

Nu am încheiat niciun capitol, nu am schimbat un capitol cu celălalt, lucrurile se îmbină, mai ales în domeniul în care lucrez. Nu am renunţat la televiziune. Îmi place televiziunea, e domeniul în care am pus suflet şi în care am investit atâţia ani şi multă energie.  

Care-i viaţa ta de zi cu zi din India? Ce-ţi place acolo, cât timp a durat adaptarea?

Zilele mele diferă, nu am un program fix, depinde de proiecte şi perioade, am însă un ritual de la care nu mă abat indiferent unde sunt şi ce am de făcut: mă antrenez în fiecare zi fizic şi vocal.

Ai fost într-o vacanţă în Bali recent şi ai realizat nişte poze superbe acolo. Cu cine ai petrecut-o şi cum a fost?

Vacanţa în Bali nu a fost planificată. O parte din familia şi prietenii din India mergeau în vacanţă acolo şi m-au invitat să merg cu ei. Nu eram în dispoziţie de vacanţă şi relaxare, pentru că eram între filmări, dar m-au convins să merg pentru câteva zile. Ajunsă acolo, evident că nu-mi mai doream să plec. (râde) După ce m-am întâlnit cu prieteni din România, am decis să mai prelungesc cu câteva zile şederea. A fost superb, o vacanţă surprinzătoare, am văzut locuri superbe, apusuri memorabile, am făcut şi o şedinţă foto acolo, pentru a lua amintiri acasă pentru o viaţă.

În vara aceasta ai împlinit 39 de ani, dar arăţi că la 20! Cum reuşeşti?

Mulţumesc! Sunt o femeie activă, pun pasiune în tot ceea ce fac. Chiar dacă nu am o disciplină militărească, voi face totul cu implicare 100%. Fac mişcare sub orice formă, în special în aer liber, şi încerc să fiu cât mai pozitivă, să mă bucur de prezent.

În ceea ce priveşte stilul tău vestimentar, ce anume te atrage la ţinutele indiene?

Feminitatea sariurilor, complexitatea broderiilor, migala lucrului manual, mix-up-ul de culori, de texturi. E o întreagă artă acolo, ce vorbeşte foarte mult despre trecutul lor, despre felul lor de a fi, despre bucuria de viaţă.

De unde ţi le procuri?

Sunt diverse magazine ale designerilor indieni, am prieteni designeri care îmi creează ţinute pentru evenimente speciale, festivaluri sau show-uri.

Ai spus, într-un interviu, „Sper că în rolul de mămică să fiu responsabilă“. Te pregăteşti pentru maternitate?

Am învăţat un lucru: în viaţă primeşti lucrurile atunci când trebuie, când e cel mai potrivit moment pentru tine şi pentru ele să se întâmple. Un copil este un dar, dacă voi fi binecuvântată cu el... îl primesc cu mare drag.

R: Ştiu că ţii mult la discreţie, dar fanii tăi de-abia aşteaptă să-i anunţi că te căsătoreşti sau că eşti însărcinată. Ce le transmiţi prin intermediul nostru?

Iulia Vântur: Cred că ar fi mai important ca fanii mei să ştie că sunt bine şi fericită şi că mă bucur de tot ceea ce mi se întâmplă.

Pe plan profesional şi personal, ai tot ce-ţi doreşti de la viaţă sau îţi mai lipseşte ceva?

Da, sunt fericită, sunt mulţumită de ceea ce am devenit. În urmă cu 10 ani, eram ştiristă şi prezentatoare la Dansez pentru tine, la Pro TV. Nu mi-aş fi imaginat niciodată că voi cânta în hindi, că voi avea concerte în toată America, că voi trăi în India şi voi experimenta Bollywoodul, că voi filma la Londra şi că îi voi „bate“ pe unii dintre cei mai valoroşi campioni la kick boxing etc. Am trăit în 10 ani cât să-mi ajungă pentru o viaţă. Sunt fericită şi mă bucur că am avut curaj să ies din zona mea de confort, să descopăr lumea şi, odată cu ea, pe mine însămi. Azi, spre exemplu, împreună cu antrenorul Daniel Loccicero, care m-a antrenat pentru scenele de acţiune, am fost în Malibu, pe nişte stânci imense şi am făcut repelling - coborârea pe frânghie de pe vârful stâncii. Prima dată, după multă vreme, am simţit frica în corp. În trecut am făcut bungee jumping, am sărit cu paraşuta, însă azi am realizat, o dată în plus, că frica de necunoscut face ca lucrurile să pară mult mai înfricoşătoare decât sunt, de fapt, în realitate. Am ieşit din zona în care mă simţeam în siguranţă, şi am trăit o experienţă minunată. Asta am făcut şi în ultimii ani cu toată viaţa mea.

Cum trebuie să fie bărbatul care să-i stea alături Iuliei Vântur?

Să fie un bărbat onest, responsabil, care se cunoaşte pe sine şi are încredere în sine, care se respectă pe el însuşi, femeia de lângă el şi, implicit, relaţia. Şi este esenţial să aibă umor şi şarm. Cel mai important e, de fapt, să existe acea conexiune.

Ce surprize să mai aşteptăm din partea ta? Cum se conturează sfârşitul de an sau 2020 pentru tine?

Filmări pentru două lungmetraje, la Londra şi în India, videoclipuri şi piese noi, concerte. E un sfârşit de an plin şi sunt foarte încântată de viitoarele proiecte!