Filme

EXCLUSIV PENTRU OK!Jon Turteltaub: “Nicolas Cage e un rebel musculos!”

Redactorul OK! România Andreea Glodea a vorbit în premieră pentru OKmagazine.ro cu regizorul preferat al actorului şi a aflat cu cine l-ar înlocui acesta pe nepotul lui Francis Ford Coppola, dacă ar avea ocazia. Indiciu: soţia „împricinatului” a vorbit şi ea în exclusivitate cu OK! România, acum câteva luni.

Colegi de liceu la Beverly Hills High şi apoi de platouri, la cele două filme din seria “National Treasure”, Jon şi Nicolas au făcut un brainstorming într-o seară şi au ajuns la concluzia că filmele din categoria „magi, vrăjitori şi eroi supranaturali” mai au nevoie de un titlu: “Ucenicul vrăjitor” (“Sorcerer’s Apprentice”). Un titlu care ridică ştacheta nu numai prin prisma intrigii, dar şi în ceea ce priveşte tehnica de producţie şi viziunea modernistă, izvorâtă chiar din centrul Manhattanului.
Am lămurit, deci, la ceas târziu de seară, pe axa Bucureşti-Los Angeles, cum poate fi mulţumit, antrenat şi captivat „the one and only” Nicolas Cage (nu de alta, dar informaţiile colaboratorului său mi s-au dovedit ulterior mai mult decât utile). În plus, am aflat cât de fulgerătoare a fost prezenţa pe platouri a focoasei italience Monica Bellucci. Şi dacă s-a lăsat cu victime!

OK! Cum a evoluat relaţia ta cu Nicolas Cage de-a lungul anilor? „Sorcerer’s Apprentice” a fost a treia voastră colaborare.
Jon Turteltaub
Noi lucrăm eficient împreună pentru că, în atâţia ani de când ne cunoaştem, am ajuns să ne dăm seama ce ne enervează. De multe ori, pe platouri, Nic îmi zice: „Uite, aveam o idee despre scena asta, dar ştiu că n-o să-ţi placă, aşa că nici nu mai intru în detalii”. Dacă în „National Treasure” Nic mi-a urmat indicaţiile, acum eu am mers pe mâna lui. Asta pentru că el e cel pasionat de mitologie.

Cum v-aţi înţeles când eraţi la liceu?
Oho, eram total diferiţi! El era tipul cool, rebelul musculos, iar fetele erau înnebunite după el. Eu eram tocilarul haios şi pus pe şotii (a se citi nicio fată nu mă baga în seamă). Chiar dacă suntem personalităţi la poli opuşi, ne înţelegem din priviri.

În “Sorcerer’s Apprentice”, Nicolas joacă rolul unui maestru, care-şi şcoleşte învăţăcelul. Cât de potrivit a fost el pentru această postură?
Am vorbit mult despre asta. Nic a fost FOARTE concentrat pe acest aspect, asta pentru că regretatul său tată, care a decedat în timp ce noi lucram la film, a fost profesor. Aşa că Nic a vrut să-i onoreze memoria în felul ăsta.

Eu sunt mare fan Monica Bellucci. Eşti de acord cu mine că ea ar trebui să joace în mai multe filme?
Claaaar! E talentată, o femeie inteligentă şi frumoasă. Şi, foarte important, spre deosebire de majoritatea personajelor de sex feminin din industria filmului, e femeie, nu fetiţă!

A fost greu s-o convingi să apară în rolul Veronicăi?
E greu să convingi orice actor să se angajeze la vreun job. Cu toate astea, odată ce-a acceptat, a venit cu un bagaj imens de creativitate şi generozitate pe platouri. Ce-a fost cu adevărat greu a fost s-o conving să filmeze din nou nişte scene, când era însărcinată în şapte luni. Pe lângă faptul că nu mai putea călători cu avionul, prea puţine femei îşi doresc să fie filmate în prim-plan când sarcina lor e aşa de înaintată.

Dar cum a fost ea pe platouri?
Îmi aduc aminte că îi înfricoşa pe toţi bărbaţii. Adu o italiancă într-un studio de filmare înţesat de bărbaţi americani şi o să-i vezi cum se transformă în pisoiaşi.

N-a fost riscant să alegeţi Manhattanul ca locaţie pentru desfăşurarea acţiunii?
În mod normal, te-ai gândi la Manhattan ca la cea mai puţin probabilă locaţie pentru orice urmă de magie, nu? Asta pentru că New York e atât de ancorat în realitate. E un oraş special, dar e tehnologizat şi puţin cam rece. Ca atare, pentru scenariul nostru, un magician care nici nu ştie că are stofă de magician, NYC s-a dovedit a fi locaţia perfectă!

Care e filmul tău de aventuri preferat?
„Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark”.

În prezent, Nicolas Cage filmează în România, o ţară care a devenit destul de populară în rândul producătorilor de film.
Mi-ar plăcea să vin să lucrez în România, şi pentru că socrul meu e român, dar şi pentru că ţara voastră ar fi numai bună pentru nişte scene de film.

E vreun actor pe care l-ai alege drept protagonist al filmelor tale, cu care poate
n-ai avut şansa să lucrezi?

Probabil că Will Smith e tipul care ar face cea mai bună căsnicie cu succesul de box-office. Dacă stau să mă gândesc bine, şi Tom Hanks.

CAPTION COPERTĂ DVD

„The Sorcerer’s Apprentice” este distribuit pe DVD şi în varianta combo pack (DVD+Blu-ray), la un preţ recomandat de 54,9 lei, respectiv 99,9 lei.

FOTO: WALT DISNEY STUDIO HOME ENTERTAINMENT, www.movieweb.com