News

Familia mai puţin ştiută a lui Barack Obama. Cine a fost mama lui, o femeie "albă ca laptele"?

Familia mai puţin ştiută a lui Barack Obama. Cine a fost mama lui, o femeie "albă ca laptele"? camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Mulţi l-au privit pe fostul preşedinte barack Obama ca fiind un reprezentant al populaţiei de culoare din America.

Acest lucru este doar pe jumătate adevărat, dacă ar fi să luăm în considerare originile unui Barack Obama în vârstă de 59 de ani. Cât despre creşterea şi educaţia celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, aceasta a stat doar în baza familiei materne şi caucaziene a acestuia. După cum bine ştim, Barack Obama s-a născut în Hawaii, dintr-o mamă americană şi albă, Ann Dunham (1942-1995), şi un tată kenyan, Barack Obama senior (1936-1982).

Pe cel din urmă, Barack junior (născut pe 4 august 1961, la doar şase luni după căsătoria părinţilor săi) l-a cunoscut destul de puţin. La doar trei ani după naşterea lui Barack, tatăl său african a divorţat de Ann şi s-a întors în Kenya, unde s-a căsătorit cu altă femeie. "Nu mi-a trecut deloc prin minte că tatăl meu nu arată deloc precum oamenii din jurul meu, că era cât se poate de negru, iar mama, albă ca laptele", avea să declare, mai târziu, fostul preşedinte. Acest tată care a făcut carieră în Ministerul de Finanţe al ţării sale şi-a vizitat o singură dată fiul în Hawaii, de Crăciunul anului 1971.

Mai târziu, în 1982, pe când Obama avea 21 de ani, seniorul avea să moară prematur, într-un accident de maşină. Putem spune, aşadar, că cea mai mare parte din viaţa lui, Obama a cunoscut un singur părinte: pe mama lui, Ann Dunham. Barack are numai cuvinte de laudă despre această femeie hotărâtă, care l-a ambiţionat pe fiul ei să lupte pentru convingerile lui şi i-a insuflat acestuia preocuparea pentru drepturile civile.

Aceasta se va căsători a doua oară tot cu un bărbat de altă rasă, şi anume indonezianul Lolo Soetoro, pe care Ann l-a cunoscut în anul 1963 şi cu care s-a căsătorit în 1965, la un an după primul divorţ. Din acest al doilea mariaj al mamei sale a provenit sora asiatică a lui Barack, Maya Kasandra, în vârstă de 50 de ani, de care fostul preşedinte este foarte apropiat . În 1980, mama lui Barack divorţa şi de Lolo şi se întorcea în Hawaii, acolo unde avea să moară, în 1995, de cancer uterin şi ovarian.

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările