News

Familia Obama: Adio, Casa Albă!

Familia Obama: Adio, Casa Albă!

WASHINGTON, DC - APRIL 05: U.S. President Barack Obama, First Lady Michelle Obama, and daughters Malia (L) and Sasha (R) pose for a family portrait with their pets Bo and Sunny in the Rose Garden of the White House on Easter Sunday, April 5, 2015 in Washington, DC. (Photo by Pete Souza/The White House via Getty Images)

Michelle şi Barack Obama predau ştafeta, după opt ani în care au dat culoare politicii americane, unui cuplu mult mai puţin popular decât au fost ei, Donald şi Melania Trump. În ciuda tuturor contestărilor, fiecare şi-a pus amprenta atât ca lider, cât şi ca rezident la Casa Albă, lăsând moştenire un capitol plin de inovaţii. Barack Obama, Michelle Obama şi fiicele Malia şi Sasha S-au bucurat de ultimul Halloween la Casa Albă – deja Crăciunul îl vor petre­ce în viitoarea lor reşedinţă, iar curca­nul de Ziua Recunoştinţei va fi cruţat de următorul preşedinte american! Fără costume înfricoşătoare, dar păs­trând tradiţia de a împărţi dulciuri copiilor, soţii Obama au afişat aceeaşi atitudine relaxată cu care ne-au obişnuit şi au decis să acorde o ultimă „graţiere“: „În această zi, nu trebuie să vă gândiţi la Michelle şi la alimentaţia sănătoa­să“, a decretat Barack (55) la ultima sărbătoare de acest fel din al doilea său mandat prezidenţial. „Bomboane pentru toată lumea!“, a exclamat Michelle (52), făcând rabat de la regulile ei stricte de nutriţie bio a cărei ambasadoare a devenit în ultimii ani, din postura de Primă Doamnă.

Eroii serii au fost familiile militarilor şi copiii vetera­nilor, care au fost primiţi cu coşuri pline cu bunătăţi în­tr-un ambient caracteristic, cu dovleci sculptaţi, felinare cu păianjeni, baloane colorate şi animatori. Câţiva copii, îmbrăcaţi în strigoi, i-au făcut pe preşedinte şi pe Prima Doamnă să schiţeze câţiva paşi de dans pe o melodie po­trivită cu atmosfera evenimentului, Thriller, a regretatului Michael Jackson.

Barack Obama is sworn in as the 44th US president by Supreme Court Chief Justice John Roberts in front of the Capitol in Washington on January 20, 2009.       AFP PHOTO/Paul J. Richards / AFP PHOTO / PAUL J. RICHARDS
Barack Obama, în 2009, înainte de primul lui mandat de preşedinte

Dar chiar dacă s-au afişat în ţinute casual şi au lăsat deoparte masca politică, Michelle şi Barack Obama n-au părăsit chiar în linişte scena – mai ales când colega lui democrată, Hillary Clinton, a pierdut cursa pentru Biro­ul Oval! Şi asta pentru că, în ciuda numeroaselor divergenţe avute pe vremea când Hillary servea ca secretar de stat în administraţia Obama şi a îm­punsăturilor fireşti din timpul campaniei prezidenţiale din 2012, când au fost contracandidaţi, primul lider de culoare al Americii nu putea privi cu mâinile în sân la războiul ei politic cu Donald Trump.

Ca niciodată, un cuplu prezidenţial încă în funcţie s-a luptat să dărâme tabăra adversă cu toate armele, ca un ultim gest al democraţilor de a-l înfrunta pe Donald Trump. Mai mult, având deja experienţa realegerii sale ca preşedinte cu ajutorul formatorilor de opinie din presă şi de la Hollywood, Obama şi-a reactivat sim­patizanţii din 2012 pentru a-i convinge s-o voteze pe colega lui democrată. Iar Clinton, intrată deja în acest joc al selfie-urilor cu celebrităţi şi al petreceri­lor din Cetatea Filmului (de care nu era străină nici în trecut), a preluat cu braţele deschise acest portofoliu de fani şi l-a folosit ca o „armă de dis­trugere în masă“ împotriva taberei conservatorilor. Fără succes, însă.

De departe, însă, cel mai bun promoter a fost în­săşi Michelle. În culise chiar se vorbeşte despre o posibilă relansare a Primei Doamne în zona socială şi de comunicare şi unii paria­ză că doamna Obama n-ar refuza nici vreo colaborare în media sau în cinematografie. Sau, cine ştie, poate o revenire în cursa pentru Casa Albă, pe modelul Hillary Clinton?! Oricum, dacă tagma actorilor şi a prezentatorilor de televiziune ar fi dispusă s-o primească în rândurile ei, creatorii de modă au toate motivele să fie trişti că se încheie şi acest al doilea mandat, ei pierzând una dintre cele mai valoroase muze ale lor. Căci se ştie, în aceşti opt ani cât a fost Primă Doamnă, Michelle Oba­ma a reînnoit conceptul de stil vestimentar la Casa Albă şi a promovat cât a putut de mult brandurile au­tohtone şi ideile designerilor locali.

MILAN, ITALY - JUNE 18:  US First Lady Michelle Obama arrives at the United States Pavilion at the Milan Expo 2015 on June 18, 2015 in Milan, Italy. After visiting London, Michelle Obama has travelled to Italy where she is expected to speak about her 'Let's Move' initiative to combat childhood obesity.   (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
Lui Lady Michelle Obama nu-i este teamă să-şi asume riscuri vestimentare
WASHINGTON, DC - OCTOBER 18:  President Barack Obama (R) and First Lady Michelle Obama await the arrival of Italian Prime Minister Matteo Renzi and Agnese Landini on October 18, 2016 in Washington, DC.  (Photo by Leigh Vogel/WireImage)
La dineurile de stat, soţii Obama erau o apariţie

Cu un simţ estetic foarte bine dezvoltat, ea a fă­cut din fiecare apariţie o declaraţie a statutului său de mână dreaptă a celui mai puternic om din lume. Încă din 2009, de la ceremonia de învestire în funcţie a soţului ei, când a ales să poarte o ţinută luată direct de pe podiumul de la New York Fashion Week, cre­atorii de modă au înţeles că au de-a face cu un nou fashion icon. Numai în anul 2010 a purtat haine de la mai mult de 50 de case de modă. Dar, cu abilitate, Mi­chelle a folosit şi moda în avantajul ei, devenind po­pulară printre casnicele Americii în momentul în care îmbrăcat şi unele outfit-uri mai puţin extravagante, provenite de la J. Crew, Asos sau Target. Totuşi, pen­tru momentele de maximă expunere, precum primul primul portret oficial ca Primă Doamnă sau gala de inaugurare a preşedintelui, ea a jucat cartea luxului, mizând pe creaţiile lui Michael Kors şi Jason Wu.

Comparată cu Jacqueline Kennedy, ca manieră de inovare a ţinutelor prezidenţiale, dar şi cu Barbara Bush, ca disciplină şi seriozitate, doamna Obama se bucură de aprecierea criticilor de modă şi a publicaţi­ilor de fashion. Să nu uităm că în martie 2009 a apărut pe coperta revistei Vogue şi, tot în acelaşi an, publi­caţia americană Us Weekly a desemnat-o câştigătoare la categoria „Cea mai frumoasă ţinută de pe covorul roşu“, cu rochia semnată Naeem Khan. Iar în 2013 a fost prima soţie de preşedinte care a înmânat un Os­car în cadrul galei Academiei Americane de Film. Cel mai probabil, Michelle Obama nu va renunţa să-şi eta­leze alegerile vestimentare şi va căuta motive s-o facă! Deocamdată, mare parte din garderoba ei a fost deja mutată, laolaltă cu celelalte obiecte personale, la vila închiriată de Barack în Kalorma, un cartier rezidenţial din nord-vestul Washington-ului. Noua lor casă, con­struită din cărămidă roşie pe un teren de 8.200 metri pătraţi, a aparţinut lui Joe Lockhart, purtător de cu­vânt al fostului preşedinte Bill Clinton. În mai 2014, ea a fost vândută pentru suma de 5,3 milioane $. Cu o suprafaţă utilă de 760 de metri pătraţi, vila are o sufragerie cu un şemineu, un dinning, nouă dormitoare şi opt băi, extinse pe trei etaje. În plus, locuinţa este prevăzută cu un nivel subteran şi cu o terasă ce dă într-o vastă grădină.

Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (5679074w) Prince Harry and First Lady Michelle Obama meet the USA Invictus Team Invictus Games - Behind the Scenes, Orlando, Florida, America - 08 May 2016 Ahead of the Opening Ceremony of the Invictus Games Orlando 2016 at ESPN Wide World of Sports on May 8, 2016 in Orlando, Florida. Prince Harry, patron of the  Invictus Games Foundation is in Orlando ahead of the opening of Invictus Games which will open on Sunday. The Invictus Games is the only International sporting event for wounded, injured and sick servicemen and women. Started in 2014 by Prince Harry the Invictus Games uses the power of Sport to inspire recovery and support rehabilitation
Michelle ştie să se facă plăcută, iar Harry a fost fermecat de ea

Aici, stăpâna casei se va bucura de grădinărit şi-şi va cultiva propriile zarzavaturi. Căci, dacă mai e ceva ce Michelle Obama a lăsat moştenire Casei Albe sunt straturile cu legume şi plante aromatice, precum şi câţiva stupi de albine – care au produs mierea pe care prezidenţiabilii au oferit-o drept cadou multor oficiali, în pachetele de protocol. Chiar şi Papa Fran­cisc a primit, în 2014, un borcan cu miere, pe lângă o selecţie de seminţe din culturile bio din grădina South Lawn. Şi tot de acolo aproape 50 de tipuri de produse, printre care salată, spanac, varză, anghi­nare, smochine, porumb, fasole şi dovleci, au ajuns în bucătăria Casei Albe şi, implicit, pe masa familiei prezidenţiale – parte a campaniei „Let’s Move“, iniţia­tă de Prima Doamnă, în efortul de-a educa populaţia americană (doborâtă de sindromul obezităţii) în spi­ritul stilului de viaţă sănătos.

Şi Barack s-a asigurat că umbra lui va dăinui în Biroul Oval. Nu doar ca primul preşedinte de culoare al unei ţări cu profunde reminiscenţe ale sclavagis­mului şi ale discriminării rasiale. Dar şi ca unul dintre cei mai mari reformatori pe care i-a avut Casa Albă. El a ajuns la cârma Americii într-un moment în care ţara se lupta cu cea mai gravă criză economică de la Marea Recesiune încoace şi a reuşit să implemente­ze o reformă pentru asigurările medicale care a fost, timp de un secol, o misiune imposibilă pentru fieca­re preşedinte. Astăzi, reforma care îi poartă nume­le, Obamacare, a crescut cu 20 de milioane numărul americanilor care au asigurare medicală! Alte două succese istorice din timpul administraţiei lui sunt legalizarea căsătoriilor între per­soane de acelaşi sex şi cele mai ample acorduri pentru combaterea încălzirii globale. „Pe scurt, încălzirea globală există, asigurarea medicală e ac­cesibilă şi dragostea e dragoste“, făcea el un rezumat al principalelor teme abordate. Şi cubanezii au de ce să-i mulţumească, întrucât reluarea relaţiilor di­plomatice dintre Statele Unite şi Cuba i-au făcut să aibă acces treptat la bunurile şi serviciile ţinute până acum sub embargo. Iar iranienii, în ciuda tensiunilor politice, pot avea relaţii comerciale cu Occidentul în baza acordului nuclear semnat cu Statele Unite.

WASHINGTON, DC - OCTOBER 31: U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama speak during a Halloween event in the East Room of the White House October 31, 2016 in Washington, DC. The first couple hosted local children and children of military families for trick-or-treating at the White House. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Familia Obama, una foarte populară şi relaxată

Finalmente, Barack Obama e poate şi cel mai ca­rismatic lider american, care joacă golf, baschet şi fotbal american şi care şi-a făcut cunoscut playlistul pe care îl ascultă în timp ce face jogging: Bob Marley, Aretha Franklin, Nina Simone, Prince sau Sting, dar şi hit-uri noi de Beyoncé, Jay-Z, Mary J. Blige, Drake ori Black Eyed Peas. Totodată, e preşedintele care a făcut selfie-uri, a mers de-a buşilea cu copiii mici, s-a jucat cu câinii săi, Bo şi Sunny, a luat lecţii de supravieţuire pe munte şi a vorbit cu multă seriozitate despre fauna oceanelor, ameninţată de schimbările climatice. Un om care ne-a arătat că politica se poate face şi altfel şi că numai cu o abordare nouă poţi produce, cu ade­vărat, o schimbare.

Ne va fi dor de ei. Şi de cele două fiice ale lor, Sasha (15) şi Malia (18), pe care le-am văzut crescând sub ochii noştri şi al căror destin a fost conturat de viaţa la Casa Albă - poate tocmai de aceea am şi asistat la un prim moment de rebeliune din partea fiicei celei mari, care a fost prinsă fumând un joint. Momentan, mezina, care este încă la liceu, va mai petrece câţiva ani sub aripa părinţilor ei. Malia, însă, îşi va lua zborul peste doar câteva luni, când experienţa Universităţii Harvard, la care a fost deja admisă, o va ajuta să-şi croiască propriul drum.

Foto: guliver/getty images/rex features, hepta