Royals

Familia Regală română celebrează 3 decenii de la revenirea în ţară

Familia Regală română celebrează 3 decenii de la revenirea în ţară camera-retro icon Vezi galeria 8 poze

Anul 2020 începe cu o sărbătoare însemnată pentru Casa Regală a României, împlinirea a 30 de ani de când Majestatea Sa Margareta păşea pentru prima oară pe pământ românesc.

La 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale după o întrerupere de patru decenii. Cu 42 de ani înainte, în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948, Regele Mihai I părăsea ţara, împreună cu Regina-Mamă Elena, sub presiunea dictaturii comuniste.

În ziua de joi, 18 ianuarie 1990, la ora 15, cursa Swiss Air de Geneva aducea la Bucureşti pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, însoţită de sora sa, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia. Regele Mihai încredinţase primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în ţară, pentru prima oară de la plecarea, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948, în exil.

Vorbind despre memorabila zi de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta declara astfel:

"A fost cea mai importantă zi din viaţa mea, o experienţă emoţională puternică şi o călătorie care mi-a schimbat viaţa. Nu mai avusesem nicăieri o casă cu adevărat, căci România, deşi îmi fusese interzisă, era pentru mine acasă. Mă simţeam ca şi când ar fi fost o parte din tatăl meu care se întorcea din exil. Era o responsabilitate enormă şi, în acelaşi timp, o bucurie imensă. Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcţie socială, culturală şi educaţională, precum şi o respectată instituţie regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiraţie şi de exemplu personal."

Din păcate, prima încercare de vizită a fost făcută de Rege în aprilie 1990, cu ocazia Paştilor, a fost împiedicată de Guvern chiar de la plecarea Familiei Regale din Elveţia. Prima posibilitate reală de sosire la Bucureşti a avut loc abia în decembrie 1990, cu ocazia Crăciunului, Regele sosind în acest scop cu avionul la Otopeni, unde în urma controlului paşapoartelor, găsit în ordine, Familia Regală a plecat, însoţită de presa internaţională, spre Mânăstirea Curtea de Argeş. Ei au fost opriţi pe Şoseaua Bucureşti-Piteşti şi, fără o explicaţie, au fost conduşi înapoi la Otopeni de unde au fost expulzaţi în dimineaţa zilei de 26 decembrie. Momentul a rămas unul de tristă amintire atât pentru Familia Regală, cât şi pentru publicul larg, care a înţeles că expulzarea nu avea decât motive politice, şi nu juridice.

Familia Regală nu se lăsa însă abătută de la misiunea ei. Tot în anul 1990 a fost fondată Fundaţia Principesa Margareta a României, iar Regele a revenit în ţară de Paştele din 1992.

În zilele de 17 şi 18 ianuarie 2020, la treizeci de ani de la venirea Majestăţii Sale Margareta în ţară, 700 de personalităţi au fost invitate la diversele evenimente comemorative: dublă lansare de carte la Cărtureşti Carusel (“Margareta. Trei decenii ale Coroanei” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe şi “Lumea Majestăţii Sale” de Alexandru Muraru şi Daniel Şandru), evenimentul aniversar de la Teatrul Naţional (sâmbătă, ora 12.00) şi concertul regal de la Ateneul Român.

Comentarii

Modifică Setările