Case Regale

Fascinanta viaţă a lui Grace Kelly, vedeta de cinema devenită prinţesă, care şi-a “cumpărat” soţul cu fabuloasa sumă de 2 milioane $

Fascinanta viaţă a lui Grace Kelly, vedeta de cinema devenită prinţesă, care şi-a “cumpărat” soţul cu fabuloasa sumă de 2 milioane $ camera-retro icon Vezi galeria 8 poze

Enigmatică, extrem de talentată şi de versatilă, Grace Kelly a fost un model pentru feministele anilor ’50. Frumuseţea şi eleganţa ei, alături de povestea de dragoste trăită de Prinţul Rainier din Principatul Monaco, au scris istorie într-o vreme în care femeile erau încă supuse.

 

Născută într-o familie importantă din Philadelphia, Kelly s-a împotrivit părinţilor ei şi a luat calea cinematografiei. Frumuseţea şi talentul i-au fost rapid remarcate de producătorii din Los Angeles şi de actorul Gary Cooper. Aşadar, la începutul anului 1950 ea deja juca în producţiile cu succes la Oscar ale lui Alfred Hitchcock. Faima a ajutat-o să-l cunoască pe Prinţul Rainier de Monaco, cu care s-a căsătorit, ceremonie care a implicat o zestre neobişnuită, 2 milioane $. Vedeta devenită actriţă şi-a găsit sfârşitul într-un mod tragic, într-un accident de maşină, dar viaţa eu continuă să nască controverse. Iată câteva momente importante, scrise în destinul ei fascinant. 

A trebuit să plătească 2 milioane $ şi să facă un test de fertilitate pentru a deveni doamna Rainier

Deşi familia ei s-a opus căsătoriei cu Prinţul Rainier, Grace a făcut ce a ştiut ea cel mai bine: să-şi urmeze visul.

Căsătoria cu Prinţul Rainier III de Monaco a simbolizat şi o întoarcere în timp, la cutumele învechite ale familiilor regale. În 1956, de exemplu, infertilitatea viitoarelor prinţese nu era acceptată, aşa că Grace a trebuit să facă un test de fertilitate. În plus, a fost somată să renunţe la cetăţenia americană şi să plătească suma de 2 milioane $ familiei regale monegasce, sumă considerată drept zestre, deoarece nu provenea dintr-o familie cu sânge albastru. Tatăl actriţei a fost revoltat de această taxă absurdă şi a refuzat, iniţial, să o plătească: “Fiica mea nu trebuie să plătească niciun bărbat ca să se căsătorească cu ea”, declara acesta, consternat. În cele din urmă, se pare că însăşi viitoarea prinţesă ar fi pus jumătate din sumă, ajutată, fiind, de Aristotel Onassis, prietenul lui Rainier. 

Grace Kelly provenea dintr-o familie de olimpici şi artişti

Grace împreună cu sora şi fratele ei la un concurs de canotaj, sportul familiei sale.

Tatăl ei era olimpic la canotaj, fiind recompensat cu trei medalii de aur, iar mama ei antrena echipele canotoare de femei de la Universitatea din Pennsylvania. Unchiul lui Grace, George Kelly, de care aceasta era foarte apropiată, a fost câştigătorul unui premiu Pulizer, iar celălalt unchi, Walter C. Kelly era interpret de vaudeville, cel care i-a insuflat pasiunea pentru scenă. 

Nu era considerată vreo frumuseţe în tinereţe

Familia actriţei i-au spus de nenumărate ori să renunţe la modelling şi actorie, însă Grace a vrut să dovesdească că va avea succes.

Deşi la maturitate a fost numită, în multe topuri, una dintre cele mai frumoase femei din lume, apropiaţii şi familia nu au considerat-o niciodată atrăgătoare, ba chiar i-au spus să renunţe la ideea de a mai face modelling sau actorie, pentru că nu se încadra tiparelor de frumuseţe de la acea vreme. Într-o biografie a ei, unul dintre prietenii din copilărie declara: “Nu ni s-a părut niciodată frumoasă, pentru că mereu purta o bandană, ochelari şi un tricou lălăi. Nu era nimic elegant în stilul ei. Iar când a plecat la New York şi am început să o vedem la televizor, ne miram că e chiar ea”.

A fost oaia neagră a familie

În ciuda stilului delicat cu care am descoperit-o ca actriţă, ea era extrem de rebelă şi independent. După ce s-a mutat la New York pentru a-şi urma visul de a deveni actriţă, părinţii i-au impus să locuiască în hotelul de femei Barbiozon, pentru a sta departe de tentaţiile oraşului. Sătulă de reguli, ea le-a încălcat rând pe rând, ajungând o paria a celebrului hotel-internat. La scurt timp a început o relaţie cu unul dintre profesorii ei de la Academia de Arte Dramatice şi l-a adus să-l prezinte familie. A fost un dezastru şi prima despărţire dintr-un lung şir pe care părinţii lui Grace le-a cauzat. Primul iubit a fost, aşadar, acest Richardson, mult mai mare decât ea şi nedivorţat, pe deasupra şi evreu, de care s-a văzut nevoită să se despartă după ce tatăl ei l-a găsit purtând prezervative în portofel.

Senzualitatea ei a cucerit mulţi bărbaţi.

Debutul pe marile ecrane i-a adus şi o serie de drame amoroase cu colegii de platouri : Gary Cooper, Clark Gable sau Ray Miller. Unul dintre jurnaliştii vremurilor o numea : spărgătoare de case şi nimfomană. Însă nimic nu a putut-o opri pe cea care avea să devină un simbol al eleganţei şi feminităţii. Una dintre relaţiile ei serioase a fost cea cu designerul Oleg Cassini, care a dus chiar la o logodnă. De altfel, se zvoneşte că ea ar fi rămas însărcinată şi a făcut avort, lucru care a dus la despărţire. Era clar pentru toată lumea că actriţa era în căutarea unui bărbat influent, iar Festivalul de la Cannes din 1955 i l-a scos în cale pe Prinţul Rainier.

Grace Kelly s-a îndrăgostit de mulţi dintre colegii de platori.

Tatăl ei nu a susţinut-o niciodată, ba chiar ar fi comparat meseria de actriţă cu cea de prostituată. Nici chiar după ce Grace a câştigat un Oscar cu rolul din The Country Girl, acesta nu i-a acordat credit: “Mereu am crezut că va fi Peggy, fiica mea cea mare. Orice putea să facă Grace, Peggy putea face de zece ori mai bine. Nu îmi vine să cred că a câştigat. Din toţi cei patru copii ai meu, ea e ultima la care m-aş fi aşteptat să mă întreţină la bătrâneţe”, declara John Grace.

Oscarul i-a adus aprecierea publicului, dar nu şi pe cea a tatălui ei.

 

A renunţat la actorie pentru soţul ei, dar a regretat

Deşi o cunoscuse drept actriţă de succes şi a plăcut-o extrem de mult încă de la început, Prinţul Rainier o voia doar pentru el. Certurile lor porneau, adesea, de la faptul că el i-a interzis să mai joace vreodată, ba chiar a interzis ca producţiile ce o aveau drept protagonistă să mai ruleze în Principatul Monaco.

În timp, Grace l-a convins, spre finalul vieţii, că asta a fost marea ei pasiune. Rainier acceptase ca ea să joace propriul personaj într-o producţie intitulată Rearranged, dar, din păcate, nu a mai apucat.

Un final tragic, demn de un scenariu de film

În fatidica zi de 13 septembrie 1982, la 52 de ani, Grace Patricia Kelly a suferit un infarct la volanul maşinii ei. A plonjat în gol împreună cu fiica ei Stephanie de Monaco. Şi în timp ce aceasta din urmă a scăpat, rănile provocate de accident fostei actriţe i-au fost letale. La doar 24 de ore de la accident, soţul ei a decis să dezactiveze aparatele care o ţineau în viaţă,. Maşina care i-a provocat moartea a fost aruncată în valurile Mediteranei. 

Foto: Profimedia Images & Getty Images

 

Comentarii

Modifică Setările