OK! goes to Dubai

Faţa neştiută a Dubaiului, dincolo de lux şi opulenţă: atracţiile ecoturistice

Faţa neştiută a Dubaiului, dincolo de lux şi opulenţă: atracţiile ecoturistice

Dincolo de shopping şi toate celelalte atracţii luxoase şi comerciale, Dubai are multe de oferit şi pentru iubitorii ecoturismului: munţi, wadi-uri, ferme, rezervaţii naturale şi lacuri cu flamingo. Altfel spus, te poţi simţi bine aici într-o vacanţă chiar dacă nu-ţi plac aglomeraţia şi goana după branduri. Află totul despre cealaltă faţă a Dubaiului

HATTA

Una dintre cele mai uimitoare atracţii naturale ale Dubaiului, Hatta, are în fundal peisajul incredibil al Munţilor Hajar. Climatul mai răcoros al oraşului şi peisajele sale spectaculoase asigură o evadare memorabilă din agitaţia Dubaiului, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a explora munţi, wadi-uri, ferme şi clădiri istorice prin intermediul unor experienţe de recreere variate.

Ce poţi face:

 • Înconjurat de munţi şi plin cu apă de un turcoaz uluitor, Barajul Hatta este o spectaculoasă oază de relaxare situată între vârfurile stâncoase ale Munţilor Hajar. Vizitatorii se pot plimba cu caiacul pe apele sale turcoaz sau pot face drumeţii prin munţi, profitând de ocazie pentru a admira frumuseţea naturală a zonei.

 

 • O atracţie specială pentru aventurieri şi iubitori de natură, Hub-ul Hatta Wadi ajută vizitatorii să se bucure de activităţi pline de energie, cum ar fi ciclism montan, carting, tir cu arcul, escaladă, drumeţii, plimbări cu caiacul, precum şi praştie umană şi tiroliană. Centrul de aventură găzduieşte şi Hatta Drop-in, primul parc acvatic cu sărituri din Asia. În plus, proiectul include şi Hatta Zorbing, un centru specializat în zorbing pentru adulţi şi copii unde vizitatorii au ocazia unică de a se lansa pe pante în interiorul unor bile gonflabile uriaşe.

 

 • Iar bicicliştii pot profita de traseele organizate de Centrul de trasee pentru biciclete din Munţii Hatta pentru a explora regiunea montană. Traseele sunt deschise 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, şi pot fi utilizate gratuit.

 

 • Cei care doresc să exploreze viaţa tradiţională a locuitorilor din zonele rurale ale emiratului trebuie neapărat să planifice o excursie la Hatta Heritage Village. Restaurat în 2001, satul este unul dintre cele mai vechi din emirat. Un al sit istoric apreciat de vizitatori este „Bait Al Wali”, una dintre cele mai mari case în care obişnuiau să locuiască liderii din acele vremuri. Vizitatorii pot admira numeroase alte artefacte restaurate, inclusiv bijuterii, arme, ceramică şi mobilier tradiţional, realizate de săteni folosind argilă, piele şi cupru.

 

 • Pentru oaspeţii care sunt în căutarea unei şederi liniştite în munţi, Hotelul Hatta Fort, Cabanele Hatta Damani şi Rulotele Hatta Sedr oferă experienţe ecoturistice ideale pentru iubitorii de natură. Hotelul Hatta Fort pune la dispoziţia oaspeţilor 52 de camere unice decorate în stil chalet, amplasate printre grădini pitoreşti şi cărări spectaculoase. Cele trei tipuri diferite de cabane din incinta complexului Hatta Damani oferă o experienţă montană idilică şi exclusivistă, intensificată de ecosistemul divers şi bogat din zonă, care se întinde de-a lungul a numeroase trasee montane şi de ciclism. Pe de altă parte, Rulotele Hatta Sedr aduc în regiune primul concept de rulotă-hotel, găzduind rulote transformate în unităţi ospitaliere dotate cu terase proprii. Oaspeţii au acces la o zonă comună echipată cu facilităţi pentru grătare şi se pot bucura de o privelişte spectaculoasă asupra malurilor barajului Hatta.

 • Cei care vor să aibă parte de o experienţă unică îşi pot petrece noaptea şi în campingul Hatta, unde pot instala corturi pentru a avea parte de o experienţă care combină interiorul cu exteriorul. În mod alternativ, vizitatorii se pot caza în Parcul de rulote Hatta pentru a putea experimenta cu adevărat tot ce are de oferit Hatta.

LACURILE AL QUDRA

Lacurile Al Qudra le oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi o oază deşertică ascunsă, formată dintr-o serie de lacuri artificiale împrăştiate pe 10 hectare în deşertul Saih Al Salam din Dubai.

Ce poţi face:

 • Vizitatorii pot admira fauna sălbatică în habitatul natural, de la vulpi de deşert până la antilope oryx, precum şi cele 170 de specii de păsări care trăiesc în zona lacurilor, inclusiv flamingo, lebede şi mai multe tipuri de păsări migratoare.

 

 • Pentru cei care vor să admire frumuseţea naturii, lacurile sunt ideale pentru un picnic intim, departe de oraş, şi pentru a privi superbul apus din deşert cu vedere la apă.

 

 • Cel mai nou membru al grupului de lagune artificiale este Lacul iubirii, modelat sub forma a două inimi împreunate.  Este suficient de mare încât poate fi văzut chiar şi pe imaginile din satelit de pe Google Maps sau pe Google Earth.

 

 • O plimbare pe pista de biciclete Al Qudra le oferă atât bicicliştilor pasionaţi, cât şi celor de ocazie oportunitatea de a se relaxa printre dunele de nisip şi de a respira aer curat. Pista cu o lungime de 86 km traversează terenul nisipos şi se mândreşte cu privelişti spectaculoase asupra deşertului, bicicliştii având ocazia să admire fauna sălbatică din zonă.

 

 • De asemenea, Lacurile găzduiesc şi Las Exit Al Qudra, o zonă dedicată drive-through-urilor şi food truck-urilor care găzduieşte şase localuri diferite - deschise 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Food truck-urile seamănă cu nişte rulote dedicate transportului de cai, iar tema ecvestră se reflectă în modul în care zona este decorată, cu potcoave, echipamente pentru călărie şi baloturi de fân folosite ca mobilier.

 

ZONA DE CONSERVARE A DEŞERTULUI AL MARMOON

Locul ideal pentru a porni într-o aventură unică de explorare a Deşertului Al Marmoom, rezervaţia naturală Deşertul Al Marmoom este cel mai mare proiect turistic din regiune care se concentrează pe mediul deşertic. De asemenea, este prima rezervaţie neîngrădită de conservare a unui deşert din EAU, gazdă a sute de specii de animale sălbatice - de la antilope oryx şi gazele arabe până la vulpi şi pisici sălbatice. Rezervaţia va include zece platforme de observare a animalelor şi păsărilor, punţi de observaţie pentru a privi stelele şi apusul şi chiar şi un teatru în aer liber.

Ce poţi face:

 • Cea mai nouă Experienţa Al Marmoon Beduin , gestionată de Platinum Heritage cu sprijinul Dubai Tourism şi al Centrului Cultural Hamdan Bin Mohammed, oferă o experienţă culturală unică pentru întreaga familie. Noua tabără de beduini prezintă adevărata esenţă a vieţii în deşert, oferind o introducere distractivă, educativă şi captivantă în modul de viaţă al beduinilor. Oferind numeroase opţiuni de vizite - dimineaţa pentru a vedea răsăritul sau după-amiaza pentru a admira apusul în deşert - experienţa explorează viaţa beduinilor de-a lungul zilelor şi anotimpurilor. Vizitatorii vor învăţa să înşeueze, să călărească şi să îngrijească propriile cămile şi vor avea ocazia să se alăture unei caravane de beduini, călătorind prin deşert înainte de a sosi în tabără. Printre cele mai populare atracţii se numără demonstraţiile cu şoimi, micul dejun sau cina tradiţională în satul beduin, dar şi admirarea stelelor.

REZERVAŢIA NATURALĂ RAS AL KHOR

Situată la doar câţiva metri de agitata metropolă Dubai, Rezervaţia Naturală Ras Al Khor oferă vizitatorilor ocazia unică de a explora natura şi fauna sălbatică într-un loc atât de aproape de oraş.  Cu o denumire care înseamnă „Capul râului”, sanctuarul este monitorizat îndeaproape şi protejat de Municipalitatea Dubai şi este îngrădit pentru a proteja zona. Este una dintre puţinele zone urbane protejate din lume, considerată a fi o Arie de Importanţă Avifaunistică (AIA) de către Birdlife International şi desemnată Sit Ramsar ca urmare a faptului că este o zonă umedă unică în EAU.

Zonele umede servesc ca zone de reproducere pentru numeroase mamifere, crustacee şi peşti, cu peste 20.000 de păsări de apă din 67 de specii - dar păsările flamingo sunt cele care atrag atenţia tuturor în fiecare iarnă. Sanctuarul este format dintr-o combinaţie de câmpii de sare, mangrove şi lagune şi găzduieşte 450 de specii de floră şi faună.

Ce poţi face:

 • Există trei rezervaţii avifaunistice situate în perimetrul sanctuarului, care pot fi vizitate gratuit între anumite ore pe timpul zilei. Aceste rezervaţii oferă vizitatorilor şansa de a admira spectaculoasele păsări flamingo, precum şi numeroase alte păsări unice în habitatul lor natural. Printre locuitorii înaripaţi ai sanctuarului se numără şi stârci cenuşii, egrete mari, cormorani, piciorongi, fluierari, uligani şi multe altele.

 

PROIECTUL DE REABILITARE A ŢESTOASELOR

Cu sediul la Jumeirah Al Naseem şi Burj Al Arab, Proiectul de reabilitare a ţestoaselor din Dubai este singurul proiect de acest fel din întreaga regiune care vizează îngrijirea, protejarea şi reabilitatea ţestoaselor bolnave sau rănite. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Biroul de protejare a vieţii sălbatice şi a salvat şi eliberat peste 1.000 de ţestoase de la de la demararea sa, în 2004. O parte din animale au fost echipate cu dispozitive de urmărire prin satelit, echipa putând astfel să-şi urmărească foştii pacienţi şi să afle mai multe despre aceste creaturi pe care de dispariţie.

Ce poti face:

 • Sanctuarul este situat în cadrul Lagunei Ţestoaselor, fiind accesibil prin Jumeirah Al Naseem şi deschis publicului în fiecare zi, fără a fi necesară plata unei taxe de intrare sau efectuarea unei rezervări.

 

 • De asemenea, vizitatorii pot vedea cum sunt hrănite ţestoasele şi pot participa la sesiuni educaţionale pentru întreaga familie în fiecare miercuri, începând cu ora 11:00, pe Insula Ţestoaselor.