Filme

Filmul favorit la Oscar, considerat plagiat!

Filmul favorit la Oscar, considerat plagiat!

Are cele mai multe nominalizări la Oscar, însă această peliculă se află sub tirul unor acuzaţii de plagiat, cu o lună înainte de ceremonia premiilor Academiei Americane de Film

Pelicula mexicanului Guillermo del Toro, "The Shape of Water", despre iubirea dintre o femeie surdo-mută şi un om amfibie, nu este pe placul tuturor. Mai ales pe cel al fiului dramaturgului câştigător de Pulitzer Paul Zindel, care condiseră că del Toro s-a inspirat dintr-o piesă din 1969 a tatălui său. Astfel, David Zindel susţine că sursa de la care a pornit Guillermo este piesa Let Me Hear You Whisper, despre o femeie de serviciu, care lucrează într-un laborator biologic şi dezvoltă o conexiune specială cu unul dintre delfinii pe care specialiştii îi studiau acolo. Când află că oamenii de ştiinţă vor să-i disece creierul, aceasta hotărăşte să-l salveze. "Suntem şocaţi că o casă de film atât de cunoscută a putut face un film atât de evident derivat din lucrarea tatălui meu, fără ca nimeni să recunoască asta şi să vină la noi să ne ceară drepturile", a declarat David Zindel. Totuşi, similarităţile intre cele două opere sunt generale. Capitolul deosebirilor este mult mai consistent.

"Guillermo del Toro n-a citit şi nici n-a văzut vreodată vreo versiune a piesei lui Zindel. Domnul del Toro are o carieră de 25 de ani şi mereu a fost deschis în a-şi recunoaşte influenţele artistice. Dacă familia Zindel are întrebări despre acest film original, suntem deschişi discuţiilor cu ei", este declaraţia oficială a companiei Fox Searchlight, care distribuie pelicula.