News

Florin Piersic: „Nu am iubit pe nimeni altcineva cum am iubit-o pe ea”

Florin Piersic: „Nu am iubit pe nimeni altcineva cum am iubit-o pe ea”

Maestrul scenei româneşti a fost invitatul de sâmbătă al Andreei Esca la radio. Iată cu ce poveşti noi a venit marele actor.

Florin Piersic i-a acordat un interviu Andreei Esca la radio. Cunoscutul actor i-a dezvăluit vedetei cum îşi încarcă bateriile la 81 de ani, dar i-a povestit şi tragediile prin care a trecut familia lui.

Andreea Esca a mers special la Cluj pentru interviul radiofonic cu Florin Piersic.

Întrebat cum îşi încarcă bateriile, el a spus: „Tot ce se întâmplă cu mine se datoreşte faptului că am avut o copilărie frumoasă, că am trăit momente excepţionale alături de părinţii mei. Azi, mi-am adus aminte că în fiecare sâmbătă veneam aici la cofetărie şi mâncăm cremşnit. În fiecare duminică, veneam la meci.

Cum mi-am încărcat bateriile? Am văzut marea la 22 de ani, făceam o piesă de teatru. Până la vârstă aia am văzut numai Ardealul şi Bucovina. În vacanţă, părinţii mei mă trimiteau cu trenul, mă dădeau în primire la o familie şi mă trimiteau la rudele mele acolo. Eram foarte fericit, ştiam că acolo eram liber, mă duceam prin pădure.

Eu pentru băieţii de acolo eram ceva, eram băiatul de oraş. Samoilă, un băiat de acolo, m-a chemat o dată într-un pom să văd un cuib de cuci şi s-a căcat în capul meu. E o glumă bună, cam dura.

Am copilărit în Cluj, mi-a plăcut foarte tare. Nu m-am gândit niciodată că o să fiu actor. Îmi face plăcere să mă duc pe strada unde aveam casă când eram mic.

Mama mea nu a profesat, a avut grijă de noi. Părinţii mei au venit din Bucovina. Azi, e Buna Vestire, după ce termin interviul aici, mă duc la cimitir. Clujul mă emoţionează. Mă bucur de fiecare dată când mă întorc aici îmi aduc aminte de ceva”, a spus Florin Piersic.

„Am fost foarte legat de părinţii mei. Au trăit o tragedie, pierderea surorii mele, Lucia Piersic. Tatăl meu era medic veterinar la Cernăuţi. Eu aveam şase ani. Sora mea a plecat cu colegii ei la cules de plante pe malul Prutului pentru soldaţii de pe front. Mama a condus-o şi i-a spus să nu facă baie în Prut.

O întâlnire specială.

Ajunşi acolo, toţi colegii s-au aruncat în Prut. Colega ei de bancă, Doina, a început să ţipe, a luat-o un vârtej. Atunci sora mea, care era campioană la înot, avea 14 ani, a sărit după ea. Un evreu s-a aruncat după ele. A reuşit să o salveze pe Doina, dar pe sora mea nu. Sora mea a fost găsită după 4 zile, în Basarabia, la 11 kilometri. Nu există o durere mai mare! În urma acestei pierderi, părinţii mei au încercat să facă spiritism ca să vorbească cu ea. Parcă văd când au venit, li se scurgea apa pe faţă. A fost o întâmplare.

După aceea, mai târziu... În viaţa mea, eu nu am iubit pe nimeni niciodată mai mult decât am iubit-o pe mama. Pentru ea, eram ceva de neimaginat. Când aveam succes, jucam pe scene mari, mama mi-a spus că nu îi vine să creadă că eu sunt fiul ei. Mama a mai trăit o altă tragedie când tatăl meu a fost arestat. S-a întors de la închisoare după patru ani. Mama mea a trimis pachete la toate închisorile din România că nu ştia unde era închis. Noaptea ţesea la un război mic pentru actori. De acolo îşi câştigă banii ca să trimită pachete tatălui meu. Moştenesc de la mama mea felul ei de a se adresa oamenilor, de a vorbi”, a spus cu lacrimi în ochi Florin Piersic.

Modifică Setările