Body & Soul

În formă cu dieta mediteraneană! Slăbeşte ca Penélope Cruz şi Heidi Klum!

În formă cu dieta mediteraneană! Slăbeşte ca Penélope Cruz şi Heidi Klum!

Penelope Cruz

Mai puţin dietă, mai mult stil de viaţă

Paste, pâine şi vin. Nu ridica din sprânceană, dieta mediteraneană încurajează consumarea lor, dar cu moderaţie. Se pleacă de la principiul că trebuie să te bucuri de ce primeşti mai bun de la Mama Natură, dar fără să faci excese. Vorbim de o dietă alcătuită conform obiceiurilor alimentare ale italienilor, grecilor, spaniolilor şi portughezilor, în care baza este formată din fructe, legume, peşte, carne de pui, verdeţuri, seminţe, ulei de măsline şi cereale integrale. Primesc OK-ul mediteraneenilor şi carnea roşie slabă, lactatele, ciocolata neagră şi paharul tradiţional de vin roşu, fără de care nicio masă nu e completă. Este o dietă echilibrată, care pune accent pe gustul delicios al mâncării.

De ce funcţionează dieta mediteraneană?

Cei care au urmat-o nu doar că au slăbit, dar au fost şi mai puţin predispuşi la contractarea unor boli cronice, această dietă fiind de ajutor în diminuarea riscului de boli de inimă, hipertensiune arterială şi creştere a nivelului de colesterol rău, LDL.

Alimentele acceptate: Fructe, verdeţuri, semninţe şi nuci, lactate degresate (sunt acceptate, în cantităţi mici, iaurtul grecesc şi brânza feta), peşte, fructe de mare, pui, cereale integrale, ulei de măsline, vin roşu.

Alimentele interzise: Unt sau margarină, carne roşie (e acceptată doar o dată pe lună!), cârnaţi, bacon, sare şi dulciuri (cu excepţia celor făcute în casă).

Cine urmează dieta mediteraneană:

„Dieta mea este de tip mediteranean, ceea ce înseamnă mâncare bună. Mă hrănesc bine şi sănătos. Iubesc bucătăria spaniolă“, mărturiseşte Penélope Cruz.

Născută în Germania, Heidi Klum adoră şi ea bucătăria din sudul Europei.

Cum arată un meniu zilnic:

Micul dejun

Fulgi de ovăz cu iaurt grecesc şi fructe proaspete.

Sau

Omletă cu ciuperci şi o felie de pâine integrală prăjită.

Prânz

Sandviş din pâine integrală cu pui şi salată de roşii, castraveţi şi rucola.

Sau

Salată Niçoise cu ton şi fasole.

Cină

Pui cu legume la grătar şi un dressing din suc de roşii.

Sau

Somon la grill cu roşii, măsline şi brânză feta sau orez brun şi fasole verde.

Gustări

Fructe proaspete

Sau

O mână de năut sau alune proaspete

Sau

Un pahar de vin roşu

foto: hepta, guliver/getty images/splash news, shutterstock