Case Regale

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, pleacă în exil după ce a fost acuzat de luare de mită

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, pleacă în exil după ce a fost acuzat de luare de mită

Tatăl lui Filip al VI-lea va părăsi, se pare, regatul, în urma unor investigaţii recente ce au dezvăluit inginerii financiare care au prejudiciat imaginea statului spaniol.

 

Poate părea puţin demodată ideea de exil în vremurile în care doar pandemia ne-a putut izola, însă Juan Carlos a considerat că măcar atât poate face pentru poporul pe care, cândva, l-a condus. Fostul rege, astăzi în vârstă de 82 de ani, a ales autoexilarea pentru a-şi lăsa fiul să guverneze în linişte, conform unei scrisori oficiale de pe site-ul familiei regale. Nu este, însă, oficială destinaţia pe care a ales-o, dar decizia pare a fi luată definitiv. Aceasta este consecinţa nefericită, datorată unei investigaţii ample, demarată de Curtea Supremă a Spaniei în urmă cu ceva timp. Se pare că Juan Carlos ar fi semnat, ilicit, un acord cu un consorţiu spaniol pentru a construi o linie feroviară de mare viteză în Arabia Saudită. Potrivit publicaţiei The Guardian, pentru acest favor, el ar fi primit o donaţie de 100 milioane $ de la regele Arabiei Saudite, bani mutaţi, ulterior, într-un cont offshore. Juan Carlos a urcat pe tron în 1975, odată cu căderea regimului dictatorial impus de Francisco Franco. El a fost, decenii la rând, apreciat de popor pentru stilul democratic în care conducea Spania, însă, în ultimii ani petrecuţi la Palat, greşelile majore comise de i-au atras oprobriu public. La începutul lui 2010, Juan Carlos a fost aspru criticat pentru că a participat la expediţie extrem de costisitoare în Botswana, în timp ce ţara lui se confrunta cu recesiunea şi cu un nivel ridicat de şomaj. Şi deşi şi-a cerut scuze pentru deciziile luate, în 2014 a abdicat, cedându-i locul fiului său, prinţul Filip al VI-lea.

Juan Carlos i-a cedat locul la tron fiului său, Filip al VI-lea

De altfel, chiar fiul lui a fost cel care, în luna martie a acestui an, în urma zvonurilor apărute, legate de actul de corupţie al tatălui său, i-a anulat acestuia renta primită de la guvern, ce însuma 194.000 euro în 2018 şi a renunţat la moştenirea personală pe care Juan Carlos i-o promisese. Conform unui comunicat emis de Casa Regală a Spaniei, fostul conducător nu se va sustrage de la îndatoririle legale, rămânând la dispoziţia procurorilor pentru ancheta demarată recent

Comentarii

Modifică Setările