News

FOTO Viaţa dublă a Ducesei Kate

FOTO Viaţa dublă a Ducesei Kate

Prinţesă şi mamă. Sunt cele două chipuri ale soţiei lui Will. Două expresii atât de diferite, încât ai zice că nu vorbim de una şi aceeaşi persoană. Ba mai mult, cu cât zâmbetul „oficial“ al primei este mai larg şi mai molipsitor, cu atât mina celeilalte frapează printr-o sobrietate vecină cu tristeţea. Cum este, cu adevărat, personajul din spatele măştii regale?

Din toamna anului trecut, brita­nicii s-au obişnuit să zărească, prin gardul şi printre aleile Palatului Kensington, silueta de-acum din nou suplă şi ele­gantă a celei care a devenit noua stea a casei regale britanice. Mămica Kate Middleton, cu a sa ţinută „tradiţională“ formată din jeanşi skin­ny şi vestă din fâş, poate fi observată aproape în fiecare zi, la aceeaşi oră, plimbându-l solitară pe micuţul George, fiul ei în vârstă de şapte luni. Vorba vine solitară, căci Ducesa de Cambridge este escortată la o distanţă rezonabilă de mai mulţi ofiţeri de la Scotland Yard. Cam aşa arată acum o zi din viaţa Ducesei, zi care este dedicată aproape în totalitate celui care va domni odată peste regatul britanic. Peisajul mai este întregit, din când în când, de bătrâna bonă a lui George, Jessica Webb, în vârstă de 71 de ani, care a aju­tat şi la creşterea Prinţului William. Asta atunci când Kate n-o are prin preajmă pe mama ei, Ca­role Middleton, care se zvoneşte că are obiceiul să apară pe nepusă masă la Palatul Kensington, fiind întotdeauna disponibilă când este vorba să facă baby-sitting pentru nepotul ei, astfel încât fiica ei să se poată odihni.

Şi tocmai odihna pare să-i lipsească acestei prinţese atât de supuse rigorilor coroanei, chiar dacă tânăra mamă încearcă să ascundă nopţile nedormite cu zâmbete contagioase şi machia­je strălucitoare. Şi mai lipseşte cineva! Soţul ei. Deşi a părăsit armata de dragul ei şi-al fiului său, Will are acum o nouă preocupare care-l ţine de­parte de palat: şcoala. Ei bine, da, Prinţul s-a în­tors la şcoală, studiind managementul agricol la Universitatea Cambridge, situată la circa 90 de kilometri de Londra. Se pare că acesta a fost şi motivul pentru care Prinţul de 32 de ani nu şi-a însoţit familia în luna ianuarie, în prima vacanţă a fiului său în străinătate, mai exact în familia­ra insulă Mustique. Kate a trebuit să se mulţu­mească cu compania alor săi, părinţii Carole şi Michael Middleton şi fraţii mai mici, Pippa şi James. „Kate îl adoră pe George şi este o mamă foarte iubitoare, dar nu poate suporta gândul că nu-l are alături pe William“, spune o sursă citată de publicaţia „Best“, despre Ducesa care ar dormi între cinci şi şase ore pe noapte. Mult, puţin?

Şi cu doar o lună de zile până la turneul pe care cuplul regal îl va face în Australia, în apri­lie, Kate este din ce în ce mai stresată. „Sunt multe de pregătit şi amândoi vor să fie cât mai bine documentaţi despre ce presupune acest turneu. Kate se simte ca şi cum s-au întors la studii, la universitate, doar că, de data asta, ea trebuie să aibă grijă şi de un bebeluş.“ Sau, poate, chiar de doi, dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor lansate de revista „Globe“, cum că Ducesa este din nou însărci­nată... cu o fetiţă. Oare aşa vor arăta şi de-acum încolo zilele lui Kate? Un tablou fără culoare şi fără Will?

Regina Elisabeta vs. Prinţesa Diana: Mama muncitoare vs. Mama prizonieră

Spre deosebire de Kate, Elisabeta a primit frâie­le unui regat mare cât o lume când aceasta încă nu apucase să se bucure pe deplin de tinereţe, de iubire şi de chipeşul său soţ, locotenentul Fi­lip Mountbatten. Pe 14 noiembrie 1948, cu doar şase zile înainte de aniversarea unui an de căsă­torie cu Filip, pe atunci doar prinţesa Elisabeta i-a dat naştere celui care i-ar urma, în mod nor­mal, la tron: prinţul Charles. Un an mai târziu, în octombrie 1949, soţul Elisabetei a fost detaşat la o bază militară britanică din Malta, dar vii­toarea regină n-a putut sta departe de acesta şi l-a urmat pe insulă, din noiembrie până după Crăciun, lăsându-l pe Charles în grija bonelor şi-a bunicilor. Se spune că Regina a fost cel mai fericită în timpul acelor zile petrecute cu tână­rul ei soţ, în Malta, la adăpostul ochilor curioşi şi într-o anonimitate pe care n-a mai cunoscut-o şi pe care n-avea să o mai cunoască vreodată.

Trei ani şi un copil mai târziu (prinţesa Anne), la doar 26 de ani, Elisabeta se vedea în faţa unei provocări pe care o va cunoaşte, în cu­rând, şi Kate, dar la vârsta maturităţii depline: conducerea celui mai puternic regat din lume. Elisabeta devenea regină, dar şi mamă încă de două ori. Dar maternitatea şi responsabilităţile Coroanei se contopeau atât de bine, într-o via­ţă creionată cu acea rigoare care-a caracterizat îndelunga domnie a suveranei ajunse acum la 87 de ani. „Acum intra în tra­valiu şi năştea copilul. Iar la scurt timp, 24 sau ma­ximum 48 de ore, întreba dacă nu are documente de semnat“, îşi aminteşte Sir Edward Ford, fostul ei secretar privat. Un zel pe care, foarte probabil, îl cere şi de la soţia nepo­tului ei şi care, la fel de po­sibil, o seacă pe aceasta din urmă de puteri.

Este ceea ce şi-a propus suverana Marii Britanii şi cu Diana, cea care trebuia să-i calce pe urme, la braţul fiului ei cel mare, Charles. Numai că această fire sen­sibilă a fost strivită încă din primii ei ani de căsnicie de ceea ce însemna viaţa la cur­tea regală. După ce l-a născut pe William, în 1982, prinţesa a intrat într-o depresie necruţă­toare, lucru privit cu severitate de scrupuloasa familie regală, în sânul căreia nu dădea bine să te plângi. „Poate că am fost pri­ma din această familie care a avut vreodată o depresie şi-a plâns în faţa celorlalţi. Iar asta i-a derutat, în mod evident“, avea să declare, peste ani, Diana, într-un inter­viu pentru jurnalis­tul Martin Bashir. În 1984, a venit pe lume mezinul Harry, însă tânăra mămică era răs­plătită doar cu răceală: a soţului, a Reginei, a între­gii familii regale. Iubirea fii­lor ei şi cea a britanicilor de rând au reuşit să o ţină, însă, în viaţă pe această mamă prizonieră, până la elibera­rea ei din „colivie“, în 1992, deşi, cinci ani mai târziu, aripile-i aveau să se frângă pentru totdeauna. Rămâne de văzut ce model de mamă regală va dori să urmeze noua „Prinţesă a Inimilor“ şi, mai ales, pe care i-l va re­zerva destinul.

Foto: guliver/getty images/splash news/rex features, reuters