News

FOTO&VIDEO Angela Merkel, ieşire din scenă cu mare pompă. Cancelarul Germaniei a plâns la ceremonia de adio

de admin

FOTO&VIDEO Angela Merkel, ieşire din scenă cu mare pompă. Cancelarul Germaniei a plâns la ceremonia de adio camera-retro icon Vezi galeria 12 poze

După 16 ani de mandat, "doamna de fier" a Germaniei şi-a luat adio în cadrul unei ceremonii solemne, care a avut loc la Berlin.

Epoca Merkel s-a încheiat. Dar nu oricum, ci cu mare fast, aşa cum i se cuvine unui personaj politic care a scris istorie, vreme de 4 mandate, chiar în inima Uniunii Europene.

După o serie de evenimente la care a participat şi unde foştii săi colaboratori şi-au luat un "La revedere!" oficial, în curtea Ministerului Apărării din Berlin a avut loc ceremonia de adio pentru cancelarul considerat o ancoră a stabilităţii în vremuri tulburi. Bundeswehr-ul, forţele armate federale germane, şi-a luat rămas bun de la Angela Merkel, „Grosser Zapfenstreich” fiind cea mai înaltă ceremonie militară pentru un civil, dar şi o tradiţie neoficială de adio pentru miniştrii Apărării, preşedinţi şi cancelari.

Impresionanta defilare a trupelor germane, cu torţe în mâini, i-au adus lacrimi în ochi acestei "doamne de fier" a Germaniei.

Cancelarul a ales pentru acest eveniment trei cântece interpretate de fanfara militară: un imn creştin, un vechi şlagăr melancolic şi o piesă punk din 1974, văzută la acea vreme drept o critică la adresa republicii socialiste în care Angela Merkel şi-a trăit tinereţea.

La ceremonie, au încercat-o sentimente diverse pe cea care timp de 16 ani a fost considerată cea mai puternică femeie din Europa: a fost văzută râzând, dar şi lăcrimând.

Din cauza restricţiilor legate de COVID, evenimentul a fost mai discret decât cele ale predecesorilor săi. Au participat doar 200 de invitaţi - oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele Frank-Walter Steinmeier, dar şi oameni obişnuiţi. 

În noiembrie 2005, Angela Merkel a devenit cancelar federal şi prima femeie care a ocupat această funcţie în istoria Germaniei. A fost realeasă în 2009, 2013 şi în 2018. Decretată 10 ani la rând, cea mai puternică femeie a lumii de-a lungul celor 4 mandate, Angela Merkel, a trebuit să facă faţă unei “crize permanente” a Uniunii Europene, de la colapsul financiar din 2008, până la pandemia de coronavirus, trecând prin Brexit.

Angela Dorothea Merkel a condus Germania mai bine de 16 ani, cu doar 2 săptămâni mai puţin decât cancelarul Reunificării, Helmut Kohl.

FOTO: pagina oficială, Profimedia

 

Comentarii

Modifică Setările