Lifestyle

FOTO&VIDEO Mari designeri români la Atena, pe acelaşi podium de prezentare cu Zuhair Murad

FOTO&VIDEO Mari designeri români la Atena, pe acelaşi podium de prezentare cu Zuhair Murad camera-retro icon Vezi galeria 32 poze

Moda românească a mai făcut un pas către recunoaşterea internaţională. 6 creatori de modă şi câteva branduri de accesorii româneşti şi-au prezentat colecţiile în capitala Greciei, alături de nume mari ale fashionului internaţional.

După succesul avut la Paris, Federaţia Română de Design şi Accesorii a fost invitată la cel mai important eveniment de modă din Atena, "Athens Xclusive Designers Week". Cătălin Botezatu, Clara Rotescu, Balissarda, Luna Murgaciova, Andreea Dogaru, Flori de Ie şi alţi câţiva designeri de accesorii au cucerit publicul internaţional. Ei au prezentat alături de designeri din toată lumea, printre care Diego Dolcini, (care a lucrat pentru Emilio Pucci, Bulgari, Gucci şi Dolce & Gabbana şi acum are propriul brand), dar şi faimosul designer Zuhair Murad.

Desfăşurat într-una dintre cele mai frumose clădiri ale oraşului grecesc, în Zappeion, edificiu colossal şi de un lux orbitor la interior, aflat în Gradinile Naţionale din Atena, evenimentul a gazduit de-a lungul anilor prezentări ale unor branduri internaţionale prestigioase, precum Escada, Cacharel, Emanuel Ungaro, Vivienne Westwood, Guy Laroche, Krizia, Ferragamo, Barbara Bui, Marithé & François Girbaud şi este susţinut de Vogue Italia.

Pentru a promova creaţiile lor, ca şi la Paris, Ambasada Romaniei la Atena prin MAMACA a organizat, după săptamâna modei, o seară românească în care designerii prezenţi la acest eveniment internaţional important, au arătat, în cadru restrâns, parte din colecţiile lor diplomaţilor străini, oamenilor de afaceri, românilor stabiliţi în Atena şi presei.

Ianna Novac a susţinut un recital şi le-a cântat la final piesa "România", care a stârnit emoţii puternice în rândul celor prezenţi, lacrimi, dar şi aplauze furtunoase. "Am intrat în această echipă frumoasă, de oameni pasionaţi, care vorbesc tare frumos despre România peste hotare, şi sunt tare mândră că am cântat la Ambasada României la Atena, după ce acum o lună cântam la Paris".

Designerul Clara Rotescu, iniţiatorul acestui proiect, care a ajuns să exporte în peste 15 ţări, este cea care încurajează designerii români de ani de zile să se promoveze extern.

"E onorant pentru noi să fim invitaţi la un eveniment susţinut de Vogue, care se desfăşoară într-o locaţie ameţitor de frumoasă, alături de nume mari ale modei internaţionale. Eu am militat tot timpul ca designerii români să iasa şi să exporte, să se promoveze internaţional, pemtru că suntem foarte buni. Avem multe de arătat, suntem profesionişti şi competitivi. Anul asta am avut o colecţie paietată, accesorizată cu bijuterii de poveste semnate Balissarda, lucrate manual din pietre şi perle. Eu ştiu că suntem atât de buni că putem concura cu orice mare brand, trebuie doar determinare şi perseverenţă".

Cătălin Botezatu a făcut un adevărat tur de forţă, a fost invitatul special de la Ambasada României, dar a făcut şi un show de excepţie pe podium la Athens Xclusive Designers Week.

"Am avut un an bun, am primit invitaţii la cele mai prestigioase evenimente externe. Promovăm designeri tineri şi talentaţi, le facilităm accesul pe podiumurile internaţionale. Suntem o gaşcă de prieteni vechi care am avut ambiţia de a face show-uri de modă românesti în cele mai spectaculoase locaţii din lume. La Atena am urcat pe podium alături de Zuhair Murad şi Diego Dolcini, asta demonstrează că jucăm deja în liga grea şi nu ne vom opri aici".

Dupa succesul avut la Paris, Federaţia Română de Design şi Accesorii a fost invitată să ducă mai mulţi designeri români la cel mai important eveniment de modă din Atena, "Athens Xclusive Designers Week".