Filme

FOTO/VIDEO Seară românească la Festivalul de Film de la Berlin

FOTO/VIDEO Seară românească la Festivalul de Film de la Berlin

Sala a fost plină până la refuz la premiera mondială a peliculei „Aferim!“, la festivalul de film ce are loc zilele acestea în capitala Germaniei. Filmul lui Radu Jude are şanse mari să câştige Ursul de Aur anul acesta.

După ce zilele trecute „De ce eu?“ al lui Tudor Giurgiu a avut debutul mondial în cinematografele Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, a venit şi rândul lui „Aferim!“.

Radu Jude şi actorii din distribuţia peliculei sale au fost primiţi cu aplauze pe covorul roşu de la Berlin.

„E impresionant! Ce am văzut o viaţă la televizor acum mi se întâmplă şi mie“, a declarat Radu Jude pentru Antena 3, prin intermediul Mariei Coman, corespondent special la Berlinală.

„Aferim!“ a fost unul dintre cele mai aşteptate producţii de la Festivalul de Film de la Berlin. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude a avut un buget record pentru o peliculă românească: peste 1 milion de euro! Şi este şi singurul film românesc care este în competiţia oficială.

Acţiunea are loc în 1835, când zapciul Costandin (Teodor Corban) porneşte în căutarea lui Carfin (Cuzin Toma), sclav ţigan fugit de pe moşia boierului Iordache (Alexandru Dabija) după o aventură cu soţia acestuia, Sultana (Mihaela Sîrbu).

În jurul premisei bine legate, Jude construieşte o Ţară Românească foarte colorată (deşi pelicula este alb-negru) şi fragmentată.

Nu e deloc greu să faci paralele între discuţiile avute de zapciu cu oamenii ce îi ies în cale, de la o babă cu un soţ bolnav, la un popă ce-i afuriseşte pe evrei, un turc bogat şi aşa mai departe. Pur şi simplu, ai impresia că nimic nu s-a schimbat în România în ultimii 180 de ani şi că sportul favorit al românului este întoarcerea după cum bate vântul.

„Variety“ scrie despre „Aferim!“ că este „cel mai realizat şi original film“ regizat până acum de Radu Jude. „Chiar dacă tonul este uneori prea strident, «Aferim!» este o excepţională şi extrem de inteligentă incursiune într-o perioadă istorică cheie, făcută atât cu ironie, cât şi cu mânie“.

Autorul Jay Weissberg mai scrie că titlul filmului, care înseamnă „Bravo!“ în limba turcă, este folosit cu adâncă ironie în poveste, dar că îi poate fi adresat, fără nicio urmă de ironie, regizorului.

„Variety“ laudă ritmul filmului, dar şi deciziile regizorale sau modul cum prejudecăţile epocii au fost aduse pe ecran de scenariul scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu.

Şi actorii îşi primesc partea de laudă: „Nu se poate să le fi fost uşor, mai ales lui (Cuzin - n.r.) Toma, întins pe cal şi cu picioarele legata pe mai toată durata filmului, dar toţi sunt excelenţi. Impresionantă este şi excelenta imagine pe peliculă alb-negru realizată de asul Marius Panduru, aceasta fiind extrem de atentă la nuanţe şi inspirată din fotografiile din secolul 19“, mai scrie Jay Weissberg.

Criticul mai precizează că, deşi filmul este destinat în mare măsură festivalurilor, el ar putea fi achiziţionat şi de distribuitorii de film specializaţi pe premiere arthouse.

„The Hollywood Reporter“ spune că „reacţia României la 12 ani de sclavie este surprinzător şi sălbatic de amuzantă“. „Pare un concurent cu şanse la premii, dacă e să ne luăm după aspectul impresionant, subiectul de actualitate şi scenariul extrem de amuzant“, mai scrie publicaţia.

„Rasismul contemporan împotriva populaţiei rroma din Estul Europei a inspirat mai multe filme puternice în ultimii ani. Dar «Aferim!» ajunge la rădăcinile istorice ale acestui subiect atât de actual, iar Jude şi co-scenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu, se inspiră din experienţele reale al sclavilor romi. Cel mai important este faptul că ei reuşesc să transforme această temă sumbră într-unul în egală măsură amuzant şi personal, fără să devină o dură predică socialist-realistă“, mai scrie cronicarul Stephen Dalton.

Foto: pagina oficială