News

Heath Ledger – Jurnalul secret

Tatăl actorului a scos la lumină, pentru marele public, câteva pagini cutremurătoare din însemnările secrete ale acestuia, care relevă o ipoteză dureroasă asupra morţii lui.

La cinci ani de la trecerea în nefiinţă a acto¬rului, Kim Ledger s-a hotărât să vorbească despre ultimele zile ale fiului său. O hotărâre grea, aceea de a ieşi în faţa fanilor lui Heath, pentru a le vorbi deschis despre magnifica nebunie cu care acesta se lăsa devorat de personajele sale, dar şi despre slăbiciunile lui.

„S-a închis într-o cameră de hotel câteva săptămâni“, a declarat Kim în cadrul documentarului german „Prea tânăr pentru a muri“, dedicat artistului, care, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 2008, a fost găsit fără suflare în apartamentul lui din Manhattan.


Metoda izolării în camera de hotel nu era nouă pentru el. „Aşa făcea cu orice rol, dar, de data asta, a dus toată experienţa la extrem. S-a scufundat efectiv în acest personaj, din toate punctele de vedere“, spune Kim, despre rolul Jokerului din „Batman“, în timp ce răsfoieşte jurnalul fiului, unde vedem mâzgălituri şi multe poze şi desene cu clovni.

„Am început un jurnal, experimentez diverse voci... Şi am sfârşit prin a ateriza pe terenul minţii unui psihopat, cineva fără pic de empatie. Săptămâna trecută, am dormit cam două ore pe noapte. Şi gândeam întru¬na. Gândurile mă biciuiau nonstop. Trupul meu era efectiv stors, extenuat, dar mintea îmi alerga ca nebuna.“


Desigur, toate aceste simptome nu aveau cum să fie urmarea exclusivă a unui intens proces de natură artistică... Heath trăia de mult într-un cerc vicios. Rebecca White, o membră a anturajului său, spune că actriţa Michelle Williams, cu care Ledger a făcut un copil, l-a dat pe acesta afară din casă, exasperată de problema lui cu drogurile.

Căci Heath ajunsese dependent de heroină – de unde şi lupta lui teribilă cu insomnia. Christopher Plummer, care i-a fost partener la pelicula „The Imaginarium of Doctor Parnassus“, povesteşte că, pe platouri, actorul se plângea întruna că nu poate dormi şi lua câte-un pumn de pastile.


Autopsia a relevat acest abuz de medicamente pentru răceală, dureri, insomnie şi anxietate. Faptul că n-au fost găsite stupefiante poate fi o dovadă că Heath se lupta să-şi învingă dependenţa – dar, confruntat cu un cumplit sevraj, chinuit de nesomn şi consumat de mintea Jokerului, care-l absorbise cu totul, a luat o supradoză de medicamente.

Dar pentru a se linişti sau pentru a scăpa definitiv de povara acestei lumi? Ofici¬al, a fost o supradoză accidentală. Jurnalul lui secret ne lasă să înţelegem, însă, altceva. Heath s-a sinucis. „Înainte de sfârşitul filmărilor, a scris «Bye bye» pe ul¬tima pagină a jurnalului. A fost îngrozitor să văd asta“, spune tatăl Kim.

Foto: Reuters

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările