News

Imagini rare cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, călare în munţi FOTO

Imagini rare cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, călare în munţi FOTO camera-retro icon Vezi galeria 12 poze

Presa controlată din Coreea de Nord a făcut publice câteva fotografii propagandistice cu liderul de la Phenian pe muntele Paektu.

Îmbrăcat cu un impermeabil de piele neagră similar cu cel pe care l-a purtat recent la inaugurarea unui uriaş şantier pentru un nou oraş, Kim Jong-un a fost fotografiat în fruntea unui grup de călăreţi într-o pădure înzăpezită în apropiere de Muntele Paektu, vulcan adormit la frontiera dintre Coreea de Nord şi China. Alături de el poate fi văzută şi soţia sa, Ri Sol Ju.

Să-l vezi pe Kim Jong-un călărind un cal alb în zăpadă pe un munte sacru nu poate fi decât o punere în scenă simbolică, spun experţii, care se întrec în teorii pentru descifrarea semnificaţiei acestui gest. Şi asta pentru că vizitele liderului nord-coreean pe Muntele Paektu, leagăn legendar al poporului coreean, ar prevesti un anunţ politic major, cred specialiştii în propagandă.

Simbolismul muntelui constă în faptul că ar fi locul de naştere al legendarului rege Tangun, 'nepotul Cerului' şi fondator al primului regat coreean. Dar este de asemenea şi locul în care propaganda nord-coreeană plasează naşterea tatălui lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, fiul şi succesorul fondatorului regimului, Kim Ir-sen, într-o tabără secretă a trupelor de gherilă pe care tatăl său le comanda împotriva ocupantului japonez.

În alte condiţii, poate că aceste fotografii cu liderul de la Phenian poate ar părea câteva frumoase ipostaze intime. Doar că difuzarea lor survine în contextul în care negocierile în dosarul nuclear cu SUA sunt în impas, Phenianul acordând Washingtonului termen până la sfârşitul anului pentru a face concesii. Iar Kim Jong-un obişnuieşte să facă astfel de deplasări înaintea unor decizii politice majore.

O astfel de vizită a fost făcută în noiembrie 2013, când a urmat o epurare care a dus la căderea puternicului său unchi Jang Song-thaek. Şi în decembrie 2017, Kim Jong-un a urcat pe munte cu puţin timp înainte de începutul unui dezgheţ în Peninsula Coreea ce a condus la summitul istoric cu preşedintele american Donald Trump din iunie 2018 în Singapore.

Imagini similare au fost difuzate şi în octombrie 2019, tot pe Muntele Paektu.

Foto: Profimedia

Modifică Setările