Interviu

INTERVIU Miţă şi Liana Stanciu – „Suntem mişto împreună“

INTERVIU Miţă şi Liana Stanciu – „Suntem mişto împreună“

Cam de 11 ani, cu acte, şi vreo 14 de când s-au îndrăgostit. Mai numărăm alţi 11 de când sunt părinţii Teodorei şi astfel ecuaţia e completă. Una a împlinirii.

DSC_3389

Să te întâlneşti cu Miţă într-o pauză de repetiţii cu trupa lui, Bere Gratis, şi ea să coincidă cu pauza dintre Magic FM şi TVR a soţiei lui, Liana, e o performanţă! Credeţi-mă! Şi asta pentru că, de când îi ştiu, sunt mereu pe drumuri şi mereu între două acte. Între cel din lumina reflectoarelor şi cel din lumina de acasă. Dar, cumva, în goana asta, le reuşeşte şi rolul de soţi, şi cel de părinţi. Şi le prieşte! Poate tocmai de aceea mi s-a părut şi acum, ca şi acum cinci ani, că sunt neschimbaţi. Iar muzica lor lăuntrică sună atât de bine!

Ne revedem după 5 ani. Şi-acum vine celebra întrebare: ce aţi făcut în ultimii 5 ani?
Liana: Nu s-au schimbat prea multe. Acum 5 ani făceam un program de aftermorning, acum fac un morning show. Adică mă trezesc la 5.00 şi vin la 6.00 la radio. După care mă duc repede şi iau copilul să-l aduc acasă, iar pe la 11.00-11.30 ajung la TVR, unde am jobul de bază şi fac o parte din emisiunea „Arte, carte şi capricii“ şi lucrez şi la „Ieri, azi, mâine“, emisiunea lui Carmen Movileanu.
Miţă: Eu, în ăştia cinci ani, am muncit, am transpirat, am scos mai multe single-uri, din fericire unele au ajuns hituri.

Şi ai ajuns la majorat cu Bere Gratis.
Miţă: Da, ideea de majorat e o performanţă la ora actuală şi n-o spun cu lipsă de modestie, ci cu bucurie, pentru că, indiferent de situaţiile prin care treci, important e că ajungi la sărbătoare. Iar acum celebrăm majoratul cu un concert la Sala Palatului, pe 27 octombrie, unde vârful, bineînţeles, va fi colaborarea cu maestrul Gheorghe Zamfir.
Liana: Eu îi ştiu pe băieţi din 2000, 2001, când lansau single-ul „Ce mişto!“. Venise Mihai la radio, recomandat de o cunoştinţă comună, cu melodia asta. Apoi, ne-am revăzut după un an la un eveniment Radio Contact şi, cumva, a fost un moment în care ne-am potrivim ceasurile.

A fost momentul în care să fiţi mişto împreună.
Liana: Sper din tot sufletul că suntem mişto împreună! De 11 ani cu acte şi de 13-14 ani împreună.

S-au adunat multe aniversări: 26 de ani de radio, 18 de Bere Gratis, 11 ani de căsnicie, cam tot atâţia de Teodora… Asta înseamnă rezistenţă. Cum rezistaţi?
Miţă: Cred că societatea ne-a creat o formă de vaccin pentru anduranţă.
Liana: Adevărul e că e greu. Cine spune că e uşor minte cu neruşinare. Noi rezistăm aşa: suntem într-un contratimp perfect care ne macină, dar care ne şi bucură în acelaşi timp. Eu lucrez de luni până vineri, iar el în weekend pleacă la cântări. De când munceşte cu asiduitate la Bere Gratis 18 ani, ne-am întâlnit vreo două zile. În rest am vorbit la telefon. Pentru că el vine târziu şi eu la ora aia culc copilul sau mai fac un rest de teme. Discutăm pe scurt şi cam asta e.

Deci vi se face dor.
Liana: Ni se face dor, n-avem încotro. Acum a fost o perioadă şi cu multe evenimente, din august încoace. Nu cred că a avut un weekend liniştit de când am venit din vacanţă, ceea ce e bine pentru formaţie, pentru el şi pentru energia lui. E mai puţin bine pentru noi, din punct de vedere al cuplului, dar compensează cu faptul că dimineaţa se trezeşte şi o duce pe Teodora la şcoală, că nu putem unul fără celălalt, că vorbim de 40 de ori la telefon – noroc că au inventat ăştia telefoanele, că nu ştiu ce făceam! Pe de altă parte, suntem amândoi în aceeaşi industrie şi putem să înţelegem, pentru că dacă aş fi fost din altă zonă probabil că n-aş fi înţeles de ce trebuie să stea patru ceasuri să repete aceeaşi piesă până iese nu ştiu cum.

Miţă, cum e piaţa muzicală după două decenii? E mai bună, mai cooperantă, e mai grea?
Miţă: E mult mai concurenţială. Cred că dacă ne-am fi lansat în perioada asta ne-ar fi fost mult mai dificil să creăm un brand, mai ales în muzica rock. Societatea de acum e mai agitată, mai agresivă, dar şi mai delăsătoare. Trebuie să-i stârneşti, realmente, interesul pentru un lucru.

În ultima vreme aţi colaborat în cu Soré, cu Elena Gheorghe, cu Giulia, cu Alexandra Ungureanu. E ăsta un soi de compromis comercial sau e, pur şi simplu, o reinventare a voastră?
Miţă: Nu. Este, dacă vrei, ceea ce a trebuit pentru cântecul respectiv. Şi Soré, şi Giulia, şi Elena Gheorghe au fost exact din filmul cântecului respectiv. „Iarna ne-a surprins îndrăgostiţi“ are un text compus pentru un duet. „Două inimi“ are, la fel, nevoie de interlocutor, că altfel ar fi doar o inimă. „În braţe“ înseamnă, iarăşi, ideea de doi, ce am făcut cu Alexandra mai de mult. Iar colaborarea cu Gheorghe Zamfir e apogeul dueturilor pe care le-am făcut vreodată. Noul single e cu el şi cu Shift.

A fost greu să-l convingi să vi se alăture?
Miţă: Nu l-am convins, l-am simţit. A fost o întâlnire karmică. Colaborarea noastră datează din 2011. Şi vreau să mai spun o chestie: în locul concertelor cu Rieu ar fi trebuit să fie concertele lui Zamfir cu Rieu invitat, nu invers – asta într-o ţară normală!

Numai că noi vorbim despre o ţară în care se întâmplă tragedii precum cea de la Colectiv. Se împlineşte acum anul. Simţi că s-a schimbat ceva?
Miţă: Nu ştiu dacă trebuie să schimbe cineva ceva, trebuie să ne schimbăm noi. Regulamentele ISU nu le schimbă mentalitatea, ci mentalitatea ne-o schimbăm noi şi asta se schimbă odată cu generaţiile.

Pe voi cum vă schimbă timpul?
Liana: Cred că ne face mai înţelepţi, iar mie îmi mai aduce câte un kilogram. (râde) În rest, nu cred că ne schimbă fundamental.

 

Modifică Setările