Interviu

INTERVIU Raluca Zenga – „Dragostea este şi ea 3D“

INTERVIU Raluca Zenga – „Dragostea este şi ea 3D“

Este ceea ce ne asigură soţia lui Walter Zenga, care a şi pus în versuri acest crez, după ce a testat iubirea şi anduranţa ei în cei 12 ani de mariaj.

Raluca Zenga pare că trăieşte o vară eternă. Dacă în lunile estivale o găsim în vacanţă în România, în restul anului trăieşte la Dubai, alături de soţul ei, Walter, şi de cei doi copii ai lor, Samira şi Walter Jr. Şi nu doar că stă departe de iarnă! Pe cerul ei e mai mult senin, o întreagă poveste între răsărituri sublime şi apusuri romantice, în care, e-adevărat, mai intervin şi nuanţe dramatice. Nuanţe pe care le regăsim din plin şi în „Dragostea 3D“, o colecţie de poeme moderne cu tentă erotică, cu care Raluca ne-a surprins şi ne-a făcut vara şi mai toridă.

OK!: Eşti deja la al doilea volum publicat. Care e sentimentul pe care îl încerci când dai autografe pe cărţile tale?
Raluca Zenga: Un sentiment de pură recunoştinţă şi bucurie, cu împlinirea ambiţiei de a mă demonstra un autor care merită citit şi care crede cu tărie în mesajul transmis. Am o satisfacţie imensă când citesc mesajele de la cititori sau când vin să mă salute pe stradă, în parc, şi să-mi spună că mi-au apreciat scrierile în care investesc atât de mult timp şi suflet!

Când te-ai apucat de scris? Şi ce te face să scrii?
Am început să scriu de timpuriu aş spune, din adolescenţă, inspirată de operele gotic-romantice ale scriitorilor preferaţi, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, surorile Bronte, sau de poezia lui Baudelaire („Les Fleurs du Mal“ rămâne una dintre cărţile mele de poezii de suflet). Pentru mine, scrisul este terapie pentru suflet, iar inspiraţia o muză care te vizitează după propriile capricii, te face să te simţi special, să respiri creativitate, parte esenţială a existenţei noastre.

Poezii ai scris şi înainte de „Manualul mămicii Zen” sau pofta de versuri ţi-a venit după?
Am fost dintotdeauna „devoratoare“ de poezie şi am apreciat puterea trasformativă, chiar cameleonică a unui poem în funcţie de starea noastră de spirit. Totodată am simţit că imersiunea în versuri oferă profunzime propriilor noastre gânduri, de aceea am fost mereu tentată să îmi redau ideile în versuri, într-un concentrat de semnificaţii.

Unii ar putea considera că poeziile sunt desuete în era gadget-urilor...
În secolul al XIX-lea, înainte de televizor, Instagram sau Facebook, Stéphane Mallarmé spunea despre poezie că „misiunea sa este de a limpezi realitatea noastră încărcată, creând tăcere în jurul lucrurilor.“ Eu cred că „pastila zilnică cu poezie“, câteva versuri înainte de culcare sau într-un moment care să rupă monotonia zilei ne aduc confort şi relaxare, echivalentul unei sesiuni de meditaţie şi introspecţie sufletească. Nu degeaba numeroase profile de succes de pe reţelele sociale postează citate inspiraţionale poetice şi se folosesc de versul alb drept un puternic instrument de influentă, un mesaj concentrat în câteva cuvinte perfect alese.

Modifică Setările