Interviu

INTERVIU Sally Hawkins: ”Joc într-o poveste frumoasă ca un basm”

INTERVIU Sally Hawkins: ”Joc într-o poveste frumoasă ca un basm”

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Sally Hawkings attends the world premiere of Made in Dagenham at Odeon Leicester Square on September 20, 2010 in London, England. (Photo by Ferdaus Shamim/WireImage)

Este cel mai puţin cunoscută din lista care le include pe Frances McDormand, Margot Robbie, Saoirse Ronan şi Meryl Streep, la categoria nominalizatelor pentru „cea mai bună actriţă în rol principal“. Sally Hawkins În fiecare an, un film domină seara Oscarurilor prin numărul de nomina­lizări, iar anul acesta este rândul peli­culei The Shape of Water, care a adu­nat 13 nominalizări, inclusiv pe cele grele: cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol principal. Iar britanica în vârstă de 41 de ani face o treabă minunată în rolul Elisei, o femeie de serviciu mută şi sin­guratică, care se îndrăgosteşte de o bărbat-amfibie (Doug Jones), ţinut prizonier într-un laborator secret, poveste plasată în anul 1962. Modesta actriţă a mai fost nominalizată la o statuetă, pentru rolul ei din filmul Blue Jas­mine (2013), acolo unde a jucat-o pe sora lui Cate Blanchett.

Sally Hawkins este un talent binecunoscut de oamenii din lumea filmului, dar lumea ei intimă este una tabu, despre care britanica nu vorbeşte. Despre viaţa ei personală nu ştim nimic şi este foarte probabil ca, deocamdată, actriţa să nu fie implicată sentimental. Nu ne rămâne decât s-o cunoaştem prin filme...

Ce vezi când te uiţi în oglindă?

Sally Nu ştiu, trebuia să mă vezi de dimineaţă.

Suntem siguri că arătai minunat.

În acest moment, sunt norocoasă, am fost aranjată minunat, astfel încât să-mi pot ară­ta faţa pe cameră. Nu mă machiez mult, sunt alergică la machiaj. Nu ştiu dacă ăsta este un lucru bun sau rău. Aşa că, ceea ce văd în oglin­dă depinde de ce zi a săptămânii este. Şi este greu să-ţi dai seama dacă ceea ce vezi tu în oglindă este acelaşi lucru cu ce văd şi ceilalţi.

Există această discuţie despre abuzurile la care sunt supuse femeile din showbiz şi nu numai. Te-ai simţit vreodată desconsiderată, ca femeie?

Da, cu toţii ne-am simţim aşa într-un anu­mit moment al vieţii. Din păcate, bărbaţii au dominat industria asta pentru o mare perioa­dă de timp.

Te simţi calificată să joci femei puternice?

Da. Au fost situaţii în viaţa mea când nu m-am revoltat şi n-am luptat pentru ceea ce trebuia, aşa că admir personajele feminine care au curaj să facă asta şi obţin rezultate.

Care este primul lucru care îţi vine în minte legat de filmul The Shape of Water?

Am iubit să lucrez cu Guillermo del Toro. Este ca un vis, nu-ţi vine să crezi că faci parte din lumea asta, până când nu ajungi acolo. A fost o mare onoare să fac acest film.

Ce ţi se pare intrigant la această peliculă?

Joc o femeie mută. Este femeie de serviciu, iar acţiunea se petrece în perioada Războiului Rece. Este o poveste foarte frumoasă de iubi­re, în care sper să se regăsească spectatorii. Personajul meu se îndrăgosteşte de un băr­bat-amfibie, este o poveste frumoasă, ca un basm.

Ai o aplecare spre rolurile de femei din clasa muncitoare. De ce se întâmplă asta?

Am interpretat numeroase femei, cu diferi­te background-uri, însă cele care au fost mai vizibile, cum ar fi cel din filmul Despre fericire şi alte nimicuri, sunt cele de clasă mijlocie. Mă interesează personalitatea oamenilor şi nu de unde vin ei. Nu aleg eu să joc un anumit tipar. Multe dintre poveştile în care am apărut sunt despre supravieţuire, dificultăţi şi alte situaţii în care sper să se regăsească mulţi.

traducere şi adaptare: florentina Iana

foto: Getty Images