Dosarele VIP

Intriganta Marita Lorenz: a fost amanta lui Fidel Castro, a vrut să-l omoare, lucrând pentru FBI, şi ştia totul despre asasinarea lui JFK

Intriganta Marita Lorenz: a fost amanta lui Fidel Castro, a vrut să-l omoare, lucrând pentru FBI, şi ştia totul despre asasinarea lui JFK camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Povestea Maritei Lorenz a intrigat deopotrivă jurnaliştii şi politicienii, această Mata Hari într-o versiune mai aproape de zilele noastre pretinzând că a fost însărcinată cu copilul lui Castro şi că... a mers spre Dallas în acceaşi maşină cu Lee Harvey Oswald, cel condamnat pentru asasinarea lui JFK

Despre Marita Lorenz s-au scris cărţi şi chiar s-au făcut filme. Viaţa ei, care a inclus şi 25 de ani ca informatoare pentru CIA şi FBI, a avut cu siguranţă suficiente file pentru scenarii de film atrăgătoare. Dar chiar ea însăşi a publicat mai multe cărţi, cea mai recentă fiind lansată în 2017, pe când Marita avea 78 de ani. "The Spy Who Loved Castro" a apărut pe piaţă cu doi ani înainte de moartea ei. 

Crescută în Germania, Marita a fost fiica unei americance antinaziste şi a unui căpitan de marină neamţ. La 6 ani, mica Marita a ajuns în lagărul de concentrare Bergen-Belsen împreună cu mama ei - iar la 7 ani, când a fost eliberată, a suferit un nou şoc, fiind violată de un soldat american. Cei care i-au studiat viaţa spun că aceste traume din copilărie au făcut-o imună, de-a lungul vieţii, în faţa dramelor şi a pericolelor prin care a trecut, Marita declarând că au existat multe tentative de asasinare îndreptate împotriva ei. Rolul care a atras cel mai mult atenţia asupra ei şi care i-a făcut până şi pe producătorii hollywoodieni dornici să-i ecranizeze viaţa a fost cel de amantă a lui Fidel Castro. Despre cum l-a cunoscut pe liderul cubanez, Marita a povestit în detaliu: se întâmpla pe când avea doar 19 ani şi se afla la bordul navei comandate de tatăl său, în portul Havana. "Atunci s-a apropiat o altă ambarcaţiune plină cu bărbaţi bărboşi, în uniforme militare. Printre ei, şi Fidel. Chipul lui m-a fascinat din prima clipă", povestea Marita. Era acel Fidel care cu doar o lună înainte smulsese puterea asupra Cubei din mâinile generalului Fulgencio Batista. "Nu voi uita niciodată privirea lui care m-a penetrat, chipul acela frumos, zâmbetul acela viclean şi seducător. - Eu sunt Castro. Fidel. Eu sunt Cuba. Am venit să vă vizitez nava, au fost primele cuvinte pe care mi le-a adresat."

Cum a ajuns Marita din tânăra fascinată de puternicul bărbat să fie implicată într-una dintre tentativele de asasinare a lui? Atracţia dintre ei a fost irezistibilă de la început, la scurt timp după aceea cei doi îmbrăţişându-se chiar în cabina de sub punte. Aventura lor a început chiar acolo, pe loc - Fidel spunându-i Alemanita - Micuţa nemţoaică. După ce Marita s-a întors în America, Fidel a trimis un avion privat care să i-o aducă înapoi. Vrăjită, a zburat spre Havana, unde a rămas cu el vreme de 7 luni, locuind în apartamentul de lux rezervat de el la Havana Hilton. "Era un amant fantastic şi săruta atât de bine", a mărturisit Marita. Ce a urmat, însă, a şocat lumea, atunci când ea şi-a spus partea ei de adevăr. Marita susţine că atunci ar fi rămas însărcinată cu copilul lui Castro, iar când i-a dat vestea, el a părut fericit. Dar când a ajuns în a şaptea lună de sarcină iar Castro era plecat într-o delegaţie, cineva i-a strecurat droguri în lapte, adormind-o. Când s-a trezit, Marita era singură într-o cameră de hotel întunecată şi... nu mai era însărcinată. Sarcina nu mai exista, iar Marita spune că nu şi-a putut da seama dacă i se făcuse avort forţat cât timp fusese drogată ori dacă i se extrăsese copilul, care ar fi putut supravieţui, fiind în a şaptea lună de sarcină. Disperată că pierduse copilul, s-a întors în America furioasă pe Castro.

Atunci, Marita susţine că ar fi primit vizita unor oameni de la FBI care au recrutat-o, folosindu-i furia împotriva lui Castro. Agentul care a convins-o să li se alăture era Frank Sturgis, ulterior arestat în scandalul Watergate. Şi iată cum Marita susţine că a ajuns implicată într-un complot pentru asasinarea fostului ei iubit. Ce trebuia să facă? A fost trimisă înapoi în Cuba pentru a se împăca cu el, având asupra ei două pilule cu otravă. Castro a înţeles imediat ce se întâmpla, însă, iar Marita a povestit că la întâlnirea cu ea, şi-a scos pistolul şi i l-a dat, spunându-i: "Hai, împuşcă-mă. Încearcă! Nimeni nu mă poate omorî. Nimeni. Niciodată." Castro a câştigat. Marita nu era în stare să-l omoare. Şi nu doar că nu a tras cu pistolul, dar a şi aruncat în toaletă pilulele otrăvitoare. În schimb au făcut pentru ultima dată dragoste, apoi el a plecat şi ea s-a întors în America.

Pare o invenţie romanţată? Mulţi sunt de părere că e foarte greu să distingi bucăţile de adevăr din povestea ei, cât şi ce e adevărat. La revenirea în America, Marita a continuat, însă, colaborarea cu FBI şi CIA - dându-i-se o altă misiune grea: să obţină bani pentru cauza anti-Castro de la generalul Marcos Perez Jimenez, fost dictator al Venezuelei, care trăia retras la Miami. Şi aşa ajungem la noi confesiuni intime, pentru că Marita nu s-a ferit să recunoască faptul că s-a culcat cu generalul. Ba chiar a şi făcut comparaţii între performanţele celor doi dictatori, Castro şi Jimenez: "Sexul cu Marcos nu a fost senzaţional, nici măcar bun. Nu se compara cu cel cu Fidel. Marcos nu era un amant bun. Marcos era egoist, iar sexul era doar o funcţie pentru el, nu o plăcere căreia i se abandona." Totuşi, Marita a continuat relaţia cu el vreme de doi şi chiar a făcut un copil cu el - o fiică, Monica. Credea că astfel are viitorul asigurat, generalul promiţând să-i dea 5 milioane de dolari. Dar generalul a fost extrădat - iar Marita i-a intentat proces de paternitate, sperând că astfel Jimenez va scăpa de extrădare. Nu a scăpat - şi mai mult, generalul a fost deranjat că Marita l-a numit public drept tatăl fiicei ei, pentru că fondul de 5 milioane de dolari ar fi fost înfiinţat potrivit unui contract cu o clauză de confidenţialitate, pe care ea a încălcat-o. Astfel că a rămas şi fără bani. "Avocatul lui era un şarlatan, pe care ar fi trebuit să îl împuşc", a spus Marita într-un interviu pentru New York Post.

A revenit la colaborarea cu Frank Sturgis şi într-o seară, l-a suprins discutând pe hartă despre Dallas - iar în echipă a apărut un membru nou: Harvey Oswald (foto sus), pe care Marita susţine că nu îl plăcea deloc, pentru că era arogant. În noiembrie 1963 a plecat împreună cu Sturgis, Oswald şi alţi bărbaţi în două maşini spre Dallas, iar Marita susţine că Sturgis i-a spus că merg să-l ucidă pe Kennedy. După cazarea la hotel, îşi aminteşte că s-au întâlnit cu un bărbat care arăta ca un gangster care le-a spus că femeia nu are ce căuta acolo, cerându-le să scape de ea. Aşa că Marita s-a trezit expediată la avion. După ce s-a îmbarcat, căpitanul i-a informat că avionul fusese redirecţionat către Newark, din cauza unei urgenţe naţionale la Dallas. Atunci Marita s-a gândit că ceea ce auzise nu fusese glumă: oamenii chiar plănuiseră asasinarea preşedintelui. Din nou, multe voci au fost neîncrezătoare la adresa modului lejer cu care Marita a povestit despre complotul asainării lui JFK. Cert este că Sturgis, care a murit în 1993, a declarat pentru Vanity Fair că nu l-a cunoscut niciodată pe Oswald - şi a descris-o pe Marita drept o profitoare, care ar spune orice pentru bani. Nu există mărturii sau dovezi despre acele întâmplări decât ceea ce spune ea... Şi cât din ce spunea era adevărat? La investigaţiile ulterioare despre asasinat, mărturia Maritei a fost considerată nedemnă de încredere. În cele din urmă, Marita s-a căsătorit şi a mai avut un fiu - cu care a şi locuit în New York, după divorţ. Fiica ei cu generalul Jimenez, Monica, a devenit model Playboy şi actriţă, locuind la Los Angeles. Marita a murit la 80 de ani, pe 31 august 2019. 

Comentarii

Modifică Setările