News

Ion Besoiu a murit

Ion Besoiu a murit

Marele actor s-a stins din viaţă pe un pat de spital, la vârsta de 85 de ani.

16142870_1286383934733816_3571226039468722189_n

Din păcate, teatrul românesc a mai pierdut un artist. Astăzi dimineaţă, Ion Besoiu a murit la Spitalul Fundeni din Bucureşti, după un al treilea infarct. Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie.

”S-au făcut intervenţii, dar din păcate contractivitatea inimii a scăzut. Inima lui a fost prea slăbită ca să mai lupte”, spune nepotul actorului Adrian Besoiu, pentru "Ora de Sibu". Din spusele acestuia, se pare că probleme grave de sănătate ale maestrului, au început de anul trecut din luna martie şi a fost mai mult timp internat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Ion Besoiu, alintat de prieteni Jimmy, lasă în urmă multă durere şi suferinţă în rândul celor care l-au iubit şi l-au apreciat.

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, şi şi-a dedicat zeci de ani din viaţă teatrului şi filmului românesc. A debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

A jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

S-a spus despre el că şi-ar fi turnat la Securitate colegii şi subalternii de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era directorul instituţiei, printre victimele sale aflându-se Ion Caramitru şi Dinu Săraru.  Însă, în urma Deciziei 3043 pronunţată la data de 26.06.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis prin hotărâre definitivă şi irevocabilă faptul că Ion Besoiu nu a fost colaborator al fostei Securităţi. Toate acuzaţiile aduse în dosar de către CNSAS nu au putut fi probate cu acte doveditoare.

Anul trecut, de ziua sa de naştere, Ion Besoiu mărturisea, într-un interviu, că regretă că nu urma să mai trăiască încă ”vreo 25 de ani” şi că, în ultima vreme, a pierdut ”mulţi oameni dragi".

Ion Besoiu avea pregătit, de câţiva ani, locul de veci. Acesta se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă cea de-a patra soţie, Luminiţa, cea care a fost marea iubire a actorului.

.”Încă nu ştim exact ziua în care va fi inmormântat, fiica lui nu s-a decis în aceasta privinţă. Probabil va fi vineri sau sâmbătă.” a mai spus nepotul maestrului Besoiu pentru "Ora de Sibiu".

Modifică Setările