News

Ionela Prodan a murit în această seară

Ionela Prodan a murit în această seară

Îndrăgita interpretă de muzică populară s-a stins din viaţă după o lungă suferinţă, pe patul de spital.

Veste cumplită pentru Anamaria Prodan Reghecampf, care a vegheat la căpătâiul mamei sale în ultimele săptămâni. Mama sa acuza mai multe afecţiuni grave, printre care una cardiacă şi alta hepatică.

După ce, de Paşte, se întrezărea o speranţă, când Ionela Prodan se trezise din comă, iată că acela a fost doar momentul de luciditate în care artista a putut să-şi ia "Adio!" de la familia care o iubea nespus.

În cele din urmă, cântăreaţa de muzică populară, în vârstă de 70 de ani, s-a stins din viaţă în această seară la spitalul Elias, cauza decesului fiind stop cardiorespirator iresuscitabil.

"Tu nu ai murit! Şi nu o vei face vreodată! Tu ai fost şi vei rămâne forţa vieţii mele!!! Tu eşti icoana vieţii mele! Ştiu că acolo unde ai plecat, vei conduce corul îngerilor, iar vocea ta va răsuna mult mai tare şi mai frumos în tot Raiul şi în inima mea! Drum bun, iubirea vieţii mele!", a scris cu durere Anamaria Prodan Reghecampf.

Om ireproşabil, om pur şi minunat, om bun şi simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate şi o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat şi i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche şi ai reuşit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească şi să te respecte. Pentru noi ai fost cea mai bună mamă, pentru poporul român ai fost bun naţional! În inimile oamenilor, pe care i-ai iubit şi bucurat cu vocea ta, nu vei muri niciodată! Ai fost, eşti şi vei rămâne îngerul nostru păzitor! Te iubim şi te vom iubi mereu! Mama noastră, artistul preferat al dumneavoastră! Putem plânge, ştiind că a plecat, sau putem zâmbi, ştiind că a trăit cu adevărat!”, încheie Anamaria Prodan Reghecampf.

Biografie

Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947, la Dăbuleni, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi s-a remarcat în anul 1970, la Festivalul „Maria Tănase“ din Craiova.

În anii '90 a renunţat la cariera muzicală, după moartea soţului, Traian Tănase.

„El era cel mai mare sprijin al vieţii mele, un soţ şi un tată excepţional. Fără el, n-aş fi putut avea cariera pe care am avut-o. Traian a avut grijă de căminul şi de fetiţele noastre, Anamaria şi Anca, în timp ce eu eram plecată, cu lunile, în turnee în ţară sau peste hotare, preluându-mi astfel toate responsabilităţile. A trebuit să fac această alegere grea, renunţând la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la vârsta adolescenţei şi, deci, trebuia atent îndrumate”, declara pentru GDS, Ionela Prodan.

A fost realizator al emisiunii de folclor românesc „Din bucata mea de pâine“ de la Radio România, apoi la Tel 7abc al emisiunilor „Îţi mai aduci aminte, doamnă“ şi „Cântecul şi casa lui“. În perioada 2001-2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiţionale.

Ionela Prodan era membru PSD din 1997 şi în 2012 avea o avere estimată la peste 1,5 milioane de euro.

În noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2003, i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor de către preşedintele României.

În 2012, Ionela Prodan a fost candidatul USL pentru Colegiul 3 Camera Deputaţilor, cel în care erau cuprinse ţările din America De Nord, Centrală şi de Sud, dar şi din Oceania. Dar nu a reuşit să obţină votul cetăţenilor.

În 2013, a fost numită reprezentant special pentru Românii de Pretutindeni şi coordonator al programului „Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională“, iniţiat şi derulat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2016, a fost propusă să candideze la alegerile parlamentare pe listele PSD Covasna.

Anul trecut a slăbit foarte mult, în încercarea de-a duce o viaţă mai sănătoasă, dar din păcate artista a fost diagnosticată cu o boală gravă la pancreas, dar şi cu afecţiuni grave la nivelul inimii. A fost internată pe 21 martie şi de-atunci a stat mai mult prin spitale.

Modifică Setările