Lifestyle

Iuliana Tudor este superbă în ia românească! Cu ce ocazie a îmbrăcat vedeta TVR această cămaşă tradiţională?

Iuliana Tudor este superbă în ia românească! Cu ce ocazie a îmbrăcat vedeta TVR această cămaşă tradiţională? camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Prima producţie documentară despre ia românească va fi lansată de Ziua Naţională. 

Marţi, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, pe postul TVR 1, de la ora 16:30, va fi difuzată prima producţie documentară despre ia românească – proiectul „Port, Valoare şi Splendoare”. Proiectul prezintă publicului 5 episoade, difuzate începând din 1 decembrie, în fiecare duminică, prin intermediul cărora promovează cămaşa tradiţională românească.

Conceptul acestui film aparţine Iulianei Tudor, prezentator şi realizator TVR, cu o carieră de peste 20 de ani în televiziune. Proiectul urmăreşte procesul de realizare a iei, din fazele iniţiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenţia tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate ale românilor. Ia românească a parcurs secole şi a rămas extrem de vie în conştiinţa comunităţii, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice şi tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului.

O miză esenţială a filmului este componenta educativă: generaţiile prezente, dar şi cele viitoare au dreptul să (re)descopere splendoarea iei româneşti şi bucuria pe care această piesă vestimentară o oferă odată purtată, precum şi profundele semnificaţii ce-i scriu povestea.

„Prin acest proiect am recreat ia care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat La Blouse Roumaine. Port, Valoare şi Splendoare este un film despre cămaşa tradiţională românească prin intermediul căruia înţelegem care este povestea cămăşii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut şi care este alfabetul aşezat pe ie. Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile şi splendorile româneşti”, spune Iuliana Tudor.

Mai multe detalii găsiţi pe această pagină de Facebook!

Comentarii

Modifică Setările