News

Jean-Claude Van Damme, femeile pe care le-a iubit, lupta cu drogurile şi afecţiunea cu care a fost diagnosticat. Ce schimbat e actorul

Jean-Claude Van Damme, femeile pe care le-a iubit, lupta cu drogurile şi afecţiunea cu care a fost diagnosticat. Ce schimbat e actorul camera-retro icon Vezi galeria 5 poze

Jean-Claude Van Damme este unul dintre cei mai populari actori din filmele de acţiune.

Numele lui adevărat este Jean-Claude Camille François van Varenberg şi s-a născut în Belgia, la Bruxelles. Astăzi are şi statuie în oraşul unde a venit pe lume.

Când avea 10 ani a fost înscris la şcoala de karate Shotokan de către tatăl său, un contabil modest care avea să îl sprijine în visul său. S-a antrenat fără încetare, iar până la 18 ani avea deja centura neagră. La 16 ani concura alături de echipa naţională de karate, în meciuri fără contact, şi obţinea un record de 44 de victorii şi doar patru înfrângeri.

În paralel făcea balet, iar asta îl va ajuta să obţină un corp bine lucrat şi armonios. Jean-Claude mărturisea că baletul este la fel de solicitant ca oricare al antrenament, dar te poate ajuta să abordezi orice stil de luptă.

În 1982, Van Damme şi prietenul său Michael Qissi se mută în SUA pentru a încerca să îşi îndeplinească visul de a deveni actori. Nu aveau bani şi nici unde să locuiască, aşa că ajung să trăiască pe străzi şi să facă foamea. După câteva luni obţin prima slujbă. Fac figuraţie în filmul Breakin din 1984, unde pot fi văzuţi dansând în cadrul unei demonstraţii.

Van Damme se împrieteneşte cu Chuck Norris, care îi oferă un loc de muncă, îl pune să se ocupe de un bar pe care îl deţinea. De asemenea, va face parte din echipa de cascadori care va apărea alături de Chuck Norris în filmul Missing in Action/ Dispărut în misiune. Au fost prieteni zeci de ani, dar şi rivali, iar asta din cauza producţiilor în care apăreau.

În urma unui casting, Jean Claude obţine, în 1986, rolul principal din filmul Predator. Producătorii sperau că abilităţile sale în artele marţiale îl vor ajuta să pară extrem de agil.

Van Damme are însă probleme cu costumul, care îi provocă o cădură excesivă şi îi dă stări de leşin. Astfel, este înlocuit de Kevin Peter Hall. Acesta pare să nu fi fost singurul motiv, pentru că Van Damme se desparte de echipă în termeni nu tocmai prietenoşi.

Rolurile încep însă să vină, iar Van Damme urcă rapid pe cai mari. Succesul îl schimbă total, iar în anii 1990 ajunge să se împrietenească cu drogurile şi alcoolul. Van Damme devine dependent de cocaină. La un moment dat ajunge să consume până la 10 grame pe zi şi dă 10.000 de dolari pe săptămână pe aceste substanţe.

Ba mai mult, se droghează chiar în timp ce filma pentru Street Street. Modul în care se poartă atrage atenţia tuturor, iar regizorul înţelege toată povestea. Se angajează un asistent care să îl urmărească, dar acesta îi permite să lipsească ore întregi. Ba mai mult, aflat sub efectul sustanţelor, uită să mai ajungă pe platouri sau sună şi se dă bolnav.

Ajunge în clinici de reabilitare, dar îşi reia rapid vechiul obicei. Reuşete să învingă viciul prin antrenamente excesive.

 

Van Damme a fost căsătorit de cinci ori cu patru femei. Actorul a bifat două mariaje cu sportiva Gladys Portugues, care a fost iniţial a treia sa soţie şi cu care are doi copii, Kristopher şi Bianca. Cei doi intenţionau să divorţeze din nou în 2015, după încă 10 ani căsătorie, dar s-au împăcat la scurt timp după depunerea actelor.

A mai fost căsătorit cu vedeta Darcy LaPier, cu modelul Cynthia Derderian şi cu Maria Rodriguez.

În timp era căsătorit cu actriţa Darcy LaPier, cu care iniţial a avut o aventură în timul mariajului cu Gladys Portugues, Van Damme o descoperă pe Kylie Minogue. Acest lucru s-a întâmplat în timpul filmărilor pentru Street Fighter , în Thailanda, şi în timp ce LaPier era însărcinată cu fiul lor, Nicholas.

LaPier nu a aflat atunci de idila celor doi, ci după 10 ani de la despărţirea de actor, când Van Damme a recunoscut public povestea amoroasă.

Van Damme a fost diagnosticat cu tulburare bipolară în 1998, dar a avut curajul să discute de afecţiunea cu care se luptă abia recent. „Sunt un bipolar extrem şi iau medicamente pentru asta. Când eram mic, mă loveam de acele schimbări de stare. Dimineaţa, când mergeam la şcoală, cerul era albastru, dar pentru mine era negru. Mă simţeam atât de trist. ”

Medicii cred ca drogurile şi infidelităţile care i-au marcat viaţa au fost de fapt mijloacele prin care acesta a înţeles să combată simptomele bolii.

 

Modifică Setările