Dosarele VIP

Jennifer Lawrence, starul din "Don't Look Up": "Ajunsesem în stadiul în care literalmente împărţeam mâncarea cu şobolanii"

Jennifer Lawrence, starul din "Don't Look Up": "Ajunsesem în stadiul în care literalmente împărţeam mâncarea cu şobolanii" camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

Faceţi loc, s-a întors Jennifer Lawrence să arate Hollywoodului încă o dată că divele nu mai sunt la modă! S-a întors după o pauză de trei ani şi nu oricum, ci cu un film de zile mari şi cu un bebeluş pe drum

Întrebată de un realizator TV cu ce s-a ocupat în ultimii trei ani, actriţa din controversatul film „Don’t Look Up” a replicat „sex la greu“, arătând spre abdomenul proeminent. Tatăl copilului este Cooke Maroney (foto jos), proprietarul unei galerii de artă, cu care Jennifer s-a căsătorit în toamna lui 2019, în cadrul unei ceremonii fastuoase din Rhode Island. Într-un interviu pentru Vanity Fair, vedeta a povestit amuzată despre primele întâlniri cu iubitul ei, unde pentru a nu strica romantismul a fost nevoită să renunţe la bodyguarzi. „Mi-a fost ruşine să-mi aduc gărzile de corp. Ar fi fost aiurea rău! Dar am stat cu stres tot timpul, deşi s-a dovedit apoi că nu aveam de ce. Stai, nu e bine să spun asta. Am gărzi de corp cu mine tot timpul, să ştiţi. 24 de ore din 24! Am şi pistol“, a spus actriţa, râzând. Deşi declaraţiile par să trădeze o persoană relaxată, adevărul este că Lawrence a fost foarte tensionată la acest interviu, primul după marea pauză - în care a intrat oarecum forţată de împrejurări, conform spuselor ei: „Nu mai livram calitate. Cred că lumea pur şi simplu se săturase de mine. Până şi eu mă săturasem de mine. M-am trezit într-un punct în care nu-mi mai  ieşea nimic cum trebuie.“ Poate că acesta este reversul medaliei în cazul unui succes fantastic. Actriţa a ars repede etape. Ascensiunea sa a fost uimitoare, iar premiul Oscar pentru Cea mai bună actriţă a ajuns în palmaresul ei pe când avea doar 23 de ani. Plecată dintr-un oraşel de 5.000 de locuitori din Kentucky, dintr-o familie fără nicio conexiune cu showbizul, Jennifer a ajuns una dintre cele mai bine plătite actriţe din lume. Lawrence şi-a petrecut copilăria jucând hockey pe iarbă cu cei doi fraţi ai săi şi intrând în conflicte cu colegii de şcoală, loc unde nu s-a putut integra cu adevărat, din cauza anxietăţii sociale. „Odată, o fată mi-a cerut să le împart colegilor noştri de clasă invitaţiile la ziua ei. La final, nu-mi ieşeau la număr, nu rămăsese niciuna pentru mine. Am întrebat-o şi mi-a zis că eu nu eram invitată“.

Jennifer Lawrence, starul din "Don't Look Up": "Ajunsesem în stadiul în care literalmente împărţeam mâncarea cu şobolanii"

Nici energia ieşită din comun nu o ajuta prea mult la interacţiunile sociale. Fraţii ei chiar au poreclit-o Nitro, de la nitroglicerină. Iar părinţii au numit-o „Joaca cu focul“, deoarece nu intenţionau să mai facă un copil în noaptea în care au conceput-o. Jennifer nu a terminat niciodată şcoala, dar la 14 ani deja ştia că vrea să devină actriţă. A plecat cu mama ei la New York în căutarea unei agenţii, fiind remarcată chiar pe stradă de un fotograf (vă sună cunoscut?) şi aşa a intrat în circuitul castingurilor. Primii ani au fost foarte grei. Nevoită să-şi ia un job de babysitter ca să poată supravieţui în metropolă, Jennifer locuia într-un apartament fără bucătărie, desprins parcă din filme apocaliptice. „Practic, am fost crescută de şobolani, asta te întăreşte foarte mult. Ajunsesem în stadiul în care literalmente împărţeam mâncarea cu şobolanii. Nu aveam niciun ban, aşa că dacă unul îmi mânca din felia de pâine, mâncam după el, având grijă, totuşi, să tai partea din care muşcase. Nopţile erau groaznice, atunci mişunau peste tot, nici nu îndrăzneam să mă duc la baie. Tata şi acum îşi aminteşte. Atunci şi-a dat el seama că vorbeam serios cu actoria“, declara Jennifer în The Sun. Perioada groaznică nu a durat, însă, prea mult. În 2010, la nici 20 de ani, a primit rolul cu care a spart gheaţa, din Winter’s Bone. S-a ales cu o nominalizare la Oscar şi a atras atenţia suficient de mult cât să fie selectată apoi pentru Hunger Games, unul dintre cele mai de succes blockbustere din istorie, cu peste 400 de milioane de dolari profit în box office-ul american. Cu ceva timp înainte pierduse, în schimb, castingul la Twilight, în favoarea lui Kristen Stewart. Dar Kristen nu a reuşit (încă) să câştige un Oscar, aşa cum a făcut-o Jennifer în 2013, cu rolul din Silver Linings Playbook. Poate cineva uita momentul când, chemată pe scenă să îşi ridice statueta, Lawrence s-a împiedicat în trena rochiei şi a căzut? Publicul a fost de-a dreptul fermecat de stângăciile ei, actriţa atrăgându-şi un capital de popularitate imens. La doar 22 de ani, avea lumea la picioare.

Jennifer Lawrence, starul din "Don't Look Up": "Ajunsesem în stadiul în care literalmente împărţeam mâncarea cu şobolanii"

După ce a mai făcut încă trei filme din seria Hunger Games, plus American Hustle şi Joy, vedeta a devenit, în 2015, cel mai bine plătită actriţă din lume (nr. 52 milioane dolari), conform topului Forbes. Tot în acea perioadă a trăit unul dintre cele mai mari coşmaruri: fotografii cu ea în ipostaze intime au ajuns pe Internet, după ce au fost sustrase din iCloud de un hacker. „Oricine vrea se poate uita la poze cu mine dezbrăcată, fără acordul meu, oricând îşi doreşte. Am rămas traumatizată pe viaţă! Şi… ţi-ai dorit vreodată să devii actriţă?“, i-a declarat vedeta reporterului Vanity Fair. Ironia sorţii este că Jennifer a ţinut mereu să-şi protejeze viaţa privată. Indiferent de iubiţii pe care i-a avut, de la Nicholas Hoult până la Chris Martin sau regizorul Darren Aronofsky, nu a dezvăluit niciodată prea multe. Ba chiar recent, după ce a aflat că va avea un copil şi fotografii au început să o urmărească inclusiv când plimbă câinele, a decis să-şi trimită patrupedul iubit la ferma părinţilor săi din Kentucky. În urmă cu câţiva ani, însă, nici nu s-ar fi gândit să devină mamă, cariera ei fiind într-o continuă evoluţie. Între 2011 şi 2016 ajunsese să scoată şi câte trei filme pe an, completate de numeroase apariţii publice şi declaraţii de primă pagină.

Apoi a venit declinul. Preferata Americii a făcut, pentru prima dată în viaţa ei, cunoştinţă cu eşecul, constatând pe propria piele că celebritatea este mai fragilă ca un vas de porţelan. Filmele Passengers, Mother! şi Red Sparrow nu au avut succesul aşteptat, iar publicul părea că se plictisise până şi de glumele efervescente şi naturaleţea actriţei. Aşa că a făcut un pas în spate, timp în care s-a îndrăgostit, a rămas însărcinată, a traversat o pandemie şi acum pare pregătită să-şi recucerească coroana. Premiera filmului Don’t Look Up (foto sus), unde Jennifer joacă rolul unui savant îngrijorat că vine sfârşitul lumii, pare să garanteze acest lucru. Lawrence a declarat în Vanity Fair că a avut emoţii uriaşe să joace alături de Meryl Streep: „Singura mea preocupare a fost să nu o deranjez cumva, ar fi fost cel mai mare coşmar al meu. Mi-am zis că nu voi vorbi neîntrebată şi voi fi cea mai cuminte persoană din încăpere“. Desigur că emoţiile actriţei s-au risipit după prima zi de filmări alături de marea stea a cinematografiei, care are numai cuvinte de laudă la adresa lui Lawrence: „E o actriţă curajoasă şi deloc conştientă de ea însăşi. E talent pur, respiră talent prin toţi porii“. Asemenea lui Meryl, Jennifer şi-a permis, datorită talentului şi a unei siguranţe de sine incredibile, să respingă canoanele de frumuseţe impuse de Hollywood şi să spună făţiş ce gândeşte. „Mănânc de rup, cred că sunt singura actriţă de la Hollywood despre care nu vei auzi vreodată bârfe legate de anorexie. De fapt, după standardele hollywoodiene, eu sunt obeză. Ei mă consideră grasă aici“, dezvăluia vedeta în 2012, pentru ca în alt interviu să spună: „Ştiţi vorba aia celebră a lui Kate Moss, că nici cea mai gustoasă mâncare nu se compară cu sentimentul de a fi zveltă? Înseamnă că n-a gustat în viaţa ei pâine, cartofi prăjiţi, friptură Philly.“ De altfel, a dezvăluit că, la începutul carierei, un producător i-a cerut să slăbească aproape şapte kilograme în două săptămâni, un obiectiv nu doar destul de nerealist, dar şi periculos pentru sănătate. Actriţa dinaintea ei fusese concediată din cauză că nu reuşise să dea jos kilogramele în timp record.

Jennifer Lawrence nu a ţinut cont de piedici, lăsând talentul să-i deschidă uşile, în locul compromisului. Ambiţia ei este una ieşită din comun. Genul care atunci când este dată afară pe uşă, intră pe geam, aşa cum a procedat atunci când producătorii Winter’s Bone nu au vrut să îi dea rolul principal, motivând că era prea drăguţă ca să se potrivească cu personajul. „Pentru mine nu a existat niciodată varianta în care eu să nu reuşesc ca actriţă. Nu m-am gândit niciodată «Lasă, dacă nu-mi iese cu asta, mă fac doctor». Ambiţia aia de copil naiv de 14 ani nu m-a părăsit niciodată.“ Totuşi, pare că cei trei ani petrecuţi în umbră i-au resetat un pic valorile, iar viaţa de familie câştigă teren, lucru evident în declaraţiile despre soţul ei. „Ador să merg la supermarket cu el. Nu ştiu de ce, dar îmi aduce o mare bucurie lucru ăsta. E ca o metaforă a căsniciei, cred că de aia“, a povestit Jennifer în Vanity Fair, deşi îşi promisese să nu divulge detalii din spatele cortinei. Sperăm, totuşi, că anii de pauză nu i-au schimbat firea şi revine în lumina reflectoarelor cu acelaşi aer tonic, uşor neîndemânatic, dar teribil de fermecător.      
Foto: Getty Images, Profimedia

 

Comentarii

Modifică Setările