News

Jetsun Pema, cea mai tânără regină din lume. Povestea ei fascinantă de viaţă

Jetsun Pema, cea mai tânără regină din lume. Povestea ei fascinantă de viaţă

La 30 de ani, conducătoarea Bhutanului a devenit mamă pentru a doua oară, iar povestea ei de viaţă este o pendulare între curiozitate şi fascinaţie.

Numită şi Kate din Himalaya, Jetsun s-a „prezentat“ lumii recent, publicând imagini cu familia regală a acestui stat cu 700.000 de locuitori, situat între China şi India. Surprinse într-un decor plin de culoare, aceste foto­grafii au făcut înconjurul lumii într-o perioa­dă fragilă pentru omenire. Însă nu şi pentru acest regat care nu a înregistrat niciun mort de Covid-19 şi, în care, înainte de a se calcula Produsul Interg Brut, se calculează Fericirea Naţională Brută pentru a determina bogăţia locală. În acest tărâm al făgăduinţei, în care peste 65% din populaţie are sub 25 de ani, ve­nea pe lume, pe 19 martie anul acesta, un nou prinţ, însă pozele au fost publicate abia cu pri­lejul aniversării mamei lui. Aceasta a împlinit 30 de ani pe 4 iunie. Şi ceea ce face această ţară să fie atât de specială este respectul pen­tru rege. Căci tatăl actualului suveran a luptat pentru libertatea şi educaţia poporului său, deschizând graniţele ţării pentru a putea fi vizitată, prezervând, totodată, cultura locală, şi a introdus sistemul educaţional gratuit şi accesul liber la mass-media. Aşadar, Bhutanul este un ţinut special pentru că este condus de oameni remarcabili. Mai exact, de regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (40) şi de soţia acestuia, Jetsun Pema. Se spune că monarhul s-a îndrăgostit iremediabil în timpul unui pic­nic.

Tânărul prinţ avea 17 ani pe atunci, iar ea doar 7. Aceasta se pare că s-a apropiat de el şi l-a îmbrăţişat. Câţiva ani mai târziu, mai exact în 2011, cei doi îşi jurau iubire veşnică în faţa a 50.000 de conaţionali, întreaga ceremonie având loc pe un stadion din Thimphu. Remar­cabil este faptul că, din dragoste şi respect pentru frumoasa lui proaspătă soţie, Regele Dragon, cum mai este numit Jigme Khesar, a jurat să îi fie fidel toată viaţa şi a renunţat la poligamie, lucru pe care bărbaţii din familia lui nu l-au făcut. Spre exemplu, tatăl său a avut trei soţii, toate surori, la fel şi bunicul, care a avut harem.

Aşadar, în 2011, Jetsun o „detrona“ pe Ra­nia a Iordaniei, devenind cea mai tânără re­gină din lume, la doar 21 de ani. Unii spun, astăzi, că este şi cea mai frumoasă. În ciuda comentariilor răutăcioase, regina nu este o femeie oarecare, familia ei având legături vechi cu casa regală a Bhutanului. Ea este fii­ca unui pilot, stăbunicul ei a fost lord al pro­vinciei Tashigang, iar bunicul ei patern a fost fratele vitreg al soţiei celui de-al doilea rege al Bhutanului. Implicată în activităţile de caritate ale Crucii Roşii şi ale altor organizaţii locale şi mondiale, ea este şi o mamă extrem de de­dicată. Regele este fascinat de soţia lui şi nu ratează niciun moment să o declare: „Este o femeie minunată, inteligentă. Noi împărtăşim un lucru măreţ: iubim amândoi arta“. De altfel, Regina are o diplomă în relaţii internaţionale, obţinută la colegiul Regent din Londra, dar şi în fizică şi istoria artelor. De altfel, şi soţul ei a studiat tot în Marea Britanie înainte de a conduce Bhutanul. Popularitatea ei a crescut exponenţial după logodna lor, într-o ţară care a cunoscut accesul liber la televiziune abia în 1999, fiind ultima de pe glob. Jetsun este ex­trem de activă pe reţelele sociale şi benefi­ciază de admiraţia poporului său. Iar această admiraţie a fost câştigată încă din 2008, când a avut loc încoronarea actualului rege Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, acesta ţinând un discurs memorabil: „Cât timp voi fi rege, nu voi guverna precum un rege. Vă voi pro­teja precum un părinte, voi avea grijă de voi precum un frate şi vă voi servi precum un fiu. Vă voi da totul şi nu voi păstra nimic. Voi fi la dispoziţia voastră zi şi noapte, în spirit de bunătate, justiţie şi egalitate“.

Aşadar, cei doi au parte de un basm frumos, într-o ţară în care fericirea celor din jur e mai importantă decât rezerva de stat şi în care averea se măsoară în zâmbete. Iar cel mai de preţ, ca o carte de vizită, e cel al reginei lor, frumoasa Jetsun Pema.

 

Comentarii