News

Joe Biden, de la tragedie la triumf! Cele mai întunecate momente din viaţa noului preşedinte al SUA: "Îmi imaginam cum mă duc pe un pod şi mă arunc de acolo"

Joe Biden, de la tragedie la triumf! Cele mai întunecate momente din viaţa noului preşedinte al SUA: "Îmi imaginam cum mă duc pe un pod şi mă arunc de acolo" camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

50 de ani a visat la momentul în care să fie desemnat preşedintele Statelor Unite. Iar acum cea de-a treia candidatură a democratului de 77 de ani a devenit, în sfârşit, câştigătoare, după toate pierderile politice şi, mai ales, personale suferite în trecut de noul preşedinte al Statelor Unite.

La 21 de ani, când de-abia o întâlnise pe prima lui soţie, Neilia Hunter, Joe Biden i-a spus clar şi răspicat viitoarei lui soacre că va deveni preşedintele SUA. „Va ajunge senator până la 30 de ani”, prezicea, în 1964, prima doamnă Biden, „apoi o să ocupe funcţia de preşedinte al Statelor Unite.” Şi, într-adevăr, la 29 de ani a depus jurământul pentru Senat, iar acum a fost desemnat cel mai puternic om de pe planetă, după ce contracandidatul lui, Donald Trump, a pierdut cel de-al doilea mandat.

Doar că circumstanţele în care au avut loc ambele evenimente sunt fără precedent. Fostul preşedinte american şi fostul adversar al lui Biden a fost, relativ recent, izolat la Casa Albă, fiind infectat cu coronavirus, iar jurământul pe care democratul l-a depus la începutul carierei sale politice s-a petrecut într-o cameră de spital. Joe n-a vrut să plece nicio secundă de lângă băieţii lui de 2 şi 4 ani, Hunter şi Beau, internaţi cu răni severe provocate de un accident auto, care luase viaţa mamei lor, Neilia, şi a surioarei Naomi, de numai un an. Şi, din păcate, pierderea soţiei şi a fiicei n-aveau să fie singurele tragedii din viaţa plină de suişuri şi coborâşuri a actualului preşedinte american.

Născut în Pennsylvania, Joe s-a luptat, încă din primii ani de viaţă, cu un bâlbâit pe cât de jenant, pe atât de greu de combătut. „Cred că nimic altceva nu m-a mai privat de demnitate, într-un mod atât de profund şi de rapid, ca bâlbâitul pe care-l aveam la şcoală”, a dezvăluit preşedintele ales al Americii. Încurajat de mama lui să-şi înfrângă handicapul, băiatul îşi petrecea ore întregi în oglindă recitând poezii de Yeats şi texte memorate. Şi-a continuat studiile, în ciuda tachinărilor nesfârşite pe care le suporta din partea colegilor, şi-a absolvit chiar două facultăţi, cea de Ştiinţe Politice şi Dreptul.

În timpul studenţiei, a întâlnit-o pe mult iubita lui Neilia, care n-a ezitat să-l ia de soţ aşa sărac şi idealist cum era. Se pare că-n a doua lor întâlnire, Biden n-avea destui bani ca să plătească masa pe care o luaseră la restaurant, iar Neilia l-a scos din încurcătură, strecurându-i o bancnotă de 20 de dolari pe sub masă. Dar lipsurile materiale nu contau pentru cei doi tineri îndrăgostiţi, care erau peste măsură de fericiţi. De fapt, într-un moment parcă prevestitor, prima doamnă Biden i-a spus soţului în ajunul accidentului care le-a distrus familia: „Ce se poate întâmpla acum? Viaţa noastră e prea frumoasă!”

Modifică Setările