News

John Lennon, foarte acid într-o scrisoare adresată lui Paul McCartney: "Eşti atât de nebun? Dă-te jos de pe discul tău de aur şi zboară!"

John Lennon, foarte acid într-o scrisoare adresată lui Paul McCartney: "Eşti atât de nebun? Dă-te jos de pe discul tău de aur şi zboară!"

După destrămarea trupei Beatles, cei doi foşti colegi s-au certat aprig. Astăzi, epistola care stă mărturie acestui conflict a fost vândută la licitaţie cu 30.000 de euro. Uite ce conţinea aceasta! Paul McCartney şi John Lennon în 1964 Un colecţionar din Dallas a cumpărat o scrisoare expediată de John Lennon lui Paul McCartney şi soţiei acestuia, Linda, cu 30.000 de euro. Scrisoarea a fost redactă după destrămarea trupei britanice Beatles şi e valoroasă nu numai pentru vechimea ei şi pentru expeditorul şi  destinatarii ei, ci şi pentru conţinutul său, căci Lennon îi critică pe cei doi pentru felul în care l-au tratat pe el şi pe soţia sa, Yoko Ono.

"Referitor la faptul că nu am spus nimănui că voi părăsi Beatles - Paul şi Klein (Allen Klein, managerul trupei, n.r.) v-aţi petrecut o zi întreagă pentru a mă convinge că era mai bine să nu spun nimic nimănui - cerându-mi să nu spun nimic deoarece ar afecta The Beatles. Îţi aminteşti acest lucru?", scria John Lennon în scrisoarea de două pagini, redactată de mână.

"Am citit scrisoarea ta şi mă întrebam dacă nu a fost scrisă de un admirator de vârstă mijlocie, irascibil, al trupei Beatles", a adăugat John Lennon, ironizându-l pe colegul său de trupă.

John Lennon s-a declarat în scrisoare revoltat şi de faptul că Paul McCartney îşi asuma pentru sine realizările celebrei trupe britanice şi le considerau o adevărată revoluţia pentru arta vremii respective.

"Chiar crezi cu adevărat că cea mai mare parte a artei din ziua de azi a apărut datorită The Beatles? Nu pot să cred că eşti atât de nebun - Paul - tu chiar crezi asta?", afirma Lennon.

"Când vei înceta să mai crezi asta, poate că te vei trezi la realitate! Nu am vorbit noi mereu şi am spus că suntem parte a mişcării artistice - nu toată mişcarea? Desigur, am schimbat lumea, dar încearcă să înţelegi aceste lucruri. Dă-te jos de pe discul tău de aur şi zboară!", îi cerea Lennon colegului său.

Reprezentanţii casei de licitaţii RR Auction sunt de părere că scrisoarea a fost redactată în jurul anului 1971, la un an dupa ce McCartney a anunţat public că părăseşte trupa.

O altă scrisoare semnată de John Lennon şi adresată reginei Elisabeta a II-a, în care îşi justifica gestul de returnare a medaliei MBE (Ordinul Imperiului Britanic), e evaluată la 60.000 de lire sterline.

Modifică Setările