News

John Lennon & Yoko Ono, naked love

John Lennon & Yoko Ono, naked love

Mandatory Credit: Photo by GEORGE KONIG/REX/Shutterstock (104803b) JOHN LENNON AND YOKO ONO AT TITTENHURST PARK, THEIR RESIDENCE BETWEEN 11/08/69 AND 30/08/71 IN SUNNINGDALE, NR ASCOT BERKSHIRE John Lennon and Yoko Ono at their home at Tittenhurst Park, Britain - 1970

Albumul înregistrat împreună în 1968 a avut o copertă care a scandalizat întreaga lume: cei doi îndrăgostiţi goi puşcă. Aşa începea o poveste de iubire care a născut numeroase animozităţi. Iubirea lor a fost cu adevărat neconvenţională, Yoko lăsându-i libertatea lui John de a fi cu altă femeie vreme un an şi jumătate... Lui Yoko nu-i dai azi 84 de ani. E cumva straniu chipul ei împietrit în timp, care nu lasă să transpară nicio urmă de emoţie, de nervo­zitate. A rămas şi azi la fel ca în vremurile în care lumea făcea cunoştinţă cu ea în calitate de… muză şi jumătate a lui John Lennon. „Soţia mea este cel mai faimos artist necunoscut din lume“, spunea Lennon pe bună dreptate. „Toată lumea îi ştie numele, dar nimeni nu ştie exact cu ce se ocupă.“ Cu toate acestea, înainte de a se fi cunoscut, Yoko era un artist avangardist cu o carieră re­spectabilă. Aşa s-au şi întâlnit, la o expoziţie de-a ei la Londra.

În acel moment, fiecare avea ceva experi­enţă în problematica mariajului. El era căsă­torit cu Cynthia Powell, cea care-i dăruise un fiu, pe Julian. De cealaltă parte, Yoko Ono, cu şapte ani mai mare decât faimosul membru Beatles, avea două mariaje în CV-ul amoros. Prima dată se măritase la 23 de ani cu com­pozitorul Toshi Ichiyanagi, dar după şase ani erau deja divorţaţi – din aceştia, doar juma­te consumându-se ca un mariaj adevărat. În acelaşi an al divorţului, 1962, în noiembrie, se căsătorea a doua oară cu producătorul de film şi jazzistul Anthony Cox, pentru ca uni­unea lor să fie anulată doar un an mai târziu, fiindcă Yoko nu-şi finalizase legal separarea de Ichiyanagi. După câteva luni, Yoko s-a pu­tut mărita în sfârşit cu Cox, aducând pe lume o fetiţă pe nume Kyoko Chan. Aşa se face că atunci când s-au cunosuct, atât Lennon, cât şi ea erau căsătoriţi şi aveau câte un copil. Şi s-au întâlnit la o expoziţie de-a ei ţinută la In­dica Gallery din Londra, acolo unde el a fost extrem de impresionat de o creaţie specia­lă, pe care, pentru a o admira, trebuia să se urce pe o scară şi să privească printr-o lupă. „Yoko avea o expoziţie de artă la Londra. În acele vremuri, arta era militantistă şi întărâta spiritele. Dar aici, după ce am urcat pe scară şi m-am uitat prin lupă, am văzut scris foarte micuţ, simplu, doar «Da». Şi aşa am decis să văd şi restul expoziţiei“, îşi amintea Lennon. Iar acesta avea să fie un „Da“ simbolic pentru povestea care avea să urmeze.

UNITED KINGDOM  :  Caption reads: 'How to stop the traffic - John and Cynthia Lennon last night'. John Lennon (1940-1980) formed the Beatles in 1960 with Paul McCartney (1942-), George Harrison (1943-2001) and Ringo Starr (1940-) in Liverpool, England. They went on to become the most successful pop group of all time and finally split in 1970. Lennon married his first wife Cynthia Powell (1939-) in 1962 and they had one child together, Julian (1963-). Following his divorce from Cynthia in 1968 John Lennon married the Japanese avant-garde artist Yoko Ono in March 1969. Lennon was murdered on 8 December 1980 in New York by Mark Chapman.  (Photo by SSPL/Getty Images)
Prima soţie. Cynthia l-a pierdut pe Lennon în faţa unei asiatice care l-a învăţat că până atunci fusese obsedat de femei şi droguri, adică de lucruri care-l consumau fără sens.

O poveste care a început în mai 1968, în timp ce soţia lui Lennon, Cynthia, se afla în Grecia. Pretextul în jurul căruia s-a ţesut una dintre cele mai faimoase poveşti de iubire din lume a fost un album de sunete experimentale pe care cei doi l-au înregistrat în casa lui din Weybrid­ge. Când albumul a fost finalizat, John şi Yoko au făcut dragoste pentru prima dată. Iar când Cyn­thia s-a întors în Anglia, era limpede că mariajul ei cu artistul se sfârşise. Curând, John şi Yoko au devenit inseparabili...

(Original Caption) 12/19/1968-London, England- John Lennon, a member of the Beatles, was entertained by another singing group 12/10 when he took his five-year-son, Julian, to the rehearsals of the "Rolling Stones Rock 'n' Roll Circus Show." Also accompanying Lennon was artist Yoko Onon (l). The show is scheduled to be a London television spectacular produced by the Rolling Stones.
John şi Yoko s-au comportat ca o familie încă din primul lor an împreună, aici alături de Julian, fiul lui din prima căsnicie.

„Într-un fel, atât eu, cât şi John ne-am dis­trus unul altuia carierele atunci când am înce­put să fim împreună. Deşi la acel moment nu ne-am dat seama de asta“, spunea acum câţiva ani Yoko. De altfel, îndepărtarea lui Lennon de Beatles a fost pusă tocmai în cârca ei. Dar şi viceversa a fost valabilă: Ono şi-a îngropat ca­riera artistică în umbra lui. Ea spune, însă, că niciodată nu l-a învinuit pe John pentru asta, fiindcă aşa i-a fost dat: a trebuit să aleagă în­tre artă şi iubire. „Când am rămas însărcinată cu fiul nostru, Sean, a trebuit să mă concen­trez doar pe sarcină“, îşi aminteşte ea, gândin­du-se că avea 42 de ani şi câteva pierderi de sarcină la activ. Yoko încercase să rămână gra­vidă încă de la începutul relaţiei lor. A pierdut prima sarcină chiar la câteva săptămâni după ce divorţul lui Lennon de Cyn se definitivase. Cinci luni mai târziu, pe 20 martie 1969, artis­ta plastică japoneză şi muzicianul britanic s-au căsătorit în Gibraltar, petrecându-şi luna de miere în Amsterdam, unde Yoko a şi avut ideea campaniei Bed-In For Peace – modalitatea lor de-a protesta împotriva războiului din Vietnam şi de-a promova pacea. Erau cuplul hipiot care stătea în pat, sub bliţurile unei armate de foto­grafi. „Făceam totul împreună, iar asta în mod public. Bed-In a fost în întregime ideea noastră de campanie“, povesteşte Yoko. „Dar nimeni nu ne-a plăcut pentru asta. Se comenta: «Ăştia doi mai şi lucrează împreună.» Multe dintre admi­ratoarele lui John au fost supărate. Erau geloa­se… A fost o perioadă foarte dificilă. Cum de am supravieţuit atâtor valuri de ură a fost un miracol!“ Valurile acelea de ură se ridicaseră fi­indcă Yoko îl furase, de fapt, pe Lennon întregii lumi. Inclusiv colegilor lui din formaţia Beatles. Într-atât de adâncă a fost amprenta ei asupra lui, încât Lennon şi-a adăugat Ono în numele său. Devenise John Ono Lennon. Iar colegii de formaţie nu-l mai recunoşteau. Nu mai era el. Era el… şi Yoko. Mereu. Chiar şi acolo unde nu era cazul. Când japoneza s-a rănit într-un ac­cident de maşină, John i-a instalat un pat king size în studioul de înregistrări, unde lucra cu băieţii la un nou album. Altfel spus, atmosfera devenise insuportabilă. Irespirabilă. McCartney, Starr şi Harrison nu înţelegeau de ce trebuiau să suporte constanta prezenţă de guru a ace­lei femei. Acela avea să fie, astfel, şi ultimul lor album sub titulatura Beatles: Abbey Road. Ono îl hrănea oricum cu ideea uriaşului său talent, care putea alimenta lejer o carieră solo. Lennon nu mai avea nevoie de băieţi. Despărţirea de ei era iminentă, iar Yoko a găsit ocazia perfectă să-l rupă de tot backgroundul lui, propunân­du-i să se mute în New York. Să fie numai al ei. Ceea ce s-a şi întâmplat, la sfârşitul lui august 1971.

Beatle John Lennon (1940 ? 1980) and his wife of a week Yoko Ono in their bed in the Presidential Suite of the Hilton Hotel, Amsterdam, 25th March 1969. The couple are staging a 'bed-in for peace' and intend to stay in bed for seven days 'as a protest against war and violence in the world'. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Abia căsătoriţi de o săptămână, în 1969 au întreprins această campanie pentru pace, din patul apartamentului prezidenţial al hotelului Hilton din Amsterdam.

Din acel punct, povestea lor de iubire a alu­necat pe o pantă cel puţin bizară… Cuplul şi-a luat o asistentă, tot asiatică, May Pang, care le-a fost alături trei ani. Până când stăpâna ca­sei, îngrijorată că ea şi Lennon începuseră să se distanţeze, s-a gândit, ca într-o poveste cu gheişe, s-o împingă pe May în patul lui. „Am observat că începuse să devină un pic nerăb­dător, nervos. Aşa că m-am gândit că poate e mai bine să ne odihnim un pic fiecare. Iar May Pang era o femeie foarte inteligentă şi atracti­vă, mi s-a părut că ar fi OK împreună. Eu am plecat la New York, dar ne-a fost foarte dor unul de altul. Vorbeam zilnic la telefon, une­ori mă suna şi de trei-patru ori pe zi. El stătea în Los Angeles“, povesteşte Yoko. „Recunosc că atunci am fost pregătită să-l pierd, deşi n-am crezut nicio clipă cu adevărat, cu toată fiinţa mea, că-l voi pierde“. Şi nu doar că nu l-a pierdut, dar după relaţia de un an şi ju­mătate cu May, Lennon s-a întors la soţia lui, care a rămas, în sfârşit, însărcinată. Astfel că Sean, fiul lor, a venit pe lume după o paran­teză foarte stranie în mariajul părinţilor lui. O paranteză care, de altfel, a aruncat şi umbra controverselor asupra acestei poveşti de iu­bire atât de neconvenţionale, exact în spiri­tul hipiot al libertăţii totale. „Eu nu cred că monogamia e posibilă într-o poveste de iu­bire!“, explică răspicat Yoko prezenţa lui May Pang în tabloul lor de dragoste. Perversitate sau o stăpânire de sine şi o putere feminină supranaturală? Cert este că victoria lui Yoko a fost completă şi totală.

Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (1339746ag) Yoko Ono and Sean Lennon The Beatles LOVE by Cirque du Soleil Fifth Anniversary Celebration, Las Vegas, America - 08 Jun 2011
Mamă şi fiu. Sean Taro Ono Lennon are 41 de ani şi este un cantautor talentat

Pentru fiul lor, Sean, Lennon s-a şi retras cinci ani din activitatea muzicală. Yoko îi ceruse să se dedice trup şi suflet familiei. La revenire, în octombrie 1980, şi-a deza­măgit fanii, lansând albumul Double Fantasy împreună cu… din nou, Yoko. La două luni de la revenirea în muzică, pe 8 decembrie 1980, pe când se întorcea acasă împreună cu Yoko, John a fost împuşcat în spate de patru ori, chiar când intra în clădirea unde locuia. Autorul: un oarecare Mark David Chapman, care s-a aşezat apoi pe calda­râm, citind calm De veghe în lanul de seca­ră, al lui Salinger, până când a venit poliţia să-l aresteze. „Moartea lui John a fost cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla. Am muncit enorm cu psihicul meu ca să ies din acel blestem ce se abătuse asupra mea“, spune Yoko Ono, care acum mun­ceşte împreună cu producătorul Michael De Luca (Captain Phillips, Moneyball şi The Social Network) la transpunerea pe celuloid a poveştii ei de iubire. Una des­pre care spune că are un singur regret: că nu i-a spus de suficient de multe ori „Te iubesc“ lui John Lennon.

foto: getty

Modifică Setările