Muzica

Joseph Jackson: Impresarul tiran

Joseph Jackson: Impresarul tiran

Joe Jackson, în 2015

A fost cel mai bun manager muzical din toate timpurile, care a format trupa fenomen The Jackson 5. L-a transformat pe Michael Jackson în Regele Pop şi pe Janet Jackson, într-un superstar internaţional. Dar cu ce preţ plătit chiar de familia sa? Joseph Jackson Pe 2 iulie, cel mai mare impresar din showbiz a fost condus pe ultimul său drum. Avea 89 de ani şi pierduse lupta cu cancerul de pancreas, cu care fusese diagnosticat în urmă cu numai câteva luni. În ianuarie, când i-a fost prezentată situaţia medicală deloc optimistă, bătrânul patriarh al dinastiei Jackson şi-a făcut mea culpa în faţa copiilor săi.

Le-a cerut iertare pentru duritatea cu care s-a purtat în copilăria lor şi pentru pedepsele fizice aplicate lui Michael, Janet, La Toya, Jermaine, Rebbie, Jackie, Tito, Randy şi Marlon. Prea târziu pentru cel mai cunoscut fiu al său, Michael, care a decedat prematur în 2009, în urma unei supradoze de medicamente, şi care îi condamnase cel mai aspru metodele disciplinare! Cei opt copii Jackson rămaşi în viaţă, însă, pare că şi-au iertat tatăl, dacă e să ne luăm după tristeţea afişată la înmormântarea acestuia.

„Niciunul dintre noi n-ar fi fost unde suntem astăzi dacă nu existai tu“, şi-a exprimat Paris (20), fiica lui MJ, regretul cu privire la dispariţia bunicului ei, iar fratele ei, Prince (21), îi ţine isonul: „Şi-a crescut foarte bine copiii! Dacă Joe nu avea grijă de ei, ajungeau prin cine ştie ce găşti de cartier sau, mai rău, morţi“.

„Ne-ai făcut una dintre cele mai faimoase familii din lume, iar pentru asta îţi sunt extrem de recunoscătoare“, i-a adresat şi La Toya (62) câteva cuvinte răposatului ei tată. Cea din urmă membră a familiei care şi-a luat „Adio!“ de la Joe Jackson pe social media a fost Janet Jackson. După ce a postat o fotografie alb-negru cu ea şi tatăl ei, de pe vremea când era doar o fetiţă, artista de 52 de ani le-a mulţumit, pe 4 iulie, fanilor pentru sprijinul lor: „A fost o săptămână destul de grea!“. Bine punctat, având în vedere că nici măcar înmormântarea controversatului manager muzical n-a avut loc fără tensiuni şi divergenţe în familie.

După ce şi-au exprimat public părerile de rău cu privire la pierderea faimosului patriarh, Janet şi nepoata ei, Paris, au început o mică dispută chiar la căpătâiul decedatului. De ce-o învinuieşte Paris pe mătuşa ei? Că n-ar fi petrecut destul timp lângă patul de spital al lui Joe, în ultimele lui zile de viaţă, şi că prea a dat din colţ în colţ atunci când s-a discutat, în familie, cine şi cum va achita costurile înmormântării. E simplu pentru tânăra şi prea categorica Paris să acuze şi să judece cât mai subiectiv relaţia pe care ea consideră că Janet ar fi trebuit s-o aibă cu tatăl ei. Dar fiica lui Michael n-a fost de faţă la tot chinul pe care l-a îndurat mătuşa ei în copilărie, nu-şi imaginează magnitudinea suferinţei cauzate de un părinte atât de autoritar şi agresiv precum a fost Joe. La fel cum nici Taj (44), fiul lui Tito Jackson, nu poate înţelege cum de s-a putut prezenta La Toya la ceremonia funerară a bunicului său, când ea a publicat, în 1991, o autobiografie în care a vorbit despre abuzul fizic şi sexual al lui Joe asupra ei. Pentru prea imaturul Taj, dezvăluirile La Toyei sunt pure fabulaţii, însă pentru presupusa victimă reprezintă propriul infern.

Modifică Setările