Vedete

Josh Hartnett explică de ce a dispărut de la Hollywood. Ce s-a întâmplat cu cariera de sex simbol a actorului din "Pearl Harbour"?

Josh Hartnett explică de ce a dispărut de la Hollywood. Ce s-a întâmplat cu cariera de sex simbol a actorului din "Pearl Harbour"?

Acum 15 ani, Josh Hartnett avea o carieră de succes în Cetatea Filmului. Ce s-a întâmplat cu actorul ajuns la vârsta de 42 de ani?

Josh Hartnett este cunoscut din filme ca "The Virgin Suicides", "Black Hawk Down" şi "Pearl Harbour". Aflat în culmea succesului, însă, Josh a dispărut atunci când fanii aşteptau mai mult de la el. Acum, actorul explică într-un interviu ce s-a întâmplat cu cariera lui. "Oamenii cu care lucram au vrut să creeze un anumit brand Hartnett, care nu avea legătură cu mine. Voiau să fiu un personaj accesibil şi popular, însă nu mi-a plăcut ideea de a juca acelaşi tip de personaj mereu. Nu asta îmi doream de la cariera mea, aşa că m-am retras", a declarat recent Hartnett într-un interviu pentru The Guardian. "Atunci am încercat să găsesc mici filme independente în care să mă manifest artistic aşa cum vreau eu şi unde să am parte de roluri mai interesante, dar în acest proces, mi-am tăiat singur craca - mi-am ars podurile de legătură cu producătorii hollywoodieni, care deveniseră deranjaţi că nu participam la orice proiect dorit de ei şi nu făceam ce voiau ei de la mine. Dar eu şi ei nu aveam aceleaşi scopuri". 

Hartnett nu a cooperat bine nici cu presa, conform spuselor lui. Nici măcar prestigioasa Vanity Fair nu a reuşit să facă tipul de jurnalism aşteptat de actor. În 2001, Hartnett a apărut în Vanity Fair cu un articol extins, care l-a scos din sărite. "A fost groaznic acel articol", spune el acum. "Nici nu ştiu dacă era vreun citat din ceea ce spuneam eu acolo sau doar erau părerile unora despre cât de hot eram. Mă comparau cu Tom Cruise..". Nici faptul că viaţa lui amoroasă era analizată cu lupa nu îi pica bine. Şi nu avea de gând să se obişnuiască cu aşa ceva. Faptul era cu atât mai deranjant pentru el cu cât vremurile erau pe atunci agitate în dormitorul lui. Prin viaţa lui Josh au trecut femei celebre ca Julia Stiles, Natalie Imbruglia, Kirsten Dunst, Scarlett Johansson, Sienna Miller, Penelope Cruz, Rihanna, Mischa Barton, Amanda Seyfried şi manechinele Daria Werbowy, Gemma Ward şi Helena Christensen. Impresionantă lista, nu-i aşa? Cum i se potriveşte unui sex simbol. 

Născut în 1978 în Saint Paul, Minnesota, Josh era pasionat în liceu de fotbal american, dar un accident l-a forţat să renunţe la sport - şi aşa a ajuns să joace în producţia şcolară "Tom Sawyer", ocazie cu care a descoperit că îi place actoria. După ce a terminat liceul, a plecat la New York să studieze la Conservatory of Theatre Arts and Film. A stat la studii, însă, doar un an. La doar 19 ani a plecat la Hollywood, obţinând un rol într-un serial. Încetul cu încetul, Josh a devenit tot mai cunoscut, în anii 2000 transformându-se într-un sex simbol ce trona pe pereţii adolescentelor. New York Post a scris despre actorul din "Black Hawk Down" că Hartnett va fi o legendă hollywoodiană. Ritmul acesta nebunesc l-a ameţit, însă. În 2006, după ce a jucat în "Black Dahlia" alături de o Scarlett Johansson cu care a şi format un cuplu, Josh deja nu se mai simţea confortabil la Hollywood. "Eram pe copertele tuturor revistelor. Paparazzi mă urmăreau peste tot. Nu puteam merge nicăieri. Nu mă mai simţeam bine în pielea mea, Mă simţeam atât de singur în realitate. Nu mai aveam încredere în nimeni, aşa că am simţit nevoia să fug în Minnesota mea natală şi să mă revăd cu vechii mei prieteni. Chiar am avut atunci o perioadă când am reînceput să mă văd cu iubita mea din liceu". Aşa s-a declanşat ruptura lui de Hollywood.

Hartnett a luat atunci o pauză bruscă de 18 luni. "Hollywoodul e un mediu nesănătos. E o nebunie să ajungi să te consumi în aşa hal pentru un scop care nici măcar nu te defineşte ca om neapărat. Eu mi-am dorit o perspectivă sănătosă asupra celebrităţii şi bogăţiei. Şi mi-am dorit ca eu să am controlul asupra vieţii mele, a destinului şi carierei mele, nu altcineva". Iar ca să ne dăm seama cât de mult şi-a dorit Hartnett să se rupă de Hollywood, e suficient să ne gândim la câteva roluri pe care le-a refuzat: printre altele  a refuzat rolul titular din "Batman Begins", care a ajuns ulterior la Christian Bale. "Nu e neapărat un lucru bun să refuzi", spune el. "Oamenilor importanţi nu le place să fie refuzaţi. În industria asta, oamenii se uită urât la tine dacă refuzi anumite persoane. Am învăţat lecţia asta când eu şi Christopher Nolan am discutat despre Batman. Eu i-am spus atunci că acela nu e genul meu de rol. Rezultatul a fost că s-a răzbunat şi nu a mai vrut să mă distribuie în pelicula Prestige, în care eu mi-aş fi dorit să fiu. Aşa se joacă lucrurile la Hollywood. A fost, în schimb, fantastic să-l văd evoluând pe Christian Bale. El a fost capabil să depăşească eticheta rolului din Batman. Eu de ce nu am văzut această posibilitate atunci? Mă întreb asta pentru că, într-adevăr, regret unele refuzuri. Acum ştiu că nu aş mai refuza un rol doar pentru că e vorba despre un supererou".

Acum, actorul trăieşte retras în Surrey, la o oră şi jumătate de Londra, alături de soţia lui, actriţa Tamsin Egerton (foto sus) şi cei doi copii ai lor. Tamsin a născut o fetiţă în noiembrie 2015 şi a doua fiică în 2017. Star sistemul hollywoodian nu a fost pe gustul şi nervii lui Josh. Dar actoria este în continuare. Aşa că îşi face meseria pe care o iubeşte. Interpretează, culmea, un jurnalist, în drama canadiană "Target Number One" - şi îşi alege cu grijă rolurile care îi plac, chiar dacă nu sunt blockbustere. "Mă bucur că am încheiat cu era de sex simbol şi că fac filme cu care mă simt conectat. Acum, regizorii îmi oferă roluri opuse portretului de erou, pe care îl jucam pe vremuri", spune el, declarându-se fericit că a reuşit să se desprindă de asta.

Foto: Getty Images

Comentarii

Modifică Setările