News

Kamala Harris, următorul preşedinte al Americii? E politiciana care a scris istorie

Kamala Harris, următorul preşedinte al Americii? E politiciana care a scris istorie camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Anticipăm puţin şi ne transpunem patru ani mai târziu, când Joe Biden, actualul preşedinte al Americii, va avea, deja, 82 de ani şi va preda ştafeta candidaturii din partea democraţilor unei femei tinere şi progresiste, vice-preşedintele Kamala Harris (56).

O politiciană care a scris, la rândul ei, istorie: prima femeie şi prima persoană de culoare din istoria Americii care deţine funcţia de vicepreşedinte. „Am reuşit, Joe!“, au fost primele cuvintele pe care aceasta i le-a spus lui Biden, la telefon, după aflarea rezultatelor. Mulţi comentatori politici spun că senatoarea Kamala Harris ar fi, de fapt, figura cheie în această campanie prezidenţială şi că aceasta ar putea face rocada cu mult mai bătrânul Biden, odată ajunşi la Casa Albă.

Cine este, aşadar, democrata Kamala Harris? Fosta senatoare de California s-a născut în localitatea Oakland, în statul pe care îl reprezintă în Senat, într-o familie de imigranţi: mama ei, Shyamala Gopalan, era născută în India, iar tatăl Donald Harris în Jamaica. Părinţii viitorului vicepreşedinte s-au cunoscut pe când erau amândoi doi studenţi străini, cu idei progresiste, la Universitatea din California. Aceşti imigranţi aveau în comun nu doar pasiunea cu care se implicau în mişcarea drepturilor civile din anii ̓´60, ci şi ambiţia cu care şi-au clădit carierele. El a devenit un apreciat profesor de economie la Universitatea Stanford, ea un cercetător reputat în domeniul cancerului şi activistă a drepturilor omului. Cu toate acestea, magia s-a rupt, iar mariajul soţilor Harris s-a destrămat în 1972. Acelaşi an fatidic în care Biden îşi pierdea prima soţie şi pe fiica lor. După divorţul părinţilor ei, Harris a fost crescută de mama ei, una care a păstrat resentimente pentru tatăl Kamalei mulţi ani de-a rândul, refuzând să interacţioneze într-un fel cu fostul ei soţ. Cu toate că mama ei era hindusă, aceasta le-a indus Kamalei şi surorii sale mai mici, Maya, cultura afro-americană din regiunea în care acestea locuiau, Oakland, California.

Ambiţioasa Kamala a avut parte de o educaţie riguroasă, studiind şi absolvind Facultatea de Drept la Universitatea Howard. Peste ani, aceasta a atins o culme a carierei sale atunci când a ocupat funcţia de procuroare generală a Californiei în 2010, fiind realeasă în 2014. Cum doar cerul este limita pentru Harris, în 2017, aceasta a urcat o nouă treaptă: a devenit senator al Statelor Unite pentru California. Şi încă n-a ajuns la apogeu. Anul trecut, a visat şi mai sus şi şi-a lansat candidatura pentru preşedinţie din partea Partidului Democrat, însă a pierdut în favoarea actualului preşedinte ales, Joe Biden.

Pe plan personal, Kamala are o viaţă destul de aşezată, deşi aceasta a făcut pasul către altar de-abia în 2014, la 50 de ani. Kamala l-a întâlnit pe avocatul divorţat Douglas Emhoff la vârsta de 49 de ani pentru ca, un an mai târziu, aceasta să-i spună “Da!” bărbatului vieţii ei. Şi mai interesant este că actuala vicepreşedinte nu a avut, până la acea vârstă, nicio relaţie notabilă, motiv pentru care Kamala s-a dedicat cu totul carierei. Harris nu are copii, dar aproape că i-a adoptat pe cei ai soţului ei din primul lui mariaj, Cole şi Ella. Să fi fost ambiţiile politice ale Kamalei mai importante decât maternitatea şi chiar mariajul?

Modifică Setările